Arabische tomaten-kippensoep

Onze kinderen lusten HEEL graag tomatensoep uit blik. Het liefst met ballen, maar ook de versie uit zak zonder ballen gaat er prima in. Zelf ben ik helaas niet zo’n fan van dit soepie. Ik vind het te zuur en te zout en gewoon geen echte lekkernij. Toch staat het wel eens op het menu, om de simpele reden dat er weinig dingen zo eenvoudig zijn na een lange werkdag als een blik opentrekken, een stuk brood erbij serveren en eten maar. Soms heb je nu eenmaal nergens anders puf voor.

Gelukkig zijn er ook dagen dat je wél puf hebt om iets langer in de keuken te staan, en dan vind ik het ineens prima als er tomatensoep op het menu staat. Want zelfgemaakte tomatensoep, dat is een heel ander verhaal. Vooral als het de Arabische tomaten-kippensoep van mijn schoonzus is. Het recept rouleert inmiddels in onze vriendenkring, dus dat zegt al genoeg. En aangezien zowel zusje A. als ik dit soepje regelmatig op tafel zetten zal ik dit beproefde recept maar eens vereeuwigen op deze blog. Ik weet trouwens niet waar het recept oorspronkelijk vandaan komt, maar er staat me iets van bij dat het uit het kookboekje ‘de lekkerste soepen‘ afkomstig is.

Wat heb je nodig: 2 kipfilets, 2 theelepels (scherpe, als je geen piepende kinderen hebt) paprikapoeder, zout en (versgemalen) peper. 3 eetlepels olijfolie, 1 ui, 2 knoflookteentjes, 1 rode én 1 groene paprika, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels gemalen komijn (Djinten), ½ theelepel gemalen geelwortel (Kurkuma), 2 theelepels gemalen koriander (Ketoembar), 1 theelepel kaneelpoeder, 2 blikken tomatenblokjes a 400 gr., 1 liter Kippenbouillon, 1 blik kikkererwten a 400 gr, 2 eetlepels grofgesneden koriander (als je dat lekker vindt, anders kun je ook platte peterselie nemen of het helemaal weglaten).

Klinkt als een hele waslijst, maar die kruiden heb je waarschijnlijk wel op voorraad als je vaker iets maakt met een enigszins oosters of midden-oosters accent. En het bereiden is gelukkig een minder lang stappenplan. Je begint met de kipfilet, die bestrooi je met 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout en je bakt ze in een koekenpan aan beide kanten bruin en gaar. Helemaal aan het eind van het kookproces, als de soep klaar is, trek je de kipfilets uit elkaar en roer je ze door de soep. Soms snijd ik de kipfilet daarom al voor het bakken aan reepjes, dat scheelt baktijd.

Terwijl de kipfilet op het vuur staat kun je ui en knoflook pellen en snipperen, de paprika in stukjes snijden en olie in een soeppan verhitten. Fruit de knoflook en ui een minuut of drie in de olie, voeg daarna de paprikastukjes toe en bak nog drie minuten. Nu is het tijd voor de kruiden: gemberpoeder, komijn, ketoembar, kaneelpoeder en de resterende theelepel paprikapoeder. Bak het 1 minuut mee. Voeg daarna de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de soep zo’n twintig minuten op laag vuur (een beetje korter is ook geen ramp). Spoel de kikkererwten af en voeg ze toe totdat ze warm zijn. Roer nu ook de gebakken kipreepjes erdoor, of scheur de gebakken kipfilets aan reepjes en roer die er door. Serveer met Turks brood en de koriander.

Ik heb er geen fantastische foto van, maar geloof mij maar, ook zonder spetterend plaatje smaakt hij fantastisch!

IMG_2144

Post navigation

  1 comment for “Arabische tomaten-kippensoep

  1. 4 mei ’14 at 21:59

    mm, ga ik een keer proberen, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.