Lijstjes

Het einde van het jaar is meestal een tijd voor lijstjes. De mooiste liedjes van 2012, de leukste boeken en de spannendste films, zulke dingen. Ik ben zelf gek op zulke lijstjes, maar dan vooral als ze afkomstig zijn van mensen die ik ken en wiens smaak ik vertrouw. Lijstjes die alleen gemaakt zijn om indruk te maken op anderen boeien me niet, ik wil alleen weten wat iemand écht leuk vond, welke boeken hij of zij heeft verslonden en bij welke films een traantje heeft gevloeid. Toevallig heb ik zelf de laatste tijd ook een paar lijstjes gemaakt omdat mensen me er om vroegen via de mail. En waarom zou ik die hier niet eens delen? Ik heb een lijstje boekentips voor kinderen, en lijstje leestips én een paar series die je echt eens moet proberen. Misschien heb je sommige titels hier al eens voorbij zien komen. Maakt niet uit, in deze lijstjes som ik alles nog weer eens keurig op. Enneh… krijg ik van jullie dan ook weer wat lees- en kijktips in de reacties? Want ik heb nog fijn anderhalve week vakantie voor de boeg!

Boekentips voor kinderen van 0 tot 5

1. Pluk van de Petteflet, van Annie M.G. Schmidt. Ja, hij blijft gewoon leuk, zijn er eigenlijk wel vergelijkbare voorleesboeken te krijgen? Boeken met losse verhalen die toch één geheel vormen, vol verrassende wendingen, grapjes en fantasie, en waarbij jongens en meisjes aan je lippen hangen? Ik heb ze nog niet gevonden… Maar Pluk is een heerlijk boek!
2. Jubelientje, van Hans Hagen. Leuk voor meisjes van 5 en een beetje ouder. Ze gaan over een meisje van zes dat allerlei dingen beleeft met haar oma en vriendje. Mooi geschreven vind ik, met inlevingsvermogen in een kind dat net kan lezen, veel leuke taalgrapjes en een warme sfeer. Er zijn meerdere delen van. Lauren maakt een heel scala aan emoties mee als ik haar voorlees uit Jubelientje, soms lacht ze hardop, soms huilt ze, heel bijzonder vind ik dat.
3. Moffel en Piertje, van Lieneke Dijkzeul. Daar zijn inmiddels twee voorleesboeken van en de kinderen blijven er van genieten. Leuk om voor te lezen ook, met veel dialogen en gevoelens (ze zjn wel vaak boos hoor, dus voorzichtig met je stem).
4. Draak Dries, en De wegpiraat, van Julia Donaldson. Superleuke teksten op rijm en hele mooie platen. We zijn op het spoor gekomen van Julia Donaldson door een reactie op een vorige blog met boekentips, dus zo zie je maar waar dat toe kan leiden. Inmiddels hebben we sinds de verjaardag van Mels ook ‘Wat het lieveheersbeestje hoorde’ aan onze collectie toegevoegd.
5. Prentenboeken: ‘Mama kwijt’ van Chris Haughton is een leuk, origineel verhaaltje met grappige tekeningen. ‘Wie ligt er in mijn bedje’ van Joke van Leeuwen doet het goed bij de kinderen (ik vind zelf de tekeningen niet geweldig, maar dat is een kwestie van smaak).

Leestips:

Wat het is met boeken: sommige grijpen je meteen en laten je niet meer los, en je moet doorlezen en doorlezen net zolang tot je het boek uit hebt. In die categorie heb ik als aanraders:
1. De vergeten tuin, van Kate Morton. Het verhaal speelt in drie verschillende periodes van de geschiedenis en het begint met een jong meisje dat aan de vooravond van de eerste wereldoorlog alleen wordt aangetroffen op een boot in Australië. Het boek beschrijft vanuit drie generaties wat er met haar is gebeurd. Er zit een spannend mysterie in dat tot het eind toe een raadsel blijft en het verhaal heeft zoveel verschillende lagen en wendingen dat het bladzij na bladzij blijft boeien; je wilt het gewoon niet wegleggen. Aanrader!
2. De serie ‘The Hunger Games’ (hongerspelen), van Suzanne Collins. Poeh, zo spannend, zo goed gedaan. Feelgood is het niet, maar de boeken zetten je wel aan het denken, over de ongelijkheid in de wereld, materialisme, opoffering en moed. En de drie delen zijn zulke ongelooflijke pageturners! Voor wie er nog niet van heeft gehoord: de Hunger Games speelt zich af in een soort post-Amerikaanse samenleving, waar geen staten zijn maar districten, en één Capitol. Iedere vier jaar vinden er hongerspelen plaats en worden twee jongeren uit elk disctrct afgevaardigd om tegen elkaar te strijden in een arena – terwijl dat live wordt uitgezonden in het hele land. Ze moeten elkaar doden, net zolang totdat er één winnaar overblijft. In het eerste deel wordt het zusje van Katniss, de hoofdpersoon, gekozen om mee te doen aan de Hunger Games, en Katniss neemt haar plaats in. Ik weet, het klinkt gruwelijk, maar zo leest het niet. Er zijn juist veel parallellen te trekken met onze maatschappij…

