Kerstverhaal

Volgende week zondag geeft ons koor een kerstconcert. We zijn dus al weken aan het oefenen met heerlijke kersthits als ‘Joy to the world’ en ‘O come o ye faithfull’. Het gaat een beetje zoals het altijd gaat met dit koor; rommelig, alles op het laatste moment, en tegelijk is er een gezellige bedrijvigheid, vliegen de mailtjes over en weer en kom ik helemaal in de kerststemming bij het speuren naar recepten voor alcoholvrije glühwein (want in de kerk waar ons concert plaatsvindt mag geen alcohol geschonken worden), kaneelcake en kerstverhalen.

Dat speuren naar kerstverhalen komt zo: ik heb me opgeworpen om een kerstverhaal te vertellen. Om het programma een beetje afwisselend te houden. Ik dacht: je googlet wat hier en je googlet wat daar, en dan popt er vanzelf wel een kerstverhaal op je scherm. Maar het blijkt íetsje ingewikkelder dan dat. Misschien ben ik op zoek naar iets dat niet bestaat, iets dat me herinnert aan vroeger, toen we elke kerst in de kerk ademloos naar een kerstverhaal luisterden. Het verhaal dat me nog het meest levendig voor de geest staat is ‘Joost en zijn lantaarntje’. Ik begon zelfs te overwegen om dát verhaal onder het stof vandaan te halen voor ons concert. Maar niet voordat ik het had uitgetest op onze kinderen, zomaar een keer tijdens het avondeten.

Het verhaal gaat over Joost die op kerstavond ruzie krijgt met zijn vader en moeder. Hij gaat niet mee naar de kerk maar moet voor straf thuis blijven. Als iedereen weg is gaat plotseling de bel en staat er iemand voor de deur die hem uitnodigt voor het feest. Hij krijgt een lantaarntje in zijn handen gedrukt, en voegt zich in de stoet. Het lantaarntje van Joost heeft roetzwarte raampjes.

‘Omdat Joost zo boos was zeker’ reageerde Lauren. Die snapte de moraal al helemaal.
‘Klopt’ vertelde ik. ‘Het buurmeisje van Joost, die in een rolstoel zit, komt ook mee in de stoet. Zij heeft een lantaarntje met heldere raampjes. Onderweg krijgt zij het heel erg koud. haar arme handjes beven. Maar ze blijft dapper glimlachen. “Wil je mijn wanten aan?” vraagt Joost. Het meisje zegt geschrokken: “Nee Joost, die moet je zelf houden”. Maar hij geeft ze toch, omdat ze zo koud is en zo klein. En wat gebeurt er dan met zijn lantaarntje?’
‘De raampjes worden schoon?’ vroeg ze.
‘Eén raampje wordt schoon. En elke keer als Joost iets aardigs doet wordt er nóg een raampje schoon.’

Maar daar stokte het verhaal, want ik wist de rest niet meer. En bovendien ondermijnde Ak mijn verhaal met luidruchtig afkeurend snuiven bij elke moralistische wending. Ik moest Joost en zijn lantaarntje dus weer wegstoppen in een plooi van mijn herinnering, en op zoek naar iets anders. Inmiddels heb ik een filmpje gevonden, waar ik een stuk tekst bij kan voorlezen en dan speelt er ook nog iemand mee op viool, best aardig denk ik.

Maar toch ben ik benieuwd: welk kerstverhaal – afgezien van hét Kerstverhaal natuurlijk – heeft op jou de meeste indruk gemaakt?

Post navigation

  8 comments for “Kerstverhaal

 1. Liesbeth
  9 dec ’13 at 13:03

  Mooie hedendaagse kerstverhalen vind ik die van Joke Verweerd, in een bundel ‘Verdwalen en thuiskomen’. Heb ik wel eens uit voorgelezen bij een kerstdiner.
  Maar… jij kunt er toch ook heel goed zelf eentje schrijven?!

  • dorieke
   9 dec ’13 at 14:00

   Bedankt voor de tip Lies, dat ga ik zeker nog even uitchecken! Ik wil toch wel iets achter de hand hebben voor als dat hele video/viool/voorlees-trio niet werkt…
   En zelf schrijven, misschien zou ik het wel kunnen en nog leuk vinden ook, maar ik heb zo weinig tijd, drukke weken dit met sint en kerst en verjaardagen en veel drukte op het werk… Misschien moet ik in de kerstvakantie vast beginnen aan een verhaal voor volgend jaar :)

 2. Lilian
  9 dec ’13 at 21:11

  Als ik jou was zou ik ff een avondje oefenen en dan het kerstverhaal als de zandtovenaar vertellen ;-)

 3. Hanneke
  10 dec ’13 at 9:24

  Ik vind het verhaal van edzard schaper over de vierde koning altijd mooi. Misschien kun je daar iets van maken. Succes!

 4. terezia
  8 dec ’15 at 16:00

  Best Dorieke,
  Laatst was ik op zoek naar het kerstverhaal van Joost Ik kwam op jouw site terecht.
  gelukkig zij kent het verhaal ook. Mijn vraag is echter:Weet je ook in welk boek ik dat vinden kan ?
  Wie de schrijfster is? je zou mij een groot plezier doen dat te mailen.

  Bv hartelijk dank Terezia

 5. 12 dec ’15 at 19:46

  Joost en het lantaarntje is een verhaal van Rie van Rossum( nog in mijn bezit ). Het is ook mijn favoriete verhaal. Maar is wat anders dan beschreven.
  Joost wordt door zijn vadernaar bed gestuurd, omdat hij zijn broer en zus pestte, mocht niet mee naar Oma. Toen hij in bed lag droomde hij de droom van het lantaarntje.
  Ik ben nu bezig om het in het Engels te vertalen, want mijn kleinkinderen komen over uit Amerika met Kerst.
  Willie

  • Dorieke
   12 dec ’15 at 21:33

   Ik had inderdaad nav de vraag van Terezia ook ontdekt dat het een verhaal van Rie van Rossum was, en ik was al bang dat hoe ik het me herinnerde niet helemaal klopt met het werkelijke verhaal ;). Wat leuk om het naar het Engels te vertalen! Hopelijk vinden de kleinkinderen het ook nog steeds een mooi kerstverhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.