Voorleesboek

We lezen een grappig boek voor aan Lauren en Mathis, het heet ‘het grote rijksmuseum voorleesboek‘ en er staan verhalen in van bekende kinderboekenschrijvers over schilderijen uit het Rijksmuseum. Het zijn verzonnen verhalen, geïnspireerd op de afbeeldingen en niet persé op de geschiedenis. Dat is ook het leuke er van: de verhalen helpen de kinderen om naar de details van de schilderijen te kijken en vaak hun eigen fantasie aan het werk te zetten.

Vanavond las ik het verhaal bij schilderij ‘het drijvend veertje’:

veertje

Het gaat over een pelikaan die ’s nachts maar steeds niet slapen kan, omdat hij zo’n zorgen heeft over de wereld en over zichzelf. Dan vindt hij een veertje, en maakt hij zich zorgen over wie een veertje kwijt is. Maar als hij het veertje ’s nachts in zijn nest legt bedenkt hij dat hij het gaat bewaren voor de vogel die het verloren heeft. Wat zal die vogel blij zijn omdat de pelikaan zo goed op het veertje heeft gepast! Die nacht kan hij ineens wél lekker slapen.

En omdat ik kinderogen die smeken om een tweede verhaaltje nooit kan weerstaan las ik ook het verhaal bij ‘brieflezende vrouw’:

Woman reading a letter, by Johannes Vermeer

Dit verhaal is eigenlijk een brief, een brief van een jongetje aan zijn moeder. Hij is uit logeren bij een strenge tante omdat er thuis een baby’tje geboren wordt – maar dat weet hij niet. Hij weet alleen dat hij heel graag weer naar huis wil, en bang is voor zijn tante met haar strenge ogen.

Het zielige jongetje maakte nogal indruk op Lauren. Toen Ak haar op bed legde hoorde ik haar zeggen: “Nu kan ik niet slapen want ik moet steeds denken aan Johannes die bij zijn strenge tante moet logeren!”
“Maar dan moet je juist aan het eerste verhaal van de vogels denken, want daar zat een goede tip in”. Ak was blij dat hij goed meegeluisterd had bij het voorlezen. “Waarom kon de pelikaan wel lekker slapen toen hij het veertje had gevonden?”
“Omdat hij aan blije dingen dacht!” riep Lauren, een duidelijk eureka-moment. Ze draaide zich opgelucht op haar zij.
“Dan ga ik aan papa denken.”

Ons plan is om binnenkort een keer naar het Rijksmuseum te gaan om de schilderijen in het echt te zien. Is een van jullie daar wel eens geweest met kinderen? En welke andere musea raden jullie aan?

  3 comments for “Voorleesboek

 1. Hanneke
  14 feb ’14 at 13:54

  Ik ben pasgeleden naar het omniversum en het museon geweest. Beide zijn gratis met de Rotterdampas. Marita vond het allebei prachtig, maar het Museon was ook zeker een succes!
  Ze mogen heel veel dingen doen en uitproberen en dat is altijd leuk.

 2. Linda
  14 feb ’14 at 20:11

  Ow dat boek ga ik meteen halen, leuk! Nog geen ervaringen behalve prof Plons…maar was wel een keer in het ahistorisch museum in A’dam terwijl kinderen daar met een gids het museum doorgingen, wat deed die gids het super! Echt heel kindvriendelijk en stiekem toch wat info geven…de kinderen renden achter haar aan van zaal naar zaal heel enthousiast ….

 3. dorieke
  15 feb ’14 at 15:31

  Oh ja, het Mariniersmuseum en professor Plons, dat is inderdaad echt een hit. Ak is laatst in Naturalis geweest met de jongens, dat was ook leuk (alleen heeeel erg druk in de kerstvakantie, en hij had een vriendje van Mat mee die bang is voor trappen en dat museum zit VOL trappen!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.