Het is vakantie!

Jaaa, het is voorjaarsvakantie! Het voorjaar is nog lang niet in zicht, maar dat mag de pret niet drukken. Even een weekje geen wekker die onverbiddelijk alarm slaat voor zevenen, geen miljard boterhammen smeren om mee naar school te geven, geen race tegen de klok. Ak en ik moeten allebei gewoon werken, dus de vrije dagen zijn alsnog schaars. Eigenlijk vreemd dat je zo’n weekje schoolvakantie dan toch zo kunt waarderen! De druk op de ketel is gewoon echt flink hoger als je behalve jezelf ook nog elke dag twee koters met gekamde haren op een strak tijdstip moet afleveren in de klas.

En wat staat er allemaal op het programma… Nog niet zoveel bijzonders, maar ik heb wel wat tips voor als je nog op zoek bent naar vermaak. In de wat hogere prijsklasse heb ik bijvoorbeeld in de aanbieding: beertje Paddington! Als je in de vakantie nog een leuke film wilt zien met de kinderen kan ik deze echt van harte aanbevelen. Vrolijk, feelgood, grappig, ontroerend en vooral: alle gezinsleden kunnen er van meegenieten, ook als ze nog maar drie zijn.
Wij gingen vorige week met z’n allen naar de voorstelling in Pathé. Goedkoop was het niet, ook al kunnen de kinderen mee voor vijf euro. Ik kan me nog herinneren dat een bioscoopkaartje voor een volwassene vijf euro kostte, en zo lang is dat toch nog niet geleden?? Als je er dan ook nog een bekertje popcorn bij neemt schiet het hard op. Maar goed, de volledige bioscoop-experience is natuurlijk mét popcorn. Voor wie het verhaal niet kent: de film gaat over een beertje dat uit het verre Peru naar Londen reist in de hoop dat een gezin hem op zal willen nemen. Dat gaat veel minder soepel dan hij had gedacht, en het gezin dat hem uiteindelijk mee naar huis neemt doet dat met enige reserve. Hij weet al snel de harten van de gezinsleden te winnen, behalve dat van de vader, die erg bezorgd blijft over de onverwachte logé. En, toegegeven, beert Paddington is ook wel érg onhandig…!

beertje paddington

Goed, als je dan je portemonnee hebt omgekeerd op de balie van de bioscoop moet je de volgende dag een low-budget activiteit kiezen. Daarvan heb ik er ook wel eentje: neem de kinderen mee naar de dichtstbijzijnde kringloop winkel! Of eentje die wat verderop is, als je daar betere ervaringen hebt. Terwijl zij voor vijftig cent een speelgoedje of puzzel uitzoeken duik je zelf in het schap met boeken of pluis je tussen het kookgerei. Als je van lezen en koken houdt tenminste, je kunt natuurlijk ook de vintage kleren doorsnuffelen of uitchecken welke elektrische apparaten er op voorraad zijn.
Mels is door onze tripjes inmiddels een geroutineerd kringloopwinkelaar geworden. Hij weet altijd wel een draak of een dino uit de bakken te halen. Ik sta er versteld van, zelf zie ik dan alleen vijf halve barbies en een handvol speeltjes van de McDonalds liggen, en hij diept ineens een puntgaaf ridderpaard of een vuurspuwende beer op. Ik moet trouwens bekennen dat dit soort uitjes ook wel eens op een ingewikkeld onderhandelingsproces uit kunnen lopen. Vandaag kwam Mels nog geen vijf minuten na binnenkomst al aanlopen met een actiepop, volgens Ak ‘Action Man’.
“Hij heeft geen broek aan” stamelde ik, want Action Man mocht dan een indrukwekkend pistool in zijn handen houden, hij stond wel mooi in zijn onderbroek. Paar minuutjes later komt hij aan met nóg een Action Man, deze helemaal naakt. Ik probeerde hem er vanaf te praten. “Dat vind ik niks hoor Mels, een blote man, als ze er geen kleren bij hebben nemen we die niet mee naar huis.” Maar hij keek me aan met een wijze blik. “Maar mama, ze hebbe niet kleruh bij de klingloopwinkel!!”

foto (77)

