Op een dag als vandaag

Op een dag als vandaag, de dag ná de aanslagen in Parijs – het stof dwarrelt nog, de rook is nog niet opgetrokken – en Sinterklaas komt aan in Meppel, de kinderogen stralen, er is opgetogen vreugde en die lieve onschuld, op een dag als vandaag zou ik misschien wel even onder de dekens willen blijven liggen, een kussen over mijn hoofd, mijn oren dicht, mijn ogen dicht. Ik wil het niet weten. Ik wil het niet horen, ik wil het niet zien.

De beelden van mensen die in ambulances geladen werden, van een verslagen president, het nieuws dat maar bleef vertellen over nog meer doden en gewonden, je voor te stellen dat je in een theaterzaal zit waar de een na de ander overhoop wordt geknald en niet te weten wat en waarom. Zo stil als het werd in de straten, en bij ons weer het besef: het gaat maar door. Het houdt niet op.

Dat dit de wereld is waarin onze kinderen groot worden.

En dan, het zoeken naar hoop. In tijden van crisis zijn er altijd mensen die helpen, zegt iemand. Kijk naar de helpers. Als alles donker is hebben we de kinderen nog, zegt iemand anders. Kijk naar de kinderen. God, wees genadig, zegt iemand. Wees genadig.

Dit zingt Lau als we samen in de auto zitten, zomaar voor zich uit, een liedje geleerd op school:

Misschien, als we later groot zijn
Misschien, dat de mensen niet meer boos zijn
Kunnen wij het anders doen

En ik wil geloven dat het anders kan en anders zal, maar vandaag. Vandaag wil ik het liefst
even niets horen en even niets zien; die deken over mijn gezicht en hopen
dat ik in een betere wereld wakker word.

 

  3 comments for “Op een dag als vandaag

 1. L
  14 nov ’15 at 21:27

  Ik kruip naast je…

 2. Jolien
  16 nov ’15 at 21:50

  Mooi, ontroerend.

 3. NJT
  3 dec ’15 at 13:27

  Hallo doriexel,
  Ik ken jullie helemaal niet, maar wat een superleuke stukjes altijd. Komt er nog een nieuwe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.