Oma’s appeltaart

Rond je verjaardag speelt altijd de vraag: wat ga ik trakteren op het werk? Meestal kijk je eerst even de kunst af bij collega’s. Wat brengen die over het algemeen mee om het heugelijke feit te vieren? In mijn vorige baan was dat vaak een taart van de multivlaai. Een lekkere verse met aardbeien of kersen en een heleboel slagroom. In mijn huidige baan zijn het kant en klare gebakjes van de banketbakker, of saucijzenbroodjes. Op de een of andere manier blijft voor mij altijd een hazelnootgebakje over, zo eentje met schuim en nootjes en een marsepeinenslingertje waar ‘hazelnoot’ op staat. Precies het gebakje dat je altijd laat liggen als je de keuze hebt.

Maar hoewel de kantoorwetten voorschrijven dat ik gebak bij de bakker haal ben ik vorig jaar toch begonnen om iets homemades mee te brengen. Dat waren de cranberry-white chocolate-oatmeal cookies die altijd een succes zijn. De collega’s keken wel wat vreemd op. Terwijl Aks collega’s dat jaar helemaal in de wolken waren met de koekjes en de een na de ander smeekte om het recept, draaiden mijn collega’s de koekjes om en om, en kon ik ’s middags zelfs nog een paar exemplaren weer mee terug nemen. Maar ik heb me niet laten ontmoedigen. Op de avond voor mijn verjaardag heb ik – hoe warm het ook was – een heel lekker appeltaartje gebakken. En dit keer was het wél een succes. ‘Dit is echt lekker’ zei er een, en even later ‘dit is echt heeeel lekker’. Dat was het ook, dus ik zal jullie het recept niet onthouden.

Voor dit ‘grootmoeders appeltaartje’ uit het bakboek van Delicious heb je nodig:
Voor de bodem: 200 gram bloem, 200 gram amandelmeel, 100 gram koude boter in blokjes, 200 gram basterdsuiker, 1 ei, een eetlepel koud water en een snufje zout. Meng bloem, suiker, zout en amandelmeel in een kom, en verkruimel er met je vingertoppen de boter door tot het mengsel eruit ziet als zand. Kneed daarna het ei en de eetlepel water erdoor tot het deeg een samenhangend geheel is. Lang kneden hoeft niet. Wikkel het deeg in plastic folie en leg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht of 175 graden normale stand. Vet een springvorm in met boter of gebruik bakpapier. Formaat maakt niet echt uit, 26 of 28 cm doorsnede is prima.

De vulling heb ik wel wat aangepast ten opzichte van het recept, want in het recept moet gebakken broodkruim en fijngehakte stemgember, en dat eerste vind ik teveel gedoe en het tweede niet lekker. Wat heb je wel nodig: 1 kg appels (bij voorkeur granny smith), geschild en in blokjes. Sap van 1 citroen. 100 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 50 gram suiker, eventueel amandelschaafsel, of een volle theelepel custardpoeder. Meng alle ingredienten voor de vulling in een kom. Het amandelschaafsel kun je weglaten, en het custardpoeder ook, dat laatste helpt het een beetje te binden maar is niet perse nodig.

Haal het deeg uit de koelkast en druk het uit in de ingevette springvorm. Kiep de vulling erin (er mag een beetje vocht in de kom achterblijven, de taart moet niet te nat worden) en druk aan met je handen. Zet de taart ongeveer 55 minuten in de heteluchtoven of ruim een uur in een gewone oven. Je ziet dat hij gaar is als de korst mooi goudbruin is. Daarna afkoelen in de vorm, in punten snijden en smullen maar. Of een nachtje in de koelkast bewaren en de volgende dag, mét slagroom, meenemen naar je werk.

Dit is een plaatje van het allerlaatste stukje van de taart:

Post navigation

  6 comments for “Oma’s appeltaart

 1. jos
  20 jul ’13 at 2:53

  Waarom garanties ipv een wat sorteren appel?

 2. jos
  20 jul ’13 at 2:54

  Waarom grannies ipv een wat zoetere appel?

  • Dorieke
   20 jul ’13 at 12:12

   Hahaha, stond de autocorrect aan? :). Granny’s zijn lekker fris en dat past goed bij het zoete deeg, vandaar die appel. Misschien is een zoete appel ook wel lekker hoor, als hij maar stevig blijft tijdens het bakken. De vorige keer gebruikte ik braeburns, dat was ook heerlijk.

 3. Alice
  20 jul ’13 at 9:06

  Bij ons op het werk zijn ze juist lyrisch over eigengemaakt gebak. De cranberry witte chocolade koekjes zitten bij meerdere collega’s in hun vaste repertoire. En die framboosplaatkoek van laatst kwam ook via een collega en die heb ik nu al twee keer gemaakt. Heerlijk toch dat je en kan genieten van lekker gebak en inspiratie op doet voor je eigen bakrepertoire!

 4. Jolien
  20 jul ’13 at 13:06

  En ik denk dan altijd: wat maakt het dan zo lekker vergeleken bij een gewone appeltaart?? Ik begrijp het echt niet, het enige verschil is dan het amandelmeel??
  tZal vast de hand die ‘m bakt ook voor een heel groot deel zijn… ;-)

  • Dorieke
   20 jul ’13 at 15:00

   Een ‘gewone’ zelfgemaakte appeltaart vind ik ook heerlijk, volgens mij is dit ook best wel een gewone taart. Het amandelmeel maakt het net iets anders dan anders, maar misschien valt het sommige mensen niet eens op. Ik denk dat mijn collega’s niet zo gewend zijn aan zelfgemaakt gebak ;).
   Neemt niet weg dat wij zelf ook heerlijk hebben gesmuld van de taart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.