Klantvriendelijk

Ik heb zelf in de bibliotheek gewerkt dus ik weet hoe het is: je hebt er helemaal niets te doen de hele dag. Je springt een gat in de lucht als er een kar vol boeken de sorteerkamer binnen komt rijden; eindelijk kun je een kwartier lang van je stijve stoel afkomen om de boeken langs de scanner te halen. Je rekt elk klusje uit tot hij rafelig aan elkaar hangt. Boeken sorteren, alfabetisch op achternaam? Laat mij het doen en je krijgt het tot drie letters op een rij nauwkeurig, van Wef tot Wel tot Wen. En stelt er iemand een vraag? My goodness, thank heavens, je gaat tot het gaatje om de klant verder te helpen. Hij zoekt ‘gewoon’ een leesboekje voor zijn dochtertje – dat zal hij weten ook! Met een arm vol boeken – die jíj dan hopelijk mag scannen, al wordt dat privilege steeds schaarser in deze tijden van automatisering – verlaat hij het pand.

Ik wil maar zeggen: je bent blij met elk klusje dat je ten deel valt. Je smácht naar klusjes, je zou mensen wel toe willen roepen: trek een stapel boeken uit de kast en laat míj het opruimen alsjeblieft!!

Vanmiddag was ik met de kinderen in de bieb. Ze trokken huiselijk hun jassen en schoenen uit en speurden enthousiast de kasten af. Af en toe kwam er eentje bij me met een boek. ‘Leg maar op een stapeltje’ zei ik dan. ‘Straks zoeken we uit welke boeken we mee willen nemen.
Op de grond naast mijn voeten groeide het stapeltje boeken tot een stuk of vijf. Er kwam een medewerker van de bibliotheek langslopen.
‘Pardon mevrouw, is die stapel boeken daar van u?’
‘Oh, eh.. ja, mijn zoontje is boeken aan het uitzoeken…’
Ze wierp een afkeurende blik op de boeken en ik mompelde iets van ‘even een tafel zoeken en dan maken we daar een stapeltje’.

Ik stond nog maar net weer in de kast te snuffelen toen ik achter mij stemmen opving.
‘Wat wil jij daar eigenlijk mee, wat zijn dat voor boeken?’
Mathis, staande gehouden door twee medewerkers van de bibliotheek, keek angstig achterom.
‘We zijn boeken aan het uitzoeken’ bracht hij moeizaam uit.
‘Ja, hoor eens, zovéél? Zo’n hele stapel?’
Mat keek weer angstig in mijn richting, en ik besloot de confrontatie aan te gaan.

‘Sorry, maar wat is er precies aan de hand? Ik probeer mijn kinderen aan te moedigen boekjes uit te zoeken, maar daar zitten jullie niet op te wachten geloof ik. Net al werden we op de vingers getikt om een stapeltje boeken op de grond, en nu is die stapel boeken op tafel ook al niet goed?’
‘Ja nou, mevrouw’ protesteerde een van de dames. ‘Straks mogen wij zeker al die boeken weer op gaan ruimen. U ruimt dan misschien zelf op, maar…’ Ze liet haar stemgeluid zakken ‘…er komen hier mensen, die trekken hun jas uit en gaan in die zitkuil zitten, en laten de kinderen gewoon boekjes uit de kast pakken en dat mogen wíj dan opruimen. Alsof we schoonmaaksters zijn.’
Ik keek om me heen, 50 vierkante meter kinderboeken, met een zitkuil in het midden en een prachtig versierde troon, en een tribune waar je overheen kunt klauteren: alles nodigt uit om lekker tussen de boeken neer te ploffen met je kind. Alles, behalve de medewerksters.

‘Kom, we gaan’ zei Lauren, die het ook wel weer gezien had. We zochten vijf boekjes van de stapel. De rest zette ik terug in de kast, en gewoontegetrouw sorteerde ik keurig op alfabet. Even, heel even kwam ik in de verleiding om een rekje boeken om te kieperen. Om ze een dienst te bewijzen natuurlijk, zo’n dienst waar ik in mijn bibliotheek-jaren alleen maar van had kunnen dromen.

  5 comments for “Klantvriendelijk

 1. Tanja
  12 nov ’13 at 17:28

  Welke bieb was dat? Toch zeker niet in Charlois?!
  Wonderlijke actie!

  • Dorieke
   12 nov ’13 at 18:20

   Nee, was in de stad! Heb jij positieve ervaringen in Charlois?

 2. Lilian
  12 nov ’13 at 21:20

  50 m2 kinderboeken? Ooooh een droom!

  Hier is het volgensmij 10 ofzo hihi. Een echte dorpsbieb.

 3. dorieke
  13 nov ’13 at 14:16

  is wel echt super inderdaad, je kunt er ook heel leuk zitten voorlezen en er zijn vaak voorstellingen en workshops. Op zich niks mis mee :)

 4. Liesbeth
  13 nov ’13 at 14:30

  Maar dat van die medewerkers is super irritant, je blogstukje is goed gelukt want ik werd er echt boos om ;). Zo krijg je kinderen inderdaad niet aan het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.