Vrijdag tipdag

Op deze vrijdag maar eens een lijstje tips. Niet dat ik deze week zelf veel tijd heb gehad om wat dan ook te kijken of te lezen. Met drukke dagen op het werk en een vertaalklus in de avonduren, en drie apenkoppen om me overdag mee te vermaken, is de tijd voor vrije tijd soms ver te zoeken. Maar ik kijk reikhalzend uit naar de lente. Als de bomen weer groen worden en de bloempjes bloeien, en als we eindelijk die winterjassen kunnen verbannen en in de zon kunnen gaan zitten. Dan. Dan heb ik weer tijd voor alles.

1. Wat kijken de kinderen?
Momenteel favoriet: Freek in het wild, en Freek op safari. Natuur- en avonturenseries die zich afspelen in de wildernis van Zuid-Afrika, Zambia en het Surinaamse regenwoud. Met in de hoofdrol Freek Vonk, de leukste bioloog van Nederland. Je kunt beide series bekijken via uitzending gemist. Als ik bedenk wat de kinderen allemaal weten over dieren… Laatst had Laurens juf een Olli meegenomen in de klas, en toen had Lau een hele verhandeling afgestoken over de uitwerpselen van een olifant. Tja, hele nuttige kennis…

2. Wat spelen de kinderen?
In real life zijn Lau en Mat ineens fanatieke joggers, die bij elke gelegenheid de huiskamer omtoveren tot fitnesscentrum. Ze trekken hun kledingkasten leeg op zoek naar ‘sportieve outfits’ (Mathis in een legging van Lau, Lau met een badstoffen bandje van Ak om haar hoofd). Vervolgens leggen ze het meubilair plat en springen op en neer, overal overheen, onderdoor. Zelfs Mels doet – levensgevaarlijk – mee.
Maar ook digitaal wordt er gespeeld. Kennen jullie de apps van Toca Boca? Er zijn er een heleboel van, en bijna allemaal heel erg leuk. De meesten kosten wel geld, variërend van 1,50 tot 3 euro. Er is bijvoorbeeld een Toca Boca kitchen, waar je een eigen maaltijd kunt klaarmaken. of Toca Boca hair salon, waar je allerlei figuren het haar kunt knoppen. Vandaag heb ik een medische variant van Toca Boca geïnstalleerd, meteen goed voor veel speelplezier. Vooral natuurlijk als het om problemen met de darm of het poepgat gaat.

3. Wat lezen de kinderen?
Vos en Haas! Die hebben we een paar maanden geleden ontdekt en we gaan in een rap tempo door de boeken heen. Wat een leuke, grappige en ontroerende boekenserie. Schijfster: Sylvia vanden Heede. Qua leeftijd mikken de boeken denk ik op net iets ouder dan Lauren, maar zowel Lau als Mat vinden het gewoon ontzettend leuk, en ik vind het ook geweldig om ze voor te lezen. We zijn trouwens ook weer begonnen in Pluk van de Petteflet. Ik hoop stiekem dat Mathis er nu ook oud genoeg voor is en er net zo van gaat genieten als Lau.

4. Wat kijken wij?
Wij zijn zelf op het moment bezig met het tweede seizoen van ‘The Protectors‘. Een Deense serie over een beveiligingsteam dat politici en andere machthebbers moet beschermen. Leuke, spannende serie met boeiende verhaallijnen. Ik houd zelf niet van echte actieseries, en dat is dit dan ook niet. Wij vinden de serie een aanrader! Verder is Borgen 3 inmiddels te bestellen, dus dat zal wel het volgende project worden. Als er ooit weer tijd komt om samen op de bank te ploffen.

