Voorleesimpasse

Voor de kinderen is vakantie: veel en vaak in het badje gaan, maar ook: veel en vaak boeken lezen. Dat geldt net zo goed voor mij trouwens, maar terwijl ik voor mezelf het ene na het andere leuke boek weet te scoren zit ik momenteel een beetje in een voorleesimpasse met Lauren en Mathis. De leuke voorleesboeken die we zelf hebben zijn allemaal al van kaft tot kaft verslonden. Prentenboeken vinden ze nog wel leuk om plaatjes te kijken, maar het liefst willen ze een echt verhaal, een lang verhaal, zo eentje waarbij je als je zeurt om een extra hoofdstuk meteen een kwartier later naar bed gaat. Daarom zijn we vandaag maar weer eens naar de bieb gegaan. Ik weet het, de torenhoge boetes staan nog vers in de herinnering, maar ik heb me weer eens voorgenomen om de boeken écht op tijd terug te brengen dit keer. Dat betekent dat ze nog voor wij op vakantie gaan terug moeten. Helemaal niet moeilijk te onthouden, toch?

De entree van de centrale bibliotheek in Rotterdam is helemaal ingericht in de stijl van het prentenboek ‘Nederland‘ van Charlotte Dematons. Overal hangen de prachtige platen uit dit boek, met taferelen uit alle provincies. De kinderen schoven bij binnenkomst direct aan de rode picknicktafels die uitnodigend klaarstonden, bedekt met kleurplaten en potloden. Een gezellig gezicht! Het boek stak ik alvast achterin de buggy om later te lenen, en bij de balie kocht ik voor 2,50 ook maar meteen de poster van Rotterdam uit het dit prentenboek. Zo leuk!

Maar met ‘Nederland’ zaten we nog niet echt in het genre voorleesboeken. Dus toen we op de eerste verdieping kwamen, waar de kinderboeken staan, liet ik de kinderen los op de grote zachte banken en ging ik eens rustig op zoek. Ik kwam een bekende tegen met kinderen in dezelfde leeftijd, die ook al zo’n moeite had met het vinden van leuke voorleesboeken. ‘Vos en Haas‘ tipte ik, daar ben ik zelf namelijk nog steeds heel enthousiast over. Die had zij ook net ontdekt. Alleen bleek er maar één titel aanwezig, en die kenden wij toevallig al. Een beetje op de gok stak ik ‘Sofie en de pinguins‘ van Edward van de Vendel in de tas. Thuis bleek dat een enorme hit, Lauren was meteen verslingerd aan de achtjarige Sofie, die van de trap valt en haar arm breekt en heeeel veel van pinguins houdt. We hebben meteen een paar hoofdstukken gelezen. Tot nu toe een ontzettend leuk, grappig en anders dan anders boek.
Voor Mathis namen we onder andere een deeltje mee uit de serie van kididoc, over dinosauriërs. We hebben zelf ook twee deeltjes van deze originele boekjes, eentje over piraten en eentje over de ruimte. Het zijn informatieve boekjes met allerlei draaiende schijfjes, uittrekbare flapjes, openslaande luikjes en grappige tekeningen. Mathis kan daar tijden in bladeren. Dinosauriërs zijn nog steeds een onderwerp van zijn fascinatie, mysterieuze grote monsters uit de oudheid waar alleen nog botten van resteren. Bij het doorbladeren van een boek over dino’s laat Mat soms ineens zijn schouders zakken en slaakt een diepe zucht. ‘Ze zijn allemaal uitgestorven mama’, klinkt het dan droevig.