Behalve de ‘pagetuners’ heb je ook van die fijne boeken waar je nog eens over nadenkt, of die misschien een minder snel, maar mooi gelaagd verhaal vertellen. Dit vind ik bijvoorbeeld hele mooie boeken:
1. Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey, door Mary Ann Shaffer. Een schrijfster uit Londen komt in contact met een aantal bewoners van het eiland Guernsey en begint met hen te schrijven. Zo komt ze erachter wat zich tijdens de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld op het eiland en wat de Duitse bezetting met de bewoners heeft gedaan.
2. De geschiedenis van de liefde, door Nicole Krauss. Niet zo zoetsappig als het klinkt, helemaal niet zelfs. Het gaat over een manuscript waarvan de schrijver dacht dat het verloren was, maar dat wordt teruggevonden en de levens van verschillende mensen met elkaar verbindt. Het is grappig, ontroerend en verrassend, gewoon een heel goed boek.
3. Taarten bakken in Kigali, door Gaile Parkin. Dit verhaal speelt zich af in Rwanda na de burgeroorlog. Hoofdpersoon Angel en haar man zorgen voor hun kleinkinderen. Angel heeft van haar hobby – taarten bakken – haar beroep gemaakt en wordt ingehuurd voor allerlei gebeurtenissen. Als lezer raak je op die manier betrokken bij de levens van verschillende mensen, waarbij het vaak gaat over thema’s als aids, vrouwenrechten en armoede. Mooi en warm boek, heb ik erg van genoten.

Series:
Ak en ik kijken graag samen een serie. Lekker chillen op de bank, te moe om te lezen, te wakker om naar bed te gaan. Heerlijk vinden we dat. Deze series hebben we het afgelopen jaar gezien en vonden we allebei leuk:
1. The West Wing. Dit jaar hebben we het laatste seizoen – nr 7 – gekeken van deze serie die zich afspeelt in het Witte Huis. Geweldige serie, heeft ons veel inzicht gegeven in de Amerikaanse politiek.
2. The Bridge. Een Deens/Zweedse serie over een serie moorden die begint met de vondst van een lichaam op de brug die Denemarken en Zweden met elkaar verbindt. Soms wel érg spannend, maar gelukkig kan ik me nog altijd verstoppen in Aks oksels en dat doe ik dan ook graag
3. Borgen, om maar even in het Deense thema te blijven. Speelt zich af in ‘de burcht’, het Deense parlement. De eerste vrouwelijke premier neemt haar post in en de intriges volgen elkaar op. Leuk omdat het zo vergelijkbaar is met onze eigen politieke situatie.
4. Downton Abbey. Ik heb het al vaker gezegd, maar wat een heerlijke serie is dat. Over het wel en wee van een adelijke familie en haar bedienden in het begin van de twintigste eeuw. Zo mooi gemaakt, zoveel oog voor detail en dan ook nog zulke verrassende verhaallijnen. Gaat dat zien!
5. Ladies nr1 Detective Agency – van de geweldige boeken van Alexander Mccall Smith over Precious Ramotswe is ook een tvserie gemaakt! Een hilarische en heerlijke feelgoodserie. De boeken blijven voor mij altijd nummer één, die pak ik steeds weer. Maar de serie is ook erg leuk. Helaas niet in Nederland te krijgen, wel via deze link vanuit het buitenland te bestellen.

Veel lees en kijkplezier!

Post navigation

  20 comments for “Lijstjes

 1. Els
  27 dec ’12 at 23:52

  Yeeyy, thanks! Vooral voor de leestips voor mezelf :) heb helaas zelf niet echt goede leestips terug voor t moment. Ok. Een serie dan maar ;). ‘Homeland’ is echt heel tof; kijken dus! En onze peuter is momenteel HE-LE-MAAL idolaat van het prentenboek ‘de gele ballon’ van Charlotte Dematons: ook een aanrader.
  ‘Nederland’ van haar schijnt ook heel mooi te zijn trouwens.

  (heb op jouw aanraden overigens ooit ook een paar afleveringen van de west wing gekeken maar daar dat vond ik wat saai; moet je er daar misschien meer van kijken voor het leuk wordt?)

  • dorieke
   29 dec ’12 at 21:11

   Wij hebben trouwens deze vakantie de versie van Pippi Langkous met illustraties van Lauren Child gekocht! Ik weet niet of ik Pippi zelf leuk vond vroeger maar Lauren vind het fantastisch tot nu toe, ik ben al schor als een kraai van het voorlezen… Wat een geweldige illustraties trouwens, dat boek wil je toch gewoon hebben?

