Elke dag cake afl. 3: Lemon Poppyseed Cake

Citroen-maanzaadcake dus, vandaag. Omdat hij helemaal past bij de lente en bij dat heerlijke zonnetje op onze bolletjes. Al moet ik bekennen dat het met dit weer ook wel verleidelijk is om voor een ijsje te gaan en de cake helemaal links te laten liggen.

Maanzaad, daar moest ik vroeger niks van hebben. Wij kregen altijd bruin brood met gewone korstjes, maar heel soms deden we speciaal en dan zaten er sesamzaadjes of maanzaadjes op de korstjes. Die hoefde ik dan beslist niet meer. Ik sneed ze er keurig af met een mes en deponeerde ze op de rand van mijn boord, als voer voor een van de familieleden die wél een exotisch hapje bliefde.
En toen ik voor het eerst hoorde van maanzaad in cake dacht ik ook wel twee keer na voor ik me eraan waagde. Ik wist helemaal niet meer goed hoe maanzaad smaakte, maar er was wel iets mis mee geweest, anders had ik er vast niet zo’n hekel aan gehad. Intussen heeft de cake al vaak op het menu gestaan en heb ik nog nooit ontdekt waarom ik maanzaad altijd zo vies vond. Het is juist lekker, een beetje knapperig, een beetje nootachtig. Misschien toch een typisch gevalletje van ‘wat de boer niet kent…’

Dit recept komt uit een van mijn favoriete bakboeken, misschien wel dé topfavoriet: the great british bake off everyday. Een favoriet kookboek is er een die tjokvol staat met recepten die je niet alleen zou willen proberen, maar ook daadwerkelijk uitvoert. Recepten die niet vragen om ingewikkelde ingrediënten of uren voorbereidingstijd. Ik wil een boek uit de kast pakken, erin bladeren en twintig minuten later mijn ingrediënten op het aanrecht kunnen zetten. En dit is er zo eentje.

foto (81)

Je hebt nodig: een cakevorm of springvorm, 225 gram boter, rasp van 1 citroen, 225 gram suiker, vier eieren, 100 gram amandelmeel, 100 gram zelfrijzend bakmeel, twee eetlepels maanzaad.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vorm in (of gebruik bakpapier, ik leg zelf altijd repen bakpapier in mijn vorm zodat ik de cake er later makkelijk uit kan tillen). Doe de zachte boter met de citroenrasp in een kom en meng met de mixer tot het mengsel romig is. Voeg de suiker in delen toe terwijl je blijft mixen, mix nog drie minuten door als alles gemengd is. Voeg voorzichtig de eieren toe, een per keer, en mix goed na elk ei. Zet daarna de mixer uit en voeg het amandelmeel en zelfrijzend bakmeel toe. Vouw dit door het mengsel met een spatel. Op het laatst doe je de maanzaadjes erdoor, vouw die er ook rustig doorheen.

Hoppa, kieper het beslag in de ingevette vorm en bakken maar. 45-50 minuten, totdat hij goudbruin is. Haal hem uit de oven en bestrooi met poedersuiker. Hij blijft minstens vijf dagen goed, maar wie kan er zo lang cake bewaren?

foto (82)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.