Niet zo snel

“Mam, wij kunnen ook heel goed hardlopen hoor!” Lauren kijkt me vol zelfvertrouwen aan. We zitten met z’n drietjes aan het ontbijt, Lau, Mat en ik. Met verwarde haren nog, en onze pyjama’s aan. Het is zaterdagochtend en hoeft allemaal niet zo snel vandaag.
Ak is de deur al uit. Hij gaat op zaterdagochtend vaak hardlopen, en sinds kort heeft hij weer een nieuw trainingsprogramma opgesteld waar hij zich – tot nu toe tenminste – trouw aan houdt. Vandaag betekent dat: zes rondjes sprinten van 400 meter. En dat is precies de afstand rond het bejaardentehuis bij ons op de hoek.

We hebben al even staan kijken voor het raam, de kinderen en ik. Maar toen we hem de hoek om zagen gaan lieten we ons snel aan de ontbijttafel zakken. We stortten ons op de opgewarmde pannenkoeken van gisteravond, ondergedompeld in stroop en poedersuiker. En nu beweren ze dus met volle mond dat zij ook heel goed kunnen hardlopen.
“Is dat zo?” antwoord ik. Ze schuiven samen de stoelen al aan de kant en hop daar gaan ze, van voor naar achter door de kamer. Mat glijdt op zijn billen door zijn gladde sokken, maar verder ziet er er heel aardig uit voor een sprintje van acht meter. Ik ben dan ook vol bewondering. “En nu weer dooreten aub”.

Even later staan we weer voor het raam, kijken of we nog een glimp van Ak kunnen opvangen. We zien hem niet. “Ik denk dat hij net de hoek om is” zegt Mat.
“Het is ook best ver hoor, helemaal om het bejaardentehuis heen” beweer ik. Maar Lauren schudt haar hoofd. “Nee hoor mam, het is niet zo ver, maar papa is gewoon niet zo snel als wij.”

Er is er in ieder geval eentje die nóg langzamer is vandaag, en dat is Mels. Ziek is hij, en hij ligt apathisch op schouder, arm, kussen of wat hem ook maar aangeboden wordt. Hij knippert traag met zijn ogen als Lau en Mat hem voorbij schieten, twee wervelwinden op weg naar de finish, en dan doet hij zijn oogjes dicht. Het zal allemaal wel. Morgen is er weer een dag.

  2 comments for “Niet zo snel

  1. jos
    13 jan ’13 at 13:52

    Beterschap kleine man!

  2. Els
    13 jan ’13 at 21:39

    Ach, ook al ziek? Hij ligt er wel heel schattig bij zo. Beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.