Hier spelen Ak en Mathis het spel ‘Wild Life’, de nieuwste tweedehands aanwinst

De laatste tip is er één voor moeders met dochters, een kijktip: Hip voor nop. “In het duurzame meidenprogramma ‘Hip voor Nop’ helpt presentatrice Anne-Mar samen met bekende sterrenstylisten twee vriendinnen aan een geheel nieuwe look. Er is daarbij één uitdaging: ze moeten er helemaal nieuw uitzien, maar wel voor nop.”
Lau is helemaal verslingerd aan deze serie – je kunt alle afleveringen terugkijken via uitzending gemist – en ik moet toegeven dat ik het heel gezellig vind om af en toe met haar mee te kijken. De meiden die meedoen aan de uitzending sorteren hun kleren in tops en flops, erg inspirerend voor Lau die vooral de kleren die ik haar probeer aan te smeren omschrijft als ‘flop’. Ze heeft zo’n leuk donkerblauw joggingvest bijvoorbeeld, dat ze nooit aan wil trekken. Maar ‘hip voor nop’ inspireert haar toch ook wel om oude kleren weer vanonder de stapels vandaan te trekken en ze opnieuw te proberen. Zo droeg ze vandaag ineens een spijkertuniekje dat ze echt heeft verguisd toen ik het net voor haar had aangeschaft. Ik moet wel op mijn hoede zijn als ze om een schaar vraagt ‘waarmee ze in kleren mag knippen’, want de afleveringen staan bol van de tips om je oude kleren weer een nieuwe look te geven.
De meiden die eraan mee doen moeten zichzelf ook altijd een cijfer geven voor hun uiterlijk. Meestal is dat een mager zeventje. “Wat zou jij jezelf voor cijfer geven?” vroeg ik Lau laatst. “Een tien!” antwoordde ze spontaan en zonder aarzelen. Hou dat vast, zou ik zeggen.

Dat waren mijn tips voor de voorjaarsvakantie. Wat staat er bij jullie op het programma?

  8 comments for “Het is vakantie!

 1. Magreet
  22 feb ’15 at 12:40

  Beertje Paddington hebben we op het programma staan, aansluitend gaan we bowlen. We gaan nog winkelen, verschillende bezoekjes brengen en ontvangen. Verder hoop ik tijd te hebben om nog wat bakactiviteiten met ze te ondernemen, zelf pizza maken en ze willen al een tijd iets met papier machee doen. Kamers opruimen, films kijken en boekjes lezen. Eigenlijk te weinig tijd natuurlijk…..

  • Dorieke
   22 feb ’15 at 20:05

   Papier machee, wat een goed idee, ik hoorde laatst ook al dat dat heel makkelijk en leuk is om te doen. Behangplaksel en oude kranten ofzo, en daarna verven, toch? Lekker kliederen :)

 2. Anneriet
  22 feb ’15 at 20:45

  Wij hebben de vakantie er al op zitten! We gingen bij mooi weer een stuk fietsen+skaten de stad uit en dan ff lekker ergens wat drinken. Verder zwemmen, schaatsen (verkleed dan wel, het was carnaval) een museum (die de kids allang kennen maar herhaling vinden zij niet erg) en op je kamer een stad bouwen met alle duplo, playmobil, lego, knexx en aanverwante bouwmaterialen. Aan het einde van de vakantie hoefde dat pas weer opgeruimd, dus dat vonden ze heel leuk!

  • Dorieke
   22 feb ’15 at 23:01

   Dat klinkt als een supervakantie en met ál je speelgoed mogen bouwen en dan de hele week niet op hoeven ruimen? Wauw! Die kinderen krijg je niet meer naar school morgen!

 3. L
  23 feb ’15 at 22:17

  Twee sneeuwpoppen gebouwd, een ‘een zandkasteel ‘, 547 X een slee een berg opgesjouwd en weer heel hard afgegaan, elfjes maken, sneeuwballen gevecht….en het is nog maar dag 2….

 4. Jolien
  28 feb ’15 at 0:07

  Wow! Wildlife! Dat was een echte hit bij ons vroeger thuis, en inmiddels in die vorm ook niet meer verkrijgbaar.

 5. Jolien
  28 feb ’15 at 0:11

  BTW: ik was vandaag met Kai op de Rotterdamse Schaatsbaan. Die staat er morgen voor het laatst. Het is een grote 400 meterbaan en een apart ‘veld’ voor kinderen. Als ze wat groter zijn beslist leuk om te doen in de krokusvakantie ;-) alhoewel jij bent niet zo van activiteiten in de kou he? Dan stuur je Ak maar.
  Ik vind het echt een leuke aanwinst voor Rotterdam. Het was de winnaar van het burgerinitiatief paar jaar geleden.

  • dorieke
   5 mrt ’15 at 21:51

   Ik wist dat die schaatsbaan er zou komen, maar had een beetje gemist dat het dit jaar al was. Volgend jaar hopelijk weer een kans. Klinkt goed in ieder geval, het is er toch niet berekoud zoals in ‘de natuur’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.