Prop

Terwijl ik de vaatwasser sta in te ruimen hoor ik gerommel op de gang. Lauren, die door Ak op bed wordt gelegd, roept vanuit de wc. Ik hoor deuren open en dicht gaan en gesmoord gemopper.
‘Mat??’ klinkt het dreigend. Dat is Ak. Hij krijgt geen antwoord.
‘Mat? Wat heb je gedaan?’
De wc-pot staat intussen helemaal vol water, tot bijna overlopens toe. Mathis hoeft helemaal niet te vertellen wat hij heeft gedaan. Zijn schuldige gezicht en een lege wc-rol spreken boekdelen. Een hele wc-rol afgewikkeld in de pot. En toen een paar keer op doortrekken geduwd.
‘Maar waarom??’ roept Ak, terwijl hij wanhopig onderin de zwanehals graait om zoveel mogelijk papier los te trekken. Het zijn niet de vragen waar een pasklaar antwoord op is. Wat gaat er om in de gedachten van een driejarig jongetje? Probeer het maar niet te volgen. En trouwens, Ak wacht ook helemaal niet op een antwoord, want het peuren in de wc-pot gaat het met de seconde meer tegenstaan en zijn humeur daalt onder het vriespunt. De kindertjes staan allebei vol kritisch commentaar toe te kijken. Die voelen een stemmingswisseling nog niet goed aankomen. Ik wel, ik signaleer hem al van mijlenver, en het verbaast me dus ook niks dat Lauren even later snikkend de kamer binnenrent.
‘Ik mag van papa niet kijhijhijken’.
Maar ze heeft al snel haar babbels terug en vertrouwt me toe dat zij de misdaad van Mat heeft ontdekt, en dat de wc-pot maar vol bleef stromen.
‘En toen keek ik ernaar, en ik was gewoon stomverbaasd’. (Nee, aan haar woordenschat mankeert niet veel, al wist ze op de CITOtoets van afgelopen week niet wat een etalagepop was, niet dat ik vind dat je als vijfjarige moet weten wat een etalagepop is ofzo, maar zij dacht dat het een paspop heette, en zo heet het toch ook? Of is dat Twents? Aaargh).

Mat, de grote zondaar, houdt zich keurig op de achtergrond. Die weet dat hij op eierschalen loopt. Hij moet zijn pyjama nog aantrekken en worstelt met de knoopjes van zijn broek. Dan trekt hij zijn schattige pyjamabroekje aan, en als ik hem zo zie, springend om zijn benen door de pijpen te krijgen, met dat schattige strakke broekje en zijn onschuldige bruine ogen dan smelt ik gewoon, en ik til hem op met een dikke knuffel en roep: “Mat, je bent zooo ondeugend!” Een grote glimlach breekt door. Alles aan hem straalt uit ‘ik ben off the hook’. Hij begint meteen een vreemd walsje te doen en in babytaal te praten, zijn meest ergerlijke gedrag. Maar het zal de opluchting wel zijn.

Intussen wil het wc-papier maar niet wegspoelen. We laten Lauren maar plassen in de douchebak, dat schijnt ook heel milieubewust te zijn heb ik gehoord, iets met minder waterverbruik.
Helemaal aan het eind van de avond denk ik er pas weer aan. Het probleem zal zich wel opgelost hebben, toch?
‘En kunnen we nu weer naar de wc?’ vraag ik vol vertrouwen aan Ak. Hij zegt niks.
Ik zeg ook niks.

Kijk hoe makkelijk het is; die stemmingswisseling zie je van mijlenver aankomen.

  3 comments for “Prop

 1. Linda
  2 feb ’13 at 10:11

  Sorry maar moest heel hard lachen…, maar als het thuis gebeurt ;(
  wij hier ook een keer, maar dan zo’n verfrisser (en dat schuimt best wel, uiteindelijk moest de hele wc eraf….)

  • Dorieke
   2 feb ’13 at 11:19

   Echt?? Toen ik gister van hiis ging was de boel nog steeds verstopt en toen zei een collega ook al dat misschien de hele wc-pot eraf moest. Maar die zit bij ons helemaal vastgekit dus dat zou nog lastig zijn geworden. Uiteindelijk heeft Ak, ik zal maar niet zeggen hoe, de verstopping op weten te lossen.
   Het voordeel van zo’n verfrisser is wel een heerlijk dennenluchtje in de wc, niet?

 2. Alice
  2 feb ’13 at 20:58

  Hoe heeft ie het opgelost? Heeft ie tips ingewonnen bij R.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.