“Kookles”

Op maandag middag gaat Lau naar de ‘plusklas’. Ik zet het even tussen aanhalingstekens, want volgens mij is het niet perse heel erg plus wat ze daar doen. Maar een leuke aanvulling op school is het wel, er komen dingen aan bod die ze niet zo snel op school doet en al helemaal niet snel thuis. Vorig jaar maakte ze bijvoorbeeld een best wel mooi schilderij en een gefiguurzaagde Superjuffie, ik moet bekennen dat ik zéér onder de indruk was en echt een talentje in de dop zag. Helaas heeft ze sindsdien nooit meer iets van dat creatieve vuur aan de dag gelegd, althans niet thuis, en worden tekeningen nog steeds woest en wild ingekrast. We noemen dat de ‘met-grote-stappen-snel-thuis’ mentaliteit, die heeft ze van haar vader.

Voor Mat is het dan altijd een beetje sipjes, die maandagmiddag. Lau is sowieso degene met de volle sociale agenda, Mat regelt minder speeldates en is ook best graag thuis. Hij ‘vermaakt’ zich dan prima met Mels en de auto’s of de lego. Ik zet het even tussen aanhalingsteken, want het vermaak met Mels en de auto’s en de lego kan dus ook betekenen: een onschuldige Mels met één autootje links in de kamer, een gierige Mat met dertig autootjes rechts in de kamer, en dat hij dan ook nog probeert Mels dat ene autootje af te troggelen. Of dat er gebouwd wordt met de lego en dat Mels dan alléén met de slechteriken mag. Maar goed, het houdt ze bezig. Toch vond ik dat ik Mat ook iets moest aanbieden om samen te doen op maandag. En daarom krijgt hij ‘kookles’. Ik zet het even tussen aanhalingstekens, want… afijn, dat snapt iedereen waarschijnlijk wel. Noch van koken, noch van les is werkelijk sprake, maar we doen ons best.

foto (71)

Een paar weken terug bakten we gezonde muffins, die ik hier eens wil delen. Supermakkelijk én leuk om te maken en zeer verantwoord. Ze komen uit het kookboek ‘powerfood‘ van Rens Kroes. Ik kreeg het recept doorgestuurd van mijn zusje, zij vertelde dat ze best veel dingen uit dit kookboek al geprobeerd heeft, en met succes. Ik ben op zich niet zo’n fan van ‘superfoods’, het is toch grotendeels marketing wat daar achter zit en daardoor betaal je voor een gedroogd besje ineens drie keer zoveel. Misschien heb ik nog wel de meeste moeite met het aureool van exclusiviteit dat om zulke producten heen hangt. Zo van: ‘als je echt verlicht bent, ontbijt je met yoghurt, chiazaad en een handje ghojibessen, en dan voel je je een ander mens.’ En als je dat niet gelooft komt het omdat je het nog niet hebt geprobeerd, je bent nog niet bekeerd. Maar dat betekent niet dat zulke producten niet gezond zijn, en om voor de variatie eens een gedroogde moerbei te eten in plaats van een rozijn, waarom niet. De laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde ging over superfoods, erg leuk om te zien, en vooral om erachter te komen dat bijvoorbeeld de exotische ghojibes ook gewoon groeit in de Nederlandse berm.

Nou ja, bekeerd of niet, deze muffins maakten in ieder geval een heerlijk tussendoortje dat ik met een gerust hart in de broodtrommeltjes kon stoppen voor mee naar school. Je hebt nodig: 100 gram havermout, 1 theelepel baksoda (of eigenlijk wijnsteenbakpoeder maar dat had ik niet), 2 rijpe bananen, 3 eieren, 2 tl kaneel, de zaadjes uit 1 vanillepeul (eigenlijk een theelepel vanillepoeder, maar ook dat zul je wel in een speciaalzaak moeten halen), snufje zout en 100 gram gedroogde zwarte moerbeien (of kies voor appel, blauwe bessen, rozijnen, krenten, cranberries… ik had krenten).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten tot een homogeen geheel. Je kunt dit ook in een blender doen of met de staafmixer, dan moet je wel de bessen nog even apart houden en pas toevoegen als het mengsel glad is. Vul een muffinbakvorm met 10 muffinvormpjes en schep in elk vormpje twee eetlepels beslag. Zet de muffins ongeveer een half uur in de oven, misschien iets korter want ze worden snel donker. En dat is het!

foto (70)

Volgend jaar zomer heb ik hopelijk een heel handig bakkertje in huis, die in een wip allerlei heerlijkheden op tafel zet. Want kookles is ook een beetje eigenbelang natuurlijk.

  1 comment for ““Kookles”

  1. Els
    3 nov ’14 at 20:47

    Leuk geschreven, Door :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.