Soesjes

Toen ik Lau vroeg wat ze wilde trakteren voor haar verjaardag (alweer twee weken geleden) zei ze: “Een zakje met snoep en een mandarijn erin.”
Dat vond ik een slecht idee. Bij Lauren in de klas wordt er wel vaker getrakteerd op ‘plastic zakjes met snoep erin’. Dat zijn dan cars- of prinsessenzakjes, bomvol spek, chocolade, koek, doosjes snoep en een verdwaalde mandarijn. Ik wil niet de macrobiotische gezondheidsfreak uithangen, maar zo’n snoepzak vind ik echt teveel en onnodig. Aan de andere kant vind ik het ook weer zielig als Lau op wortelmannetjes moet trakteren terwijl de rest van de klas zich populair maakt met suikergoed.
We sloten een compromis: ze zou soesjes gaan trakteren. Gedipt in witte chocolade en bestrooid met gekleurde sprinkels.
En, ik zou ze zélf gaan maken.

Ik had wel eens filmpjes gezien van hoe je soezendeeg maakt, maar me er nog nooit aan gewaagd uit angst om te mislukken. Soesjes leken mij nou echt zo’n recept waar je een vaardige patisserie-hand voor nodig hebt. En je zult maar door je ovenraampje naar binnen turen en zien dat je soesjes niet willen rijzen. Vreselijk.
Maar toen ik het recept voor soezendeeg in het ‘handboek oven‘ van ‘koken met Karin‘ doornam kwam het me toch niet ingewikkeld voor. Ik volgde de instructies en voilá – na een uurtje stonden er prachtige soezen op tafel.

Voor wie het ook eens wil proberen:
Je hebt nodig: 50 gram boter in blokjes, 175 milliliter water, een eetlepel suiker, een snufje zout, 100 gram bloem en drie grote eieren. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwarm boter, suiker, zout en water in een pannetje tot de boter gesmolten is en het mengsel borrelt. Dan gooi je in één keer de bloem erbij en roert, terwijl de pan nog op het vuur staat, flink met een pollepel in de pan. Net zolang tot er een deegbal ontstaat die loskomt van de wanden van de pan. Duurt trouwens helemaal niet lang hoor. Draai het vuur uit en hevel de deegbal over naar een plastic kom. Klop de drie eieren los in een kom. Giet ze scheutje voor scheutje bij het beslag terwijl je goed klopt met een mixer of een garde. Het wordt een glad en glanzend deeg. Een klontje hier of daar is geen probleem, maar het moet niet té klonterig zijn.
Schep het beslag in een spuitzak met een spuitmondje met een vrij groot gat. Spuit 16 tot 20 bolletjes van gelijke grote op een met bakpapier bedekte bakplaat – niet te dicht bij elkaar. Duw de puntjes op de bolletjes glad met een vochtige vinger. Zet twintig minuten in de oven en schakel daarna de oven uit. Laat de soesjes dan nog tien minuten in de hete oven staan zodat ze goed uitdrogen.

Je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt, geklopte slagroom is natuurlijk het meest voor de hand liggend. Daar heb je 250 milliliter van nodig. Stijf kloppen met suiker, in een spuitzak met een klein mondje scheppen en dan in de soesjes spuiten. Ik maak daarvoor eerst met een schilmesje een sneetje in de soesjes en steek daar het spuitmondje in.

Zo zien ze eruit:

Heerlijk!
Maar heb ik ze gemaakt voor Laurens traktatie? nee. Ik vond het toch een béétje veel werk om voor 26 kinderen plus juffen en meesters soesjes te bakken. Dan heb je er al gauw 50 nodig. Kopen is veel sneller en makkelijker, en ook best lekker. Met chocola en sprinkels ziet niemand het verschil:

En als ik nu aan Lauren vraag: “Wat is het leukste dat iemand ooit getrakteerd heeft in jouw klas?”
Dan antwoordt ze: “Een zakje snoep!”

  4 comments for “Soesjes

 1. Lilian
  25 sep ’13 at 18:40

  Wat een leuk idee! Ga dit ook eens aan Tomas voorstellen, helft witte chocola, helft bruine chocola, sprinkels en klaar alweer. Blijf het een gedoe vinden, veel ouders hier knutselen zich een slag in de rondte voor iets wat zo weer de prullenbak ingaat. Of heel wat kadootjes die erbij komen (klapperhandjes, mooie vormrietjes, gummetjes, een krijtje enzovoort).
  Dit ziet er leuk uit, is lekker en zo klaar. God plan!

 2. Lilian
  25 sep ’13 at 18:40

  Eeeuuhhh goed plan, maar vast geinspireerd haha

  • dorieke
   25 sep ’13 at 19:45

   Hahaha, denk het ook ;)

 3. Els
  26 sep ’13 at 11:32

  Ik ben zelf niet zo dol op die supermarktsoesjes, maar een goede verse soes gaat er wel in hoor, ze zien er prachtig uit! Mijn vader maakt ze ook nog wel eens, in het groot en dan gevuld met slagroom en gesmolten pure chocolade erover. Mmmmmmmmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.