Verzot op Wally

Mat is helemaal verzot op Waar is Wally.

Zelf heb ik ook zo’n fase gehad, ik was toen wel véél ouder dan Mat want het eerste boek verscheen in 1987 en toen was ik al ouder dan hij nu, en bovendien stond het ook niet meteen bij ons in de boekenkast. Maar de aantrekkingskracht is mij niet vreemd; het gespannen turen naar de pagina’s vol vreemde figuurtjes, het ontdekken van bizarre taferelen en dan de euforie als je Wally hebt gespot tussen alle andere rood-wit gestreepte objecten.

Maar, vreemd hoor, die aantrekkingskracht is ineens heel erg tanende. Misschien heeft het iets te maken met het avond aan avond gebogen zitten over weer een andere bladzijde, met een té enthousiast jongetje aan mijn zij dat steeds met zijn koppie voor het nachtlampje duikt. Ik ZIE dan niks meer Mat, kun je EVEN opzij?? Een jongetje dat, als het hem allemaal even te lang duurt, woest de bladzijde omslaat als ik nét het staartje van het hondje gevonden heb. Of misschien komt het wel door het boekje dat hij heeft. Het is een verzamelpocket met vijf boeken in één, en de tekeningen zijn véél te klein voor mijn ongetrainde oog.

Laatst was het zo erg dat ik, nadat ik Mat op bed had gelegd, ging googlen naar ‘Wally-oplossingen’. Ik weet het, het klinkt fout en compleet tegen de spelregels. Maar mensen, ik zocht de tovenaar op de monsterplaat en ik had al drie avonden mijn irissen kapot gekeken op kotsende draken en flitsende vuurtorens, het ging gewoon niet langer. Helaas kwam ik er al snel achter dat er niet zomaar een site op te duikelen is met locaties van waar Wally en zijn medereizigers zich bevinden. Ik ontdekte wél dat op 2 april 2009 het ‘verkleed-gaan-als-Wally-record’ werd verbroken, door 1052 studenten en medewerkers van een universiteit in de VS.

Where-is-Waldo

Maar ik kwam geen stap verder met mijn zoektocht. Uiteindelijk was het Ak, of misschien Mat zelf wel, die de punthoed van de tovenaar ergens ontwaarde. Sindsdien probeer ik het op “Waar is Wally is geen voorlezen” te gooien als ik Mat naar bed breng, en dwing ik hem om een gewoon boekje uit te kiezen. Iets waar hij met plezier aan toegeeft, zolang hij maar de garantie heeft dat hij daarna, als ik al lang en breed weer in de kamer zit, nog even fijn mag speuren in zijn Wally-boek. Ik hoor hem, terwijl ik dit tik, hardop lachen om de grappige tekeningen die hij tegenkomt. Hij heeft me dwars door de deur van zijn slaapkamer heen al laten weten dat hij Wally, Wenda en de boef heeft gevonden. Hij heeft ook al bij mij ín de kamer gestaan om aan te wijzen waar de sleutel ligt, maar daar was ik beslist niet van gediend. En terwijl ik hem zo vrolijk hoor speuren bekruipt me een angstig voorgevoel…

…In augustus 2011 liet John Mosely, een muziekproducent uit Canada, een levensgrote Waar is Wally-afbeelding, met 150 figuurtjes, op zijn rug tatoeëren. Hij koos voor Waar is Wally omdat hij zulke gelukkige herinneringen had aan alle uren die hij als kind had doorgebracht met zijn neus in een Wally-boek….

“Mam! Ik heb de camera!!” klinkt het vanaf de gang.

wally-tattoo

  5 comments for “Verzot op Wally

 1. Hanneke
  11 nov ’14 at 8:38

  ik heb ook net van de week een wally boek meegenomen van de bieb. :-) Wel een grote, want in de kleine boeken is het moeilijk zoeken. Heb je al de app voor ‘m geinstalleerd? Zal hij ook wel leuk vinden.

 2. Hanneke
  11 nov ’14 at 8:39

  En ik moet ook wel bekennen dat ik net op die rug naar Wally heb zitten zoeken. :-) :-)

  • Alice
   11 nov ’14 at 22:23

   Hahaha, ik ook!

  • dorieke
   12 nov ’14 at 8:46

   Haha, echt iets voor jou Hanneke :). Maar ja, nu heb ik ook maar even gezocht; het is zeker niet een van de moeilijkste zoekplaten

 3. Els
  11 nov ’14 at 21:23

  Wally zijn we nog niet aan begonnen, goed idee. Wel zijn de boeken van Charlotte Dematons (de gele ballon en Nederland) hier erg populair. Word er GEK van en probeer ook steeds het ‘dit is geen voorlezen’ argument maar het helpt niets. NIETS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.