Amandelplaatkoek met frambozen

Heerlijke dagen: de zon aan een strakblauwe hemel, een badje in de tuin, de stemmen van vrolijke mensen op de balkonnetjes, de geur van zonnebrand. En barbecuen natuurlijk, lekker langzaam, en nippen aan glaasje rosé terwijl de kinderen op de achtergrond nog een duik nemen.

Geen weer om lang in de keuken te staan en al helemaal niet om iets te bakken. Of toch? Ik zal maar toegeven dat er veel voor moet gebeuren om mij te weerhouden iets te bakken als ik er zin in heb. Maar toevallig ga ik vandaag een recept delen dat ik vorige week al gebakken heb, en het enige wat er nog van rest zijn de foto’s. Het is een amandelplaatkoek met frambozen, en hij werd me aangeraden door mijn zusje, die hem weer had van een collega, die hem weer had van een vriendin, die hem weer had van een andere vriendin, die hem weer had uit het kookboek ‘meat free monday‘ van Paul McCartney. Bijschrift in de mail van mijn zusje: ‘Deze koek/cake hadden we vanmorgen op ons stafoverleg en hij is echt jummie!’. Tja, als zij me iets aanraadt, en als ik dan ook nog aan de lange sliert mailtjes eronder kan zien hoe vaak dat recept al is doorgestuurd, dan denk ik: we have a winner, en dan hol ik naar de keuken zodra ik kan.

Wat heb je nodig? 175 g zelfrijzend bakmeel, 50 g volkoren (spelt)meel, 100 g gemalen amandelen (blank of met schilletje), 200 g roomboter in blokjes, 200 g fijne kristalsuiker, fijn geraspte schil van 1 grote sinaasappel (of 2 kleine), 2 middelgrote eieren, 400 g diepvries frambozen (AH), snufje zout.
 
Verhit de oven tot 180 graden. Vet een rechthoekige vorm (bv 30 x 18 x 3 cm) in of bekleed de vorm met bakpapier. Doe meel, gemalen amandelen, suiker, boter en sinaasappelschil in een kom en meng het met de hand of mixer goed door elkaar. Voeg de eieren toe en mix ze er snel doorheen. Het deeg hoeft niet helemaal glad te zijn.

Ik gebruik zelf altijd amandelmeel als ik gemalen amandelen nodig heb in een recept, dat kun je kopen bij natuurvoedingswinkels. Maar als je een goede staafmixer of keukenmachine hebt kun je ook zelf amandelen malen en dat gebruiken.
 
Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en strooi er 200 g bevroren frambozen overheen (zorg dat ze goed verdeeld zijn en er een beetje ingeduwd worden). Bak de koek 45 min in de oven. Neem de koek uit de oven en strooi er opnieuw 200 g bevroren frambozen overheen. Bak de plaatkoek nog 15 minuten tot hij stevig aanvoelt. Laat hem in de vorm afkoelen. Daarna kun je hem in stukken snijden, bijvoorbeeld 16 of 24. Omdat er fruit op zit moet je hem in de koelkast bewaren. Hij blijft nog een dag of twee goed na het bakken.

Kijk, zo ziet het eruit:

Echt een heeeeerlijk hapje.

En als bonus nóg een foto van een heerlijk hapje:

Post navigation

  3 comments for “Amandelplaatkoek met frambozen

 1. marlinde
  8 jul ’13 at 14:34

  Men, hoe krijg je het toch iedere keer weer voor elkaar dat ik met kwijl in de mondhoeken je recept logs lees, gewoon te lekker allemaal. Ik ben helaas niet zo wild van koken/ bakken. (wel van het opeten!) Jammer want het klinkt altijd zo knus als jij iets bakt maar als ik het dan zelf probeer vind ik het vooral heel veel werk, erg he?! Durf het dus ook bijna niet op te biechten, ach ja, ieder zn talenten. En het komt vast ook doordat het ons altijd zoveel moeite kost al die ingrediënten in dit deel van de wereld bij elkaar te zoeken… Ik lust ook wel een hapje van dat mannetje op de foto, hij is overduidelijk te cute!!!!!!!!!!!

 2. marieke
  13 jul ’13 at 23:23

  We hebben em vandaag ook gemaakt!
  Hij rees alleen niet zo, klopt dat?
  Hij is heerlijk!

  • Dorieke
   14 jul ’13 at 21:00

   Hij rijst niet heel erg geloof ik, het blijft meer een soort koek/cake. Maar hij moet toch wel een beetje omhoog komen, was bij mij in ieder geval wel zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.