Andere boeken die we gaan proberen zijn ‘het gouden boek voor jongens‘, ‘Lotje, chimp en eekie‘ (Nostalgie! Maar ben benieuwd of de boeken van Lotje nu ook nog leuk gevonden worden), ‘Wilde beesten‘ (een boek met twee avonturen van jongens uit verre landen, een uit de woestijn en een uit het oerwoud, geschreven door Hans Hagen, de schrijver van Jubelientje) en ‘meester Max en de reuzenkleuters‘. Er ligt nu dus een mooi stapeltje boeken klaar waar we de komende dagen wel mee door komen. Maar voorleestips zijn nog steeds heel erg welkom. Iemand?

  17 comments for “Voorleesimpasse

 1. Anneriet
  24 jul ’13 at 22:56

  ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ (en sommige andere Roald Dahl boeken zoals Daantje) en ‘Otje’ van Annie MG Schmidt. Pietje Bell (maar wat een langzaam boek is dat zeg). ‘Spaghetti van Menetti’ werd hier erg gewaardeerd en vond ik zelf ook leuk om weer te lezen. Allemaal ouwe gouwe, dus ik ben wel benieuwd naar tips voor nieuwere voorleesboeken.

  • Dorieke
   25 jul ’13 at 23:14

   Is Sjakie en de chocoladefabriek al leuk ja? Dan wordt dat ons volgende projectje, zo’n heerlijk boek!

 2. Els
  24 jul ’13 at 23:01

  Ik lees L. (die natuurlijk net zo oud is als Mathis) nog helemaal geen boeken met hoofdstukken voor! Vindt ie dat al leuk ja? Ik loop weer geweldig achter de feiten aan nerk ik. Van mij hoef je dus geen tips te verwachten, helaas. Maar misschien iets van Guus Kuijer? (beetje voordehandliggend) en ik hoor weleens mensen over “kleine kapitein” van Paul Biegel? Niets nieuws dus….ik hoop op anderen en lees mee.

  • Dorieke
   25 jul ’13 at 23:16

   Hij lift natuurlijk ook een beetje mee met Lauren, maar hij vindt het al wel leuk hoor. En Lauren vindt voorlezen helemaal geweldig, die luisterde al ademloos naar Pluk toen ze nog geen vier was. Misschien moet je dus maar een tandje bijzetten in je voorleesactiviteiten ;)

 3. marlinde
  25 jul ’13 at 10:02

  Deze discussie gaat aan mijn voorbij want hier natuurlijk geen mogelijkheden tot het inslaan van leuke Nederlandse leesboeken. Wel Engelse en dat gaat ook helemaal prima. Bovendiens schrijf ik al jullie tips op en gaat er straks een koffer vol boeken mee terug.
  @ Els, niet dat ik denk dat jullie spruitjes niet super slim zijn (want dat zijn ze vast met jou en Ron’s VWO hersens) maar die van Ak en Door zijn volgensmij wel heeeeeeel slim!! Nu al slim genoeg voor boeken met hoofdstukken. Leest Lau ze zelf Door of lees je ze nog wel voor? ;)

  • Dorieke
   25 jul ’13 at 23:17

   @Marlin: Noem eens een leuke Engelse! Op welke boeken zijn jouw kids verzot??

 4. Liesbeth
  25 jul ’13 at 16:07

  Bij ons is het Muizenhuis (hier al eens genoemd) op dit moment favoriet, ik vind zelf die foto’s ook geweldig. Ik volg de schrijfster/maakster Karina Schaapman op facebook, heel leuk, ze is nu bijvoorbeeld voor deel 4 een achtbaan aan het maken van ijsstokjes…. elke dag een foto. Verder hebben we ‘Nederland’ op dit moment ook in huis, ook super. En ik heb (ook een tip van hier??) Saskia en Jeroen van de bieb gehaald. Maar nog geen tijd voor gehad. Moe van het zwembad etc….

  • Dorieke
   25 jul ’13 at 23:19

   Ja het muizenhuis vinden ze hier ook super, zulke geweldige foto’s, zo knap gedaan. Je hebt er ook een museum van, toch? Ergens op de zolder van een kasteel ofzo. Ik wil daar altijd nog eens een kijkje nemen. Nu een beetje te warm voor alleen ;). Er is ook een boekje van he muizenhuis over koningsdag, wist je dat? Die zag ik liggen in de boekhandel, zag er ook al zo mooi uit.