5. Wat lezen wij?
Ik heb weer een flinke bestelling boeken gedaan via thebookdepository.com (geen verzendkosten en lage prijzen). The Limpopo Academy of Private Detecting heb ik inmiddels uit, het nieuwste deel in de serie van Alexander Maccall Smith. Ontzettend leuk boek over de lotgevallen van Mme Ramotswe, een traditioneel gebouwde Botswaanse dame die een eigen detectivebureau heeft. Ik ben bezig in ‘shadows of the workhouse‘, het tweede deel van de Call the Midwife-boeken. Op de stapel ligt nog ‘the island‘ van Victoria Hislop. Daar heb ik veel goede reviews over gelezen, maar ik ben er nog niet in begonnen. Dus je houdt nog tegoed wat ik ervan vind. Verder lees ik in ‘the house of silk‘, een enorme aanrader voor Sherlock Holmes fans (en de paperback in het Nederlands kost maar 7,50!).

Wat zijn jullie lees-, speel-, kijk- of luistertips?

  9 comments for “Vrijdag tipdag

 1. Alice
  12 apr ’13 at 23:58

  Door jullie getipt weliswaar, maar absoluut favoriet bij ons de afgelopen weken: Masterchef Australia, seizoen 4. Verder lees ik allemaal boeken die jij al eerder getipt hebt. Net het laatste boek van Maeve Binchy uit, smullen. Ed volgt Homeland 2 nu op uitzendinggemist, ik heb daar al 2 afleveringen van gemist. We kijken samen ook graag ‘In goed gezelschap’, wat soms hilarisch is en soms niet zo grappig.

  • Dorieke
   13 apr ’13 at 20:26

   Oja, Masterchef Australia, hoe kon ik hem vergeten :). Jullie zijn nog eerder door het seizoen heen dan wij! Voor de liefhebbers: je kunt het hele seizoen terugkijken via Daily Motion. Maar wees gewaarschuwd, het zijn meer dan zestig afleveringen…

 2. Els
  13 apr ’13 at 19:48

  Het lijkt nog zo kort geleden dat je om de vorige tips vroeg. Heb t idee dat ik nog niet zoveel nieuws te melden heb :) Wellicht zit er te weinig vooruitgang in mijn leven, dat kan natuurlijk ook.
  Anyways: wij kijken momenteel Suits. Zijn nu bij tweede seizoen en de serie wordt eigenlijk steeds leuker. Gaat over een advocatenkantoor, zoal wel meer series, maar wat een serie leuk maak zijn vaak de karakters, zo ook hier. Heb stiekem al een crush op Gabriel Macht dus ik waarschuw je ;)
  Verder ben ik niet zo lezerig de laatste tijd. Voorlezerig dan weer wel. Hier lezen we nu good oud ‘Saskia en Jeroen’. Stukje jeugdsentiment mensjuh.
  Verder ben ik vandaag voor de eerste keer ever naar het circus geweest. Ik weet nog niet zo goed wat ik vind van het feit dat er getrainde dieren aan mee doen, maar het was een mooi stukje folklore in een gezellige familie sfeer.
  De kinderen (vooral de bijna-kleuter) kijken het liefst niets anders dan de tekenfilms van Winnie the Pooh. En ze zijn ook wel lief en leuk eigenlijk….
  Qua spelen blijft hier het Ikea keukentje wel favoriet en de hele dag rondlopen in prinsessenjurken incl. schmink is ook een succesje!

  • Dorieke
   13 apr ’13 at 20:24

   Nou je hebt toch een fijne rij tips op weten te lepelen, thanks! Die serie klinkt goed, ga ik ook eens uitchecken. En naar het circus geweest?? Heb ik inderdaad ook nog nooit gedaan. Nog nooit aan gedacht zelfs (ik ben ook niet zo’n geweldige fan van clowns, maar misschien als ze echt grappig zijn..?). Maar wel leuk, weer eens iets anders. Ga je nog een keer?
   Winnie the Pooh kijk je ook online zeker? Ik heb wel eens wat afleveringen op youtube zien staan. Of heb je ergens anders een bron van ontelbare filmpjes aan weten te boren?

 3. Janneke Roosenbrand
  14 apr ’13 at 18:37

  Hanna (8 jaar) doet nog maar twee dingen in haar vrije tijd. 1: Gamen! (apps: een of ander Penguins game en Lep’s world) en als die tijd beperkt wordt door haar ouders (dit gebeurd trouwens te weinig omdat de man in ons gezin het eerstgenoemde spel ook zo graag speelt en ze dan wedstrijdjes doen, wat dan ook wel weer leuk is). 2: Donald Duck’s lezen (ze heeft twee bananendozen vol te leen).

