Grappig

“Mam, er zit een spinnetje in je haar!” roept Mathis geschrokken. Ik kijk scheel omhoog, klaar om het monster te grijpen zodra hij in het zicht komt. Meteen breekt er een brede grijns door op Mats gezicht. “Alle aapjes kijken, je begint erop te lijken.”

Ja hoor, ik ben erin getrapt. Ik kan er zelf ook om lachen. Reden genoeg voor Mat en Lau om de grap vijftien keer te herhalen. “Mam, er loopt een lieveheerstbeestje op je trui. Mam, er zit een korstje bij je neus. Mam, er zit een spinnetje in je haar.” Heus? Alweer? Ik kan het geduld opbrengen om er vijf keer om te glimlachen, daarna probeer ik ze duidelijk te maken dat ik de grap nu wel snap. Maakt ze niks uit. Minuten later hoor ik ze nog ‘alle aapjes kijken, je begint erop te lijken…’

Het doet me denken aan een ander ‘grapje’ dat ik inmiddels heel erg beu ben. Ik vraag Lau om iets op te halen, bijvoorbeeld de borstel. Komt ze terug met haar handen op haar rug. “Welke hand kies je?” Het maakt niet uit welke hand ik kies, desnoods wordt er achter de rug snel van hand gewisseld, want ik krijg steevast een lege handpalm toegestoken. En als ik dan zeg “oké, dan kies ik de andere” wordt er wéér snel van hand gewisseld achter de rug. En het blijft maar doorgaan. Ik kan ze zeggen dat ik dit grapje niet meer leuk vind, en dat het veel te lang duurt allemaal; het maakt niet uit. Ze zien er zelf nog altijd de lol van in.

Humor. Leuk hoor. Op de site van jmouders lees ik: “Dat ze grapjes eindeloos herhalen, zodat het je als ouder bij de zestigste keer echt niet meer lukt een geloofwaardige lach te produceren, komt omdat de triomf over het doorgronden van de clou zo fijn is – ze krijgen er geen genoeg van om dát gevoel te delen met anderen. Daarnaast blijven sommige moppen gewoon leuk, ook al weet je de afloop. Vergelijk het met idiote scènes in je favoriete komische films: die blijven grappig, hoe vaak je ze ook ziet. Bovendien geeft de ontdekking dat je met moppen mensen aan het lachen kunt maken en een publiek kunt boeien, je kind veel zelfvertrouwen.”

Moppen spreken inderdaad erg tot de verbeelding. Favoriet bij Lau en Mat is de mop over de cactus. ‘Twee ballonnen lopen door de woestijn. Zegt de een tegen de ander: pas op, een cactusssssssss’. Hilariteit alom. Soms verzinnen ze zelf een mop, die dan verdacht veel lijkt op een mop die ze al kennen. Of die geen clou heeft, dan is het helemaal moeilijk om een lach op te laten borrelen.

Laatst kwam Lau uit school met het triomfantelijke nieuws dat ze die dag als enige van de klas het antwoord had geweten op een vraag van de juf. De enige! Ik gloeide bij voorbaat van trots. “Goed zeg” prees ik haar. “En wat was de vraag?”
“Het is groen en het komt van de berg af, rara wat is dat?”
Oh, was dat de vraag… Er werd niet gewacht tot ik antwoord gaf.
“Een skiwi!!! Mam, een skiwi!” Schaterlach.

Oké, dus ze schoppen het misschien niet tot professor, maar ze zijn wél grappig. Op hun eigen manier.

Zijn jullie kinderen ook zulke lolbroeken?

  3 comments for “Grappig

 1. Linda
  31 mrt ’14 at 23:20

  Al ruim een half jaar zeg ik vroeg in de morgen, quasi boos ‘ben je nou nog niet aangekleed’ waarop A zegt ‘nee, ik ben nog moe’ en vervolgens het dekbed met een grote glimlach van zich afschopt….en blijkt ze aangekleed onder de dekens te liggen ;) hoe boos/chagrijnig/ geïrriteerd ik dit ook zeg, het is nog steeds grappig…overigens ben ik nu al bang voor morgen, ze verheugtt zich al twee weken op deze dag…

 2. Lilian
  1 apr ’14 at 22:01

  Ooooooooooh die borstel! Op het moment dat de borstel gehaald wordt roep ik al: en als ik hem niet bij de eerste keer goed raad mag je je haren zelf doen. Tadaaaaaaaaaaaa hahaha. Het werkt.

  Hier ook van die lolbroeken. Tomas liet eergister iets vallen en zei: mam, wil je het alsjeblieft pakken, ik heb last van mijn knie. Ben de beroerdste niet natuurlijk, dus terwijl ik vraag hoe het komt buk ik en kkrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrtttssssjjjjjjjjjjjjj scheur in mijn broek! (dacht ik). Had hij een wit papier wat hij op dat moment scheurde. In een deuk natuurlijk want juf had die ochtend ook al overal gekeken waar bij haar de scheur zat hihi. Oke, die vond ik dan wel weer grappig. Nog wel… Eventjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.