 5. Liesbeth
  25 jul ’13 at 17:52

  Hebben jullie geen biebapp trouwens? Nog handiger dan mails krijgen, je kunt namelijk zonder dat je verschillende pasnummers op moet zoeken verlengen.

 6. Jolien
  25 jul ’13 at 18:07

  Verhalen van de boze heks! Met tekeningen van Annemarie van Haringen en er is ook een mooie animatieserie van. Maar ze zijn er misschien nog net te jong voor…

  • Dorieke
   25 jul ’13 at 23:22

   Ik heb nu wel van dezelfde schrijfster (Hanna Kraan toch?) het boekje ‘Krik’ meegenomen, over een eekhoorntje. Daar las ik foede reviews van. Maar het moet nog blijken of het in de smaak valt natuurlijk. Ik ben zelf niet dol op hekserige boeken, vond ik vroeger ook altijd een beetje eng. Of valt dat mee?

 7. Alice
  26 jul ’13 at 13:12

  @Door: vond je heksenverhalen niet gewoon eng omdat pa zo’n enge heksenstem kon nadoen? (Eucalyptaaaaaa)

 8. marlinde
  27 jul ’13 at 6:29

  Ik ben even voor je in de kast gedoken Door. Ik verbaas me over de inmiddels behoorlijke voorraad Nederlandse kinderboeken. Nederlandse favorieten: Pinkeltje, de kleuters van de grote beer (Carry Slee), Otje, Pluk redt de dieren en de boeken van Marianne Busser&Ron schroder, bv. Gekke verhaaltjes voor het slapengaan.
  Engelse hits voor onze kids: de boekjes van Dr. seuss, Max Lucado, ‘the little golden books’, Bushland Backyard (Judy Langley en gaat over twee zoontjes van een zendelingsgezin die opgroeien in Afrika, veel herkenning dus), the Boy who changed the world (Andy Andrews) en voor Yanoah inderdaad net als Mathis ‘ the world of dinosaurs’ en Dump&Dozer (Jeffery Stoddard)
  Wanneer gaan jullie op vakantie?

 9. Hanneke
  27 jul ’13 at 19:05

  Marita vindt de boeken van Dr Seuss heel leuk. Ook Toon Tellegen en Hanna Kraan leest ze graag.
  Hotel de Brokkenbak is ze nu aan het lezen. Dit gaat over een dierenpension.
  De boeken van Marianne Busser zijn ook altijd leuk.
  Ik ben helemaal geen voorlezer, maar deze boeken vindt ze zelf leuk om te lezen en ik denk dat ze wel leuk zijn om voor te lezen.
  Omdat ik helemaal niet van voorlezen hou haal ik stapels van die luisterboeken uit de bieb. Ik denk da we ze zo ongeveer allemaal wel hebben gehad. :-)

 10. Aafke
  31 jul ’13 at 17:38

  De kids waarmee ik werk vinden de boeken van Meester Jaap helemaal leuk. Ook Mees Kees is helemaal in sinds de film. Maar misschien is dat voor wat oudere kinderen. Het zijn korte verhalen, maar wel steeds over dezelfde klas en meester die allerlei gekke avonturen beleeft. Heerlijk om te doen trouwens, voorlezen.

 11. Roos Anne
  12 aug ’13 at 21:15

  Hoi Dorieke, het museum van het Muizenhuis is in de bieb van Amsterdam! Op de kinderafdeling. Ik ben er een paar maand geleden geweest, echt super.

 12. Lilian
  21 aug ’13 at 14:32

  Misschien is de matroos in de doos een leuke? Er staat bij vanaf 7 jaar maar Elin vond hem met 4 ook al erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.