Vijf tips voor lui vermaak

Kerstvakantie! Tijd voor weer eens een lijstje van leuk tijdverdrijf. De afgelopen weken is er niet veel van gekomen om met opgetrokken benen op de bank te zitten, maar daar komt de komende tijd hopelijk verandering in. Heerlijk om even samen te relaxen. (Alleen vraag ik me soms wel af wat er precies relaxed aan is om de hele dag maar te lopen opruimen; ik sta tussen de middag het aanrecht te poetsen en ’s avonds betrap ik mezelf op weer precies dezelfde activiteit! Kan het hopelozer?). En om wat meer tijd te nemen voor het naar bed brengen. (Alleen wanneer houdt de Wally obsessie op? Gisteren kwam Mat nog volop enthousiast uit bed rennen, meer dan uur nadat hij er al in lag, om te vertellen dat hij een botje en rolletje perkament had ontdekt! “Maar je had allang moeten slapen!” brachten wij verbijsterd uit, en zijn teleurstelling over het feit dat we niet eens even wilden kijken waar dat botje dan lag was zo groot dat we ons gewonnen gaven en vervolgens allebei met scherp gefocuste ogen over de bladzijde hingen). En om lekker uitgebreid te koken, films te kijken, spelletjes te doen en boeken te lezen. Ik heb vijf tips voor jullie; welke tips hebben jullie voor mij?

1. Sprookjes in 3D voor de iPad
Superenthousiast ben ik, over de ‘sprookjes in 3D’ voor de tablet, van uitgeverij Gottmer. Er zijn er drie: Roodkapje, Assepoester en de Drie Biggetjes, en ze kosten 4,95 per stuk of 10 euro voor de drie. De apps vertellen de bekende sprookjes op een grappige, verrassende manier. Je kunt ze laten voorlezen, maar nog leuker is om ze zelf voor te lezen voor de kinderen. Ik was vrijdag in het zwembad voor de zwemles van Mat, en zat drie kwartier met Mels in de kantine te wachten. Je kunt makkelijk drie kwartier bezig zijn met één sprookje en dat deden we dan ook. Al gauw verzamelden zich allerlei kinderen om ons heen, zo leuk en interactief zijn de verhaaltjes. Het sprookje van Assepoester bijvoorbeeld, daarin kunnen de kinderen Assepoester helpen met het opruimen van het huis en het verzamelen van allerlei attributen. Ze kunnen ook de kleur van de jurk van Assepoester veranderen en steeds andere muziek kiezen voor tijdens het bal – en er kan dan natuurlijk ook even flink gedanst worden. Heb je een kind dat zelf kan lezen, dan kan ze een van de personages kiezen en die steeds voorlezen. Je blijft je verbazen over de mogelijkheden, we kunnen ons er uren mee vermaken!

2. The grand budapest hotel
Deze film kreeg ik laatst aangeraden door mijn zusje en we hebben er vrijdag de kerstvakantie mee ingeluid. Geweldige film van de regisseur van Moonrise Kingdom, ook al zo’n aanrader. De film vertelt de avonturen van Gustave H., de legendarische concierge van het beroemde Grand Budapest Hotel, in de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog. Het verhaal is echt te vlug en verrassend om het beknopt na te vertellen, maar er komen in ieder geval een schilderijroof, een ontsnapping uit een gevangenis, de meest kunstige gebakjes die je ooit hebt gezien en een wervelende achtervolging in een sneeuwlandschap in voor. Vrolijk, grappig en bizar, precies een goede film voor deze tijd van het jaar!

