Hemd

Een paar weken terug drukte vriendin I. mij een tasje in handen met een zwangerschapsjurk erin. Of ik ‘m wilde lenen. ‘Voor als je binnenkort een feestje hebt – hij is wel een beetje sjiek, maar hij staat zó mooi’ voegde ze eraan toe. Ik wierp een snelle blik op de inhoud van de tas. Een zwarte jurk met rode bloemen. Wie weet, misschien zou hij ooit van pas komen.

Dit weekend gaan we naar mijn ouders; mijn jongste broertje doet belijdenis. Als ik ons koffertje inpak schiet me ineens te binnen dat die jurk er nog ligt. Z’n belijdenis is toch wel feestelijk genoeg om zo’n sjiek geval bij aan te trekken? Ik doe direct even een try-out bij Ak. Hij knikt goedkeurend als ik voor hem langs paradeer. ‘Mooi!’
‘En moet ik er een legging onder denk je?’
‘Nee hoor, ik zou er niets onder doen.’
(Nou ja, niets… ondergoed is natuurlijk wel op z’n plaats)

En dan, op zondagochtend, staan we allemaal klaar voor de grote dag waarop G. belijdenis doet. Hij gaat al vroeg van huis, vergezeld door beide ouders. De rest van de fam volgt een kwartiertje later. Ak, Lauren en ik lopen hand in hand naar de auto. Ik check nog even bij Ak ‘De jurk schijnt toch niet door he?’.
Het blijft even stil. Dan een aarzelend ‘Nee, niet echt’.
Met een ruk laat ik Laurens hand los en staar ik hem aan. ‘Wat?? Schijnt hij toch door?’
‘Ja nou ja’ zegt Ak hulpeloos, ‘Misschien ligt het aan de kleur van je onderbroek’.

Ik wil geen stap meer zetten. Het is me al een keer eerder overkomen dat ik onbewust een doorschijnende jurk droeg. Op een gala van mijn studentenvereniging nog wel, en op de foto van mijn jaargroep wordt uitgerekend ík op de voorgrond door vier jongens gedragen. Je ziet BH, onderbroek en huid, met daarover een dun laagje stof. Ik ontdekte dit pas toen de foto’s ontwikkeld waren. Een vernedering. Dat maak ik liever niet nog eens mee, zeker niet nu ik bewust mijn ondergang tegemoet ga.

Maar wat is het alternatief op een vroege zondagochtend in de straat van je ouders? Alle deuren van het huis zitten op slot. In de auto ligt niets bruikbaars om onder mijn jurk te schuiven. Moet ik me er maar bij neerleggen dat straks iedereen mijn ondergoed kan zien? Maar dan krijg ik gelukkig een verstandige inval. Ik draag een kort hemdje onder mijn jurk, dat ik een stuk kan laten zakken als ik mijn armen uit de schouderbandjes haal. Ik frunnik en trek en wurm, net zolang tot het allemaal op zijn plek zit.
‘Prima!’ zegt Ak. ‘Het schijnt nu alleen nog een beetje rood door op de plek waar ik net je witte kadetten zag.’
Oké, bedankt voor de info.

Tijdens de dienst kijk ik af en toe even naar beneden. Zelf zie ik de bandjes van het hemdje raar door de jurk schijnen, maar Ak verzekert me dat niemand het zal merken. Ik probeer me te focussen op de dienst. Veel belangrijker! En toch kan ik het niet helpen dat ik me van begin tot eind een beetje, ja hoe zal ik het zeggen, een beetje in mijn hemd voel staan.

Post navigation

  5 comments for “Hemd

 1. Els
  1 jun ’09 at 10:28

  Waarom verbaast het me nu niet dat dit jou overkomt? ;)

 2. Lilian
  1 jun ’09 at 18:36

  Nou ja, een troost:

  Mij is het in ieder geval niet opgevallen.
  Je zag er mooi uit hoor!

 3. Anneloes
  2 jun ’09 at 14:10

  Mij is ook niets opgevallen hoor! Ging je er daarom zo snel met Lauren vandoor? haha

 4. Linda
  2 jun ’09 at 19:56

  en dat van die foto waarop jij gedragen wordt… weet ik ook niet meer… ik krijg nu zelfs geen aha-erlebnis (oid)

 5. dorieke
  2 jun ’09 at 21:10

  …en daarmee is maar weer het bewijs geleverd dat je altijd het gevoel hebt dat het iedereen opvalt hoe belachelijk/behaard/wit/dik/naakt etc. je eruit ziet, terwijl je er eigenlijk alleen zelf last van hebt!

  Maar die foto Lin, weet je dat echt niet meer? Dat was op die dies in de Vereniging op het Keizer Karel Plein, ik had dus zo’n doorschijnende zilverkleurige jurk aan en jij droeg volgens mij een zwarte jurk met spaghettibandjes en een rode veertjessjaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.