Elke dag cake afl 2: Sticky toffee cake

We zijn toe aan aflevering twee in de serie ‘elke dag cake’. En vandaag staat de ‘sticky toffee cake’ op het menu. Op zich kan ik je afraden om deze cake werkelijk elke dag te eten. Hij is niet bepaald suikervrij, en dat kan zo zijn weerslag hebben op de heupen. Maar voor af en toe, als heerlijk toetje of voor bij de koffie, is deze cake echt een toppertje.

Het recept komt van vriendin H., waar die het vandaan heeft weet ik niet. Het circuleert al tijden in mijn mail, ooit kreeg ik het van haar via de mail en zelf heb ik het recept ook al weer vele malen doorgestuurd. Vorig jaar maakte ik de cake als traktatie op Aks werk en oogstte daarmee veel lof (traktaties bakken voor Ak is zoveel dankbaarder dan voor mezelf, zijn collega’s weten een goed stukje zelfgemaakt gebak tenminste op waarde te schatte. Bij mij worden vooral saucijzenbroodjes bij de koffie goed gewaardeerd, jaiks). Hij ziet er niet spectaculair uit, maar door de toevoeging van warme karamelsaus lijkt het toch heel bijzonder. En helemaal lekker wordt als je er nog een bolletje vanilleijs naast schept.

Goed, we gaan bakken! Wat heb je nodig: voor de cake, 175 gram ontpitte dadels, 1 ½ theelepel zuiveringszout, 60 gram boter, 175 gram suiker, 2 eieren, 175 gram zelfrijzend bakmeel. En voor de saus: 200 gram donkerbruine basterdsuiker, 6 eetlepels slagroom, 140 gram boter.

(Ik zei al: de cake is niet bepaald suikervrij; dadels én kristalsuiker én donkere basterdsuiker. Met zoveel heerlijk zoets kan het eindproduct ook niet mislukken natuurlijk).

Verwarm de oven voor op 180-200 graden. Hak de dadels in stukjes. Kook ze in exact 300 ml water. Laat ze een minuutje doorkoken zodat ze wat zachter worden. Neem de pan van het vuur en strooi het zuiveringszout erdoor. (Dan gaat het lekker bruisen, net een chemisch experiment). Zet de pan apart en laat de boel een beetje afkoelen. Meng intussen de boter en suiker met een mixer tot een luchtig geheel. Meng eerst de eieren en daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor. Voeg de dadels toe en roer alles goed door. Bij mij smelt het hele prutje dan, want ik laat de dadels nooit zo heel lang afkoelen. Voor het eindresultaat maakt dat niet uit.

Vet een cakevorm in (of leg er bakpapier in) en zet de cake 35 minuten in de oven.

Maak intussen de saus: stop alle ingrediënten voor de saus in steelpannetje en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan. Blijf vooral goed roeren en zorg dat de saus niet aanbrandt. Verdeel de helft van de saus over de cake die je na 35 minuten uit de oven hebt gehaald, door met een mes langs de zijkanten te glijden kun je zorgen dat de saus goed langs de cake loopt. Zet de cake vervolgens terug in de oven voor 10 minuten (op 150 graden) totdat de saus geabsorbeerd is en de bovenkant goudbruin is en bubbelt.

Even laten afkoelen, uit de vorm halen en opdienen maar. Niet te lang wachten met uit de vorm halen want dan zit de cake door de karamelsaus nogal vast aan de wanden van de cakevorm.

Zo ziet hij eruit:

foto 1

foto 2.

Probeer het maar eens, succes gegarandeerd!

  2 comments for “Elke dag cake afl 2: Sticky toffee cake

 1. marlinde
  8 apr ’15 at 11:01

  Ziet er super lekker uit! Ik ben niet zo van de baksels hier in Indo, moet me door gebrek aan ingredienten beperken tot appeltaart en worteltaart. Kan wel erg genieten van jou creatieve recepten.. Alsof je even gezellig een tijdschriftje leest en dan denkt dat je dat ooit ook echt gaat maken, een heerlijk positief gevoel maar of het ook daadwerkelijk baksels oplevert straks in NL, mmmm, dat moet ik nog zien… Mocht ik toch de ‘bak drive’ krijgen, dan weet ik mijn recepten te vinden!

  • Dorieke
   8 apr ’15 at 21:11

   En allemaal heel weinig werk hoor, dus dat ga je vast wel doen als je weer gewend bent aan die regenachtige dagen hier in Holland, waar je de hele dag tegen vier muren aan zit te kijken ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.