De a van…

‘Dit is een letter uit mijn naam’. Mathis schrijft met zijn vinger een ‘a’ in de lucht. Hij is gefascineerd door letters, vooral omdat Lauren daar de laatste tijd zoveel mee bezig is. Er is een wereld voor haar open gegaan sinds ze overal letters herkent. Ze vormen nog een soort geheimschrift voor haar, maar beetje bij beetje is ze het aan het ontrafelen. Korte woorden kan ze zelf al vormen door de letters aan elkaar te linken, en de triomfantelijke blik in haar ogen spreekt boekdelen als het haar lukt: ze is bezig de wereld te veroveren.

‘Is dat de letter ‘a’, Mat? Welke woorden beginnen nog meer met een ‘a’?’
‘AAP!!’ roept hij. Lauren schrijft intussen de letters van Mathis op een vel papier.
‘Je schrijft het zo’ zegt ze. ‘Een m, een a, een t, een i, en een s. En daartussen zit eigenlijk nog een letter, maar die hoor je niet.’
‘Dat is de ‘h’ zeker’ zeg ik. We schrijven samen een ‘H’ in de lucht. Een makkelijke letter, net een laddertje. Maar toch leren kinderen bij het lezen niet eerst het laddertje, maar de kleine letter h. Dat heb ik me laten vertellen tenminste. Hoe het er echt aan toe gaat met leren lezen zien we pas volgend jaar, als Lauren naar groep 3 gaat.

Toen ik zelf in groep 3 zat leerden we boom-roos-vis, en dat ging aan de hand van verhalen.

Elke dag hoorde je een stukje van het verhaal, en daarna leerde je het woordje dat erbij hoorde. Het eerste verhaal ging over Duimelijntje, een meisje zo klein dat ze in een notendopje paste. Ik verdween helemaal in dat verhaal, geweldig vond ik het. Het liefst stak ik tijdens het luisteren mijn duim in mijn mond, maar dat mocht niet in groep 3, en in groep 3 mocht je ook niet meer in de poppenhoek of met de waterbak. Maar je leerde er wél lezen, en daarmee wordt je wereld zoveel groter dat de poppenhoek snel in de vergetelheid raakte.

Mijn armen worden lam van al dat schrijven in de lucht. Ik laat ze zakken, en kom daarbij met mijn elleboog op de tafelrand terecht.
‘AU!!’
Lauren kijkt me ondeugend aan. ‘Inderdaad mam. Au! Dat begint ook met een ‘a’!’

Post navigation

  1 comment for “De a van…

  1. marlinde
    2 jan ’13 at 4:41

    Anna-lynn en ik buigen ons vanochtend over het nieuw te leren woord ‘hout’. Wij hebben onszelf maar een week kerstvakantie gegund. Behoorlijk wat achterstand door haar dengue. Het gaat zo hard in groep 3. Ik word zelf helemaal enthousiast van alles wat ze al kan en van de leuke boekjes die ze al kan lezen. Dat jij nog zo goed weet hoe wij dat vroeger leerden in groep 3! Ik herinner me nog wel dat de best lezende groep (de slimme kindjes die later allemaal naar het VWO gingen zoals jij, haha) als eerste tijdens het ‘niveau’ lezen naar de grote school mochten (groep 3 -8) Ik zat er tot mijn grote verdriet niet bij, maar volgde gelukkig wel in de tweede groep (de latere Havo, serieus!) Fjuuw, eer gered!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.