Houd je adem in

Vandaag is Lauren jarig. Zes jaar is ze geworden, en met haar verjaardag vierden wij stiekem ook dat wij al zes jaar ouders zijn.

Zes jaar geleden lag ik ’s avonds op apegapen op bed met een vreemdsoortig frummeltje op mijn borst. Nog geen idee wat de komende jaren zouden brengen, wat het überhaupt betekent om nacht na nacht na nacht wakker te worden om te voeden, te verschonen, te troosten, te omarmen. Nog geen enkele ervaring met de moeheid die helemaal tot diep in je botten kan gaan zitten, en je eigen frustraties en tekortkomingen en teleurstellingen, en je eigen falen, en dat je in de spiegel kijkt en denkt: ben ik er nog?

Nee, zes jaar geleden dacht ik dat ik het ergste gehad had toen ik eenmaal was bevallen.
Nu begint het, dacht ik vol verwachting, dit ís het.

Zes jaar later en honderden keren vallen en weer opstaan, schuld en spijt en sorry’s, kusjes, knuffels en tranen later vind ik het wel een feestje waard dat ook wij er gewoon allebei nog zitten. Rechtop, vol trots voor onze grote dochter die juichend haar pakjes uitpakt. Lauren is onze eerste pannenkoek, gedoemd om te mislukken. Maar zij lijkt zich van onze falende opvoeding niets aan te trekken en gaat opgewekt haar weg. En het beneemt me de adem: dat ik gelukkig ben en zoveel van haar houd, en dat ik haar voor mijn ogen zie veranderen; ik knipperde en ze was twee, ik zuchtte en ze was vier, ik draaide mijn hoofd en ze was zes.

En als ze dan dicht bij me komt zitten, even een knuffel komt halen, dan denk ik: dit ís het. Houd je adem in, knipper niet met je ogen, draai niet met je hoofd – dit ís het.

  6 comments for “Houd je adem in

 1. Liesbeth
  14 sep ’13 at 21:18

  Prachtig! Nog gefeliciteerd met Lauren!

 2. Janneke Roosenbrand
  15 sep ’13 at 9:56

  Wat heb je dat weer ontroerend pakkend beschreven!

  Te laat, maar nog van harte gefeliciteerd allemaal!

 3. Henrike
  15 sep ’13 at 12:52

  ‘Houd je adem in, dit is het’
  Tè lief geschreven deze blog! Van harte met jullie Lauren.
  ‘Onze eerste pannenkoek’ is pas 7 maanden, maar nu al herkenbaar :)

 4. Else
  15 sep ’13 at 20:51

  Zo super geschreven, ik heb het voorgelezen hier… Erg herkenbaar ook! Als wij pannenkoeken eten denk ik af en toe nog wel e’s aan Ak’s “pannenkoek teveel”, dus watch out.

 5. Els
  16 sep ’13 at 10:13

  Mooi geschreven Door, en nog gefeliciteerd allemaal!

 6. Roos Anne
  16 sep ’13 at 10:56

  Wauw onder de indruk van hoe je dit beschreven hebt. Prachtig. En gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.