Elke dag cake afl 4: red velvet cheese cake brownie

Ik weet niet of er nog iemand rondloopt die behoefte heeft aan ‘elke dag cake’, of dat we allemaal de pre-zomer fase in zijn gegaan waarin er ineens heel hard gewerkt moet worden aan de vetrolletjes en de dubbele kin van de winter. Zelf zit ik in ieder geval op een soort van rantsoen. Geen echt dieet, maar het tweede bord avondeten laat ik staan en ook de traktaties op het werk sla ik over. Die traktaties zijn – behalve heerlijk – vaak van zo’n formaat dat er drie boterhammen tegenover staan (ja, op zo’n manier denk ik nu dus; als ik de traktatie neem moet ik mijn boterhammen laten liggen, en dan kies ik toch maar voor de bammetjes).
Maar cake, dat wist je misschien niet, kun je dus ook met goed fatsoen een toetje noemen. Ja hoor! Dus als je in plaats van een bakje vla een plakje cake neemt, is er helemaal niets aan de hand. En bovendien, bakken is ook een soort van work-out, je moet best vaak bukken en rekken om iets uit de kastjes te pakken, je roert en draait en je tilt en je mengt. Daar staat met gemak een plak cake tegenover!

Maar misschien heb je helemaal geen excuus nodig en val je net als ik voor deze ‘red velvet cheesecake brownie’. Hij is makkelijk, snel, een beetje anders dan anders en je kunt er heel handige hapklare stukken van snijden. Oh, en niet te vergeten: hij is heel lekker!

foto 1

Het recept komt van Spoon, en je hebt ervoor nodig:

Voor de brownie: 200 gram suiker, 1 theelepel vanille extract, 25 gram cacoapoeder, 110 gram boter (gesmolten), een beetje zout, rode kleurstof, twee eieren en 100 gram bloem.
Voor de cheesecake laag: 1 pakje cream cheese (ik had zuivelspread van een huismerkvariant en dat werkte prima), paar theelepels suiker, een ei en een halve theelepel vanille extract.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakvorm klaar, een vierkante is handig, 20×20 centimeter zo’n beetje. Vet hem in of leg er bakpapier in, net wat je handig vindt. Maak eerst het browniebeslag. Smelt de boter (niet te heet!), roer suiker, zout, cacoa, vanille en kleurstof erdoor, meng de eieren er met een garde door en vouw vervolgens de bloem er voorzichtig doorheen. Giet ongeveer 3/4 van het beslag in de vorm. Nou ja, gieten, laten glijden is misschien een betere uitdrukking.
Roer vervolgens de cream cheese door met suiker, vanille en ei tot het een romig geheel is. Giet dit over het browniebeslag in de vorm, zodat de bovenkant bedekt is. Giet daar vervolgens het laatste restje browniebeslag overheen en trek met een vork een patroon in de bovenste laag. Dat stelt overigens niks voor hoor, gewoon een beetje draaien met de vork en het ziet er al indrukwekkend uit.

Hij moet ongeveer 30 minuten bakken, daarna nog een kwartier afkoelen in de vorm en dan kun je hem eruit tillen en in stukken snijden.

foto 4

En die stukken kun je dan weer meenemen als je gaat picknicken! Want dat hoort ook bij de pre-zomerfase; lekker met een kleedje in het gras, je bleke wangen bruinen in de voorjaarszon, en een tupperware doosje vol lekkernijen onder handbereik.

  5 comments for “Elke dag cake afl 4: red velvet cheese cake brownie

 1. Jos
  17 mei ’15 at 15:32

  Hij ziet er awesome uit d. Misschien krijg ik Aafke zover deze suikeroom te maken. Heeft ie veel calorieën?

  • Jos
   17 mei ’15 at 15:33

   Ik bedoel natuurlijk suikerbom :)

  • dorieke
   17 mei ’15 at 20:09

   Iets van 250 kcal per stuk ofzo? Dat is tenminste wat ik kan vinden. Moet af en toe kunnen toch ;).

 2. Marieke
  17 mei ’15 at 15:38

  Was heerlijk! En na een nachtje in de Tupperware trommel nog lekkerder dan gister :)

  • dorieke
   17 mei ’15 at 20:10

   Tupperware laat je nooit in de steek, haha! Goed om te horen dat ie lekker was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.