Gespot op kantoor: de lunchsalade

De lunchsalade is het helemaal. Je ziet op kantoor zo’n trend ontstaan. Eerst is er eentje die voorzichtig een salade meebrengt, al snel volgt een ander en voor je het weet zit de halve lunchtafel te herkauwen op krakende bladeren sla. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook best wel dol op salades. En ik kan goed begrijpen dat een frissig slaatje veel aantrekkelijker is dan een saaie boterham met kleffe kaas die je uit een alumiumfolietje tevoorschijn ritselt. Maar mensen, een salade eten duurt een eeuwigheid. We hebben een half uur pauze en mijn collega’s eten zich fanatiek een weg door de berg salade in hun lunchboxjes. Van hap slik weg gaat het, de kaken malen maar de berg wil maar niet slinken. Van echte gesprekken is geen sprake meer, er moet doorgegeten worden anders komt die bak niet leeg. Uiteindelijk prikken ze vaak met een zucht de laatste bladeren op hun vork. En dan begrijp ik heel goed waarom de salades zo goed zijn voor de lijn: de calorieën die je binnenkrijgt heb je nodig om het geval überhaupt weg te werken.

Zelf ben ik niet in de verleiding om me over te geven aan de salada-mania. Om de simpele reden dat ik er niet aan moet denken om ’s ochtends een bak sla in elkaar te draaien, terwijl er ook drie kinderen met van honger opengesperde bekjes aan tafel zitten en tassen moeten worden ingepakt en haren gekamd en bekers gevuld. Maar af en toe wil ik me wel laten inspireren door wat mijn collega’s in hun saladetrommeltjes stoppen. Bij de een is het bijvoorbeeld ijsbergsla met tonijn, paprika, gekookt ei en een beetje dressing. Bij de ander is het rucola, pasta en knoflookgarnalen (zou je salades eten omdat ze koolhydraatarm zijn, dan is dit een wat minder alternatief en bovendien ruikt de rest van de middag de bovenverdieping naar een Spaans barretje) en bij een derde is het een heerlijke couscoussalade. En die laatste heb ik vanavond op tafel gezet!

Ben jij toevallig ook een saladeliefhebber? Dan moet je deze salade echt eens proberen. Hij is makkelijk en superlekker, een perfecte zomerse maaltijd na een lange dag werken. Ik denk dat er eindeloze variaties mogelijk zijn, maar dit is de versie die ik van mijn collega heb gepikt en die smaakt uitstekend.
Wat heb je nodig? Voor 4 personen 400 gram couscous, ongeveer twee eetlepels pesto, een kleine broccoli, een rode of gele paprika, ongeveer 200 gram granaatappelpitjes, een handvol hazelnoten en feta. Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik vind couscous snel een beetje aan de droge kant, maar dat komt wel goed met de pesto en anders kun je er eventueel een extra scheut olijfolie door roeren. Snijd intussen de broccoli in kleine roosjes en blancheer ze twee minuten in kokend water. Snijd de paprika in kleine stukjes. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan (dit hoeft niet, maar geeft wel extra smaak). Snijd de feta in blokjes, een beetje op gevoel hoeveel je wilt gebruiken. Ik heb het apart gehouden omdat Ak er niet van houdt, maar zelf ben ik er dol op. Roer de pesto door de gare couscous. Even proeven of het smaakt, anders nog wat meer erbij of een beetje peper en zout, of een scheut olijfolie. Roer de rest van de ingrediënten door de salade. Kieper het geheel in een mooie schaal, bijvoorbeeld zo eentje als ik voor mijn verjaardag kreeg, en smullen maar!

foto (65)

  3 comments for “Gespot op kantoor: de lunchsalade

 1. Rianne
  28 jul ’14 at 17:35

  Dat klinkt heerlijk! En kraakt veeeel minder, probleem opgelost. Maarreh… granaatappelpitjes? Waar trommel je die op tenzij je drie kwartier met een vork wil ploeteren? Gewoon bij de Appie?

  • Dorieke
   28 jul ’14 at 21:32

   Yep, gewoon bij de appie, bakje van 120 gram (is genoeg voor dit recept). Het ziet er daardoor meteen zo lekker uit!

 2. Alice
  29 jul ’14 at 17:43

  Zelf in de vriezer bij de appie zijn ze te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.