3. Mees Kees
Lau kreeg voor sinterklaas een luisterboek van Mees Kees (Mees Kees en de sponsorloop) en dat bleek een geweldig succes. We luisterden hem onlangs in de auto toen we naar Middelburg gingen. CD 1 op de heenweg en CD 2 op de terugweg. Volgens mij was ik bijna net zo geboeid als Lau, en Mat kreeg ook het grootste deel van het verhaal wel mee. We hebben samen gekeken naar de film Mees Kees, lekker met popcorn op de bank, en die film was ook al zo leuk. Nu draait er een derde deel in de bioscoop (Mees Kees op de planken). Daar moeten we natuurlijk naartoe deze vakantie. En ergens tussendoor deel twee nog zien te bekijken (Mees Kees op kamp).
De boeken van Mees Kees, geschreven door Mirjam Oldenhaven, gaan over de negentienjarige meester van groep 6B, de groep van Tobias. Net als Tobias is hij zijn vader verloren toen hij nog best klein was en dat schept een band. Los daarvan is het een hele maffe meester – eigenlijk een stagiair – die er nogal onconventionele methoden op na houdt, liever cola dan koffie drinkt en onder scherp toezicht staat van de strenge schooldirecteur Dreus. Genoeg voer voor hilarische toestanden. In de bibliotheek zijn de boeken van Mees Kees allemaal uitgeleend, de hele tijd. Ach wat vervelend dat we dan maar eens een mandje vol moeten laden bij Donner.

4. Wie is het?
Als de kinderen heel klein zijn, zijn de dingen die je samen doet toch vaak om bij in slaap te vallen, niet? Hoeveel duploblokjes heb ik al op elkaar gestapeld, hoeveel keer heb ik ‘Nijntje in het ziekenhuis‘ al niet voorgelezen, hoe versleten zijn de bladzijden van ‘Ik voel een voet‘. Maar nu ze wat groter zijn blijkt het verrassend leuk om dingen samen te doen. Ik ben nog steeds niet op elk moment van de dag in voor een spelletje, maar zo ernstig als mijn vrees voor de spelletjeskast wás, is hij allang niet meer. Een paar maanden geleden scoorden we in een tweedehands winkeltje het spel Wie is het. Ongetwijfeld voor de meesten een oude bekende. Wij hadden het spel vroeger niet, maar als ze het ergens wél hadden was ik in de zevende hemel. Zo leuk om er met de juiste vragen zo snel mogelijk achter zien te komen welk gezicht de ander op zijn kaartje heeft staan. We doen het spelletje vaak samen met Mat, maar het is ook het eerste spel dat Lau en Mat echt prima met zijn tweeën kunnen spelen. Ze doen dat regelmatig, bijvoorbeeld op zaterdagochtend. (Oh, wat idyllisch, de kinderen spelen harmonieus een spelletje en de ouders draaien zich nog een keer om. Jammer dat ze allebei toch nog niet zo heel goed tegen hun verlies kunnen en er om de vijf minuten wel eentje huilend in onze slaapkamer staat.)

5. ztrdg.nl
En dit, ja dit is weer even heel wat anders, iets voor de mensen die net als ik van lekker koken en lekker eten houden: kennen jullie de website ztrdg.nl? In hun eigen woorden: “ZTRDG is een on-line magazine over écht eten en koken met het seizoen. Elke week verschijnt er een nieuwe editie van ZTRDG, waarin we koken met het mooiste en lekkerste wat het seizoen te bieden heeft, met ambachtelijke, lokale en liefst biologische ingrediënten geproduceerde ingrediënten. Naast recepten vertellen we ook verhalen over bakkers, slagers, restaurateurs, boeren, tuinders, vissers en imkers. ZTRDG gaat over seizoensrecepten, échte smaken en authentieke verhalen over sympathieke ondernemers. Over mensen die er toe doen en die – net als wij – met hart en ziel bezig zijn met goed en vers eten.”
Er staan vaak nieuwe recepten op de site die goed te maken zijn en toch net een beetje anders, vaak vegetarisch ook, wat handig is als je inspiratieloos bent. En de foto’s zijn zo mooi! Heel erg leuk en watertandend om naar te kijken. Mocht je toevallig nog op zoek zijn naar ideeën voor het kerstdiner, dan kan ik zéker aanraden de archieven eens door te spitten.

Kom maar op, welke tips hebben jullie?

  8 comments for “Vijf tips voor lui vermaak

 1. anneriet
  22 dec ’14 at 10:05

  Voorleesboek: De kleine kapitein van Paul Biegel, alle drie de delen. Hilarisch en spannend, maar niet te. Als die uit zijn is rover Hoepsika van Biegel ook nog grappig.

  We zijn van de oude stapel Donald Duckies overgestapt naar Asterix en Obelix. Onze 7 jarige snapt al aardig wat van de grapjes en kan die nu met opa delen.