  Freek in het wild is ook favoriet hier, bij Hanna en Femke (5 jaar) en ook ‘taarten van Abel’ kijken we altijd met het hele gezin. Verder doen we niet veel aan tv kijken (niet uit principe’s hoor, maar vanwege de game verslavingen). Wel kijken we soms op zondag middag een familie film met z’n vieren als Sari (1 jaar) op bed ligt via http://www.videolandondemand.com/ . ‘brammetje baas, mees kees, sjakie en de chocoladefabriek, minoes, maar ook animatie is leuk. Vooral de drie Madagascar delen vonden we leuk! en de smurfen in New York.

  HJ en ik hebben nu twee afleveringen van ‘the bridge’ gekeken (te leen van de buren), bevalt goed! Borgen drie gaan wij ook zeker kijken! En via uitzending gemist genieten we allebei van de serie ‘volgens robert’.

  Ik lees nu de tip van dwdd, deel 1 (van de zeven delen begreep!) ‘Vader’ van Karl Ove Knausgard. Eerste tien pagina’s moest ik even wennen, nu vind ik het mooi. Weet nog niet of ik ze allemaal wil lezen.
  Hiervoor heb ik met bijzonder veel plezier ‘de 100jarige man die uit het raam klom en verdween’ gelezen.

  Alle kinderboeken/voorleesboeken die wij veel lezen zijn al eens genoemd op dit weblog. Vos en Haas hebben wij ook. In groep drie wordt dat ook erg leuk om samen te lezen. Femke haar lievelingsboek is het fotoboek ‘het grote wonder’ van Lennart Nilsson. De niets verhullende platen doen haar kleuterhart sneller kloppen. Met dit boek erbij geven wij af en toe ook seksuele voorlichting (tip).

  Ik dacht ‘ik heb niks te melden, maar doe het toch’ en dan typ ik zo toch weer een blad vol. Tja :). Groetjes!!!

  • Dorieke
   14 apr ’13 at 23:38

   Yes, ik ben blij dat je toch maar wat opschreef want nu hebben we er een hele reeks tips bij! Wat een goed idee, voorlichting geven met zo’n fotoboek. Ik had nog nooit van het boek gehoord maar heb al even gespiekt op bol.com. Mooi! Wij hebben toevallig vanavond een stuk seksuele voorlichting gedaan aan de hand van een ei, omdat Lauren wilde weten hoe de dooier erin kwam en waarom het dan geen kuikentje was. Het ging nog heel veilig over zaadjes en eitjes, en haantjes en hennetjes ;).
   Die honderdjarige man ga ik ook op mijn leeslijst zetten, ben benieuwd!

 4. marijke
  15 apr ’13 at 10:54

  Freek in t wild is ook Pepijns favoriet en stiekem kijk ik heel graag mee. Zelf ben ik onder de indruk van Buch in de bajes (donderdagavond volgens mij rtl 4) , Zijn manier van interviewen, z’n houding naar de gevangenen en de levensverhalen van deze mensen, echt indrukwekkend.
  Om voor te lezen: Winterdieren van Bibi Dumon Tak. Leuk om voor te lezen door de originele manier van vertellen.

  • dorieke
   15 apr ’13 at 19:48

   Wat een goeie tip, winterdieren. Had ik nog niet van gehoord, maar het boek ziet er supermooi uit en ongetwijfeld een aanrader voor kleine dierenfanaten! Die moeten we zeker gaan lezen. En je hebt me ook erg nieuwsgierig gemaakt naar Buch in de bajes!

 5. Liesbeth
  23 apr ’13 at 9:08

  Nog bedankt voor de tip van Vos en Haas, heb ik nu ook gehaald en vinden ze hier erg leuk! Verder zijn wij begonnen in Pinkeltje… ik vind het zelf niet heel lekker voorlezen maar zoonlief is erg benieuwd naar het vervolg van de avonturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.