Stad aan het water

Een van de mooiste dingen van Rotterdam is wel het water dat overal door de stad stroomt. De Maas scheidt het noorden en het zuiden van de stad, en vanaf beide oevers is het heerlijk om langs de rivier te wandelen en uit te kijken over de skyline van de stad. Enorme schepen varen voorbij, er staat een fris briesje en alles ademt de sfeer van bedrijvigheid. Ik hou van de aanblik van een stad aan het water, want het water geeft alles meer lucht en ruimte.

Veel leuke uitstapjes in Rotterdam hebben te maken met het water, en natuurlijk de haven; de haven van Rotterdam is de grootste van Europa. Zo hebben we hotel New York, waar vroeger het hoofdkantoor van de Holland-Amerika lijn zat en waar honderdduizenden Europeanen in vervlogen tijden de oversteek waagden naar Amerika, Australië of Canada. We hebben het geweldig onderhoudende maritiem museum waar je alles te weten komt over scheepsbouw en de haven. Er is een uitgebreid netwerk van watertaxi’s over de Maas, die je in no time overzetten van de ene naar de andere over. En dan zijn er natuurlijk nog de boten van Spido waarmee je het havengebied kunt verkennen; je komt ogen en oren tekort.

Eens per jaar staat onze stad een weekend lang in het teken van de haven tijdens de Wereldhavendagen. Dan mag je op schepen om die van binnen te bezichtigen, zijn er spectaculaire demonstraties en kun je onder andere kennismaken met de reddingsbrigade. Ak ging er dit weekend maar liefst twee keer naartoe. Op vrijdag fietste hij erheen met Mels en zaterdag nam hij Lau en Mathis mee op sleeptouw. Ze bezochten een show met dansers én brandweermannen, mochten zelf een brandweerslang vasthouden, maakten een ritje met de watertaxi en aten een broodje frikandel. Een volmaakt dagje uit.

ps: die leuke foto’s hebben we overigens niet zelf gemaakt; Axel kwam bekenden van ons tegen die deze schatjes zo mooi op de foto hebben gezet!

  1 comment for “Stad aan het water

  1. marlinde
    12 sep ’13 at 6:30

    Leuk, leuk!! onze kids zouden dat ook geweldig hebben gevonden. Die haven met enorme schepen, brandweermannen en dan zelf de brandweerslang vast mogen houden, veel mooier wordt het leven van een kind niet. Zo leuk dat dat soort weekenden worden georganiseerd. Als er straks in november of december nog speciale ‘haven’ dagen zijn houden we ons aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.