  Kookhit: we maken nu al een aantal weken onze eigen cruesli. Lekker! Want we kunnen er nu zoveel noten, rozijnen, zaden en suiker in doen als we zelf lekker vinden en het hele huis ruikt heerlijk als het in de oven zit. We begonnen met dit recept en passen het naar eigen smaak steeds een beetje aan: http://allrecipes.com/Recipe/Megans-Granola/Detail.aspx?event8=1&prop24=SR_Thumb&e11=megans%20granola&e8=Quick%20Search&event10=1&e7=Home%20Page&soid=sr_results_p1i1&scale=30&ismetric=1

  • dorieke
   22 dec ’14 at 16:47

   Leuk!! De Kleine kapitein heb ik ooit eens in huis gehad maar toen waren ze er nog te klein voor, ga ik nu zeker een tweede kans geven! Bij ons eet alleen Ak cruesli en dat maak ik ook regelmatig zelf, altijd leuk om weer een nieuw recept te proberen. Thnx!

 2. Hanneke
  22 dec ’14 at 18:36

  Ik heb via marktplaats 2 luisterboeken en 3 boeken van Mees Kees aangeschaft. Ze waren denk ik te krijgen bij de Total, want er staan er aardig wat op marktplaats en allemaal t zelfde.
  Ik tegen Marita: Mariet, jij wilt vast nog wel een Mees Kees luisteren in de woonkamer?!
  T is zo grappig. :-)
  In Rhoon heb ik voor 3,50 per cd een aantal verhalen van Pietje Puk aangeschaft. Twee verhalen per cd.
  En in februari komt er een film uit van Paddington. Ik heb de trailer gekeken en het was echt zo grappig! https://www.youtube.com/watch?v=qFuzMlfZGWM

  • Dorieke
   22 dec ’14 at 20:18

   Hele goede tip van die boeken via MP! Ze zijn inderdaad voor weinig te krijgen zeg. Ik heb inmiddels al een bod lopen :). Heb je toevallig ook een idee of die film van Wiplala wat is? Mij lijkt het wel leuk maar Lauren is niet echt warm te krijgen…

  • Hanneke
   23 dec ’14 at 13:23

   Ik weet niet of t wat is. Ik hoor er wel goed verhalen over, maar t trekt mij niet echt.

 3. Els
  27 dec ’14 at 9:48

  Mees Kees is hier nog geen hit. L is natuurlijk net zo oud als M maar de film kon haar in elk geval nog niet echt boeien. Vond m zelf wel vrij leuk :) hier zijn ze dol op de films van Tinkerbell. Kan het ook niet helpen. En hoe zeer ik ook probeerde om “kerst met Linus” te promoten, dit was ook weer geen succes,
  Qua series vond ik het laatste seizoen van Homeland echt SUPERspannend en kijk ik, lekker cheesy, “Call the midwife” op Netflix. Vind het geen briljante serie maar wel gewoon prima leuk.
  ‘snuffie hup’ en ‘ boomgaard’ zijn hier favoriet qua spelletjes en zelf (zonder de kinderen dus) spelen we nog met enige regelmaat “Alhambra”.
  Nog een ander soort tip! Heb recentelijk qua kledingwinkels helemaal de “Costes” ontdekt maar dat moet natuurlijk maar net je smaak zijn.

  • dorieke
   27 dec ’14 at 20:42

   Leuk!! Is seizoen 4 het laatste seizoen van Homeland? Wij zijn halverwege seizoen 3 ineens even afgehaakt, maar we willen de draad nog wel een keer oppakken. Call the midwife vind ik trouwens een HELE briljante serie, maar die sluit dan ook naadloos aan op mijn knusse feelgood smaak; als ik zin heb in een avondje relaxen kijk ik van deze serie gerust een aflevering voor de xste keer.
   Leuk ook die kledingwinkeltip, ga ik uitchecken!

 4. Els
  28 dec ’14 at 16:03

  Ik vind Call the Midwife prachtig om naar te kijken, maar niet zo gelaagd of intrigerend als sommige andere series. En ja, seizoen 4 is het laatste seizoen van Homeland, vond m veel leuker dan S3 en zat soms echt met hartkloppingen te kijken wegens te spannend haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.