Wie doet de was

Maandagavond had ik een vergadering en dat gooit dan meteen mijn hele programma omver. Maandag is namelijk – hoe toevallig – onze wasdag. En maandagavond is was-opvouw-avond. Ik kijk dan gezellig een afleveringetje van Call the Midwife en vouw zo een wasje of drie, vier weg, op keurige stapeltjes. Ak legt die stapeltjes vervolgens in de kasten, het is weer heerlijk eerlijk verdeeld hier.

Maar als ik op maandagavond weg ben, dan blijft die schone was dus liggen, en op dinsdagavond kom ik laat uit mijn werk en heb ik er geen zin meer in, en op woensdagavond vergeet ik het, en zo is het weekend voordat ik het weet en ligt die was er nog. Het is ook altijd zo’n bérg. Vroeger hadden wij drie dagen achter elkaar hetzelfde aan en lag er op de vierde dag een nieuw setje kleren klaar, waar je weer drie dagen mee vooruit kon. En op zondag droegen we onze ‘zondagse kleren’, elke week hetzelfde en denk maar niet dat die elke week in de was gingen. Nu gaat het heel anders. Lau kiest sowieso altijd zelf haar kleren, maar als ik al eens iets klaarleg, zoals vanochtend, komt ze zonder pardon haar broek weer inleveren met het argument ‘dit heb ik gisteren al aangehad’. Ik ben een soort van offensief begonnen om de kinderen in ieder geval twéé keer dezelfde kleren aan te laten trekken, het mag zelfs met een dag ertussen, maar het komt maar zelden voor dat de kleren van de jongens nog toonbaar zijn na één dag dragen. En dus had mijn moeder vroeger dan wel het dubbele aantal kinderen, maar waarschijnlijk half zoveel was.

Op de whatsapp-groep van ons gezin ging het laatst ook over de was. Je kon merken dat het onderwerp iedereen bezighield – vooral de vrouwen moet ik bekennen. Zusje T fotografeerde haar berg was voor:

was1

En na het opvouwen:

was2

Je zou er bijna door geïntimideerd raken, zo keurig liggen de shirtjes op elkaar. Maar ik weet wel hoe dat komt: mijn zusjes hadden vroeger allebei een bijbaantje in de Wibra, en dat vouwen verleer je gewoon nooit. Dat is nog eens een nuttige skill om op te doen in een van je bijbaantjes! Ik heb zelf een blauwe maandag in een bloemenwinkel gewerkt en kan daardoor een prachtig bosje schikken, ook niet verkeerd. Maar de ervaring die ik opdeed in de ijzervlechterij of in de prittstiftenfabriek is helaas niet regelmatig in de praktijk te brengen…

Elke huishoudelijke taak moet opgeleukt worden, en daarom kies ik elke keer een ander wasmiddel. Ik hoop nog steeds dat er een op een dag een berg kleding uit de wasmachine rolt die me tijdens het vouwen fysiek transporteert naar een groende alpenweide, waar ik languit in het gras kan liggen terwijl spierwitte lakens over mijn golvende haren wapperen en zichzelf voor mijn voeten in elkaar vouwen. Een mens moet iets te dromen hebben, vooral tijdens de was.

Hebben jullie ook zoveel was? Of het perfecte wasmiddel dat al je dromen waarmaakt?

  10 comments for “Wie doet de was

 1. Hanneke
  5 mrt ’15 at 22:49

  Als t er nog schoon uit ziet, gewoon weer in de kast leggen en een paar dagen later weer klaarleggen.
  Werkt goed hier. :-)

  • martin
   23 dec ’15 at 16:59

   hoi hanneke vouw jij wel is de dekbed overtrekken

 2. Magreet
  7 mrt ’15 at 14:35

  Wij hebben last van chronische Alpen in de badkamer. Kansloos en onbegonnen werk. Voordat ik denk dat het einde in zicht is wordt er weer een hele berg opgegooid. Zucht!

 3. Margreet
  7 mrt ’15 at 21:24

  Wat voor mij goed werkt is de was direct vanaf het wasrek opvouwen en alleen die dingen die echt gestreken moeten worden apart leggen. En verder doe ik hetzelfde als Hanneke; kleding die niet vies is en nog fris ruikt laat ik een paar dagen uithangen over een stoel in de slaapkamer en eens in de week stop ik alles weer terug in de kast. Scheelt bergen was! En langzamerhand heb ik door dat het niet zoveel uitmaakt welk wasmiddel ik gebruik als ik maar de dosering aanhoud die op het pak staat… ipv zuinig doen en maar de helft zoveel erin te doen…

  • Dorieke
   8 mrt ’15 at 16:43

   Oja, herkenbaar, als je zuinig probeert te doen word je gestraft ;)

  • martin
   23 dec ’15 at 16:58

   vouw jij wel is de dekbed overtrekken

  • martin
   23 dec ’15 at 17:00

   hanneke vouw jij wel is de dekbed overtrekken

 4. Jos
  13 mrt ’15 at 15:34

  Je hebt ook heel goed geleerd sateetjes te prikken. Enne, deed jij niet de was bij Parrish vroeger?

 5. 15 mrt ’15 at 21:35

  Wij hebben niet zoveel was. We hebben 2 kinderen en wassen alleen op zaterdag ivm ’t lage stroomtarief. We hebben dan 3 en soms 4 wassen. Hoe? Tja… Kleren kunnen inderdaad meerder dagen gedragen worden, zeker broeken kunnen war langer mee… Tenzij ze natuurlijk languit in ’t gras gaan liggen… ;). Handdoeken kan je ook meerder keren gebruiken omdat je je schone lijf ermee afdroogt.. Dat scheelt veel. Verder hebben we een grote trommel en die *proppen* we tot z’n nok toe vol ;)
  Manlief draait altijd de wassen, strijken doe ik zaterdagavond (vaak nog de lading van de week ervoor, want ’t nieuwe is nog niet droog) en vouwen doe ik op maandagmiddag..
  Poe en dat iedere week weer… Niet m’n hobby ;)
  Groetjes Ilse

 6. martin
  23 dec ’15 at 16:57

  wie vouwt wel is dekbedden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.