 2. Alice
  28 dec ’12 at 20:30

  @Els: je moet zeker meer afleveringen van the ww kijken! Wij waren ook hooked!
  Nu zijn we begonnen aan Homeland, dus Door…je geeft maar een gil aks je m wilt lenen? De eerste 3 afleveringen zijn in ieder geval errug goed!

 3. Linda
  29 dec ’12 at 14:05

  Hier zijn de boeken van de mol heel populair bv Ik wil de maan. Ook ‘broertje te koop’ lees ik vaak voor. Zelf ben ik fan van bijna alle Scandinavische schrijvers waaronder Lackberg en Mankell.
  Heerlijk dit boekenleesweer, ga je tips eens opzoeken, dank je!

  • dorieke
   29 dec ’12 at 21:03

   Broertje te koop hebben wij van jou, dat vinden onze kinderen ook een heel leuk boek! Vooral als ik de namen van Loes en broertje vervang door Lau en Mat :-).

 4. Jacodien
  29 dec ’12 at 20:13

  Serie die we vanaf begin gevolgd hebben: White Collar.
  http://www.usanetwork.com/series/whitecollar/
  Eerste 3 seizoenen waren beter dan de eerste helft van 4e seizoen. Nog paar weekjes geduld, dan gaan ze weer verder. Ben benieuwd.
  Intussen zijn we begonnen met Elementary, hedendaagse Sherlock Holmes.
  http://www.cbs.com/shows/elementary
  De analytische manier van denken, het leven en de mensen zien als een grote puzzel vind ik leuk eraan. Verder moet het wat mij betreft nog beetje ontwikkelen.
  Beide crime series.

  • dorieke
   30 dec ’12 at 0:07

   @Jacodien: jouw tips zijn zo leuk omdat je in de VS zit; heb van beide series nog niet gehoord maar ga ze zeker checken. Thnx!

 5. dorieke
  29 dec ’12 at 21:02

  @Els: ik denk wel dat je er een beetje in moet komen bij de West Wing inderdaad, misschien vind ik ook niet iedereen het leuk hoor. Het is wel een beetje complex, dus je moet je hoofd er bij houden. Daar moet je net zin in hebben natuurlijk ;-).

 6. Els
  29 dec ’12 at 22:45

  @WW; ik houd juist wel van complex maar vond t gedateerd en traag. Wie weet proberen we t nog eens weer ;) eerst Borgen nu.
  @Pippi; ja die moet ik zeker ook nog! Die tekeningen zijn zo tof dat ik m daar al voor wil hebben!
  @mol: ik en alleen ‘ ik wil de maan’ en die vindt Lot erg leuk maar er zijn er dus nog meer?

 7. Liesbeth
  30 dec ’12 at 13:08

  Kinderboeken geillustreerd door Marieke ten Berge vind ik erg leuk, bijv. Dorus en Ko, Yep over kerst, je kan het op haar site vinden. En Corien Oranje heeft ook een paar boeken voor jongere kinderen geschreven bijv. Supersem. Ik haal vaak een catalogus van christelijke boeken bij de boekhandel en dan vraag ik telkens wat aan bij de bieb.

  • Dorieke
   1 jan ’13 at 1:39

   De boeken van Yep ken ik inderdaad, die vind ik ook erg leuk. Verder ben ik nog niet veel echt leuke christelijke prentenboeken tegengekomen, jij? Soms vind ik de verhalen erg vergezocht om het punt maar duidelijk te maken. Misschien moet ik die andere boeken op haar site eens proberen, zien er mooi uit.

 8. marlinde
  1 jan ’13 at 7:17

  Beetje trage reactie op deze log maar alsnog, bedankt voor de tips!! ben er heel blij mee. Ga volgende keer dat we in Maleisie op zoektocht. Ben bang dat ik niet veel tegen zal komen van je lijstje maar ‘ Dowton Abbey’ is er wel, yeahh, straks seizoen 3 halen!

  • Dorieke
   1 jan ’13 at 12:03

   @Marlin: Die Deense series zul je misschien niet vinden inderdaad… Maar je kunt Call the midwife of Lark rise to Candleford nog proberen, die zijn er misschien wel. JW kijkt toch ook alles gewoon lekker mee, zelfs McLeods Daughters? Of mag dat niet hardop gezegd worden ;-)

 9. marlinde
  2 jan ’13 at 4:20

  Oei, dat laatste mocht zeker niet hardop gezegd worden Door. :) Hoop maar dat JW niet terug bladert naar deze log en de opmerkingen eronder en ehh, ja, hij leest ook regelmatig met je mee. Het verhaal van Mathis die voor zoveel geld apps (?) had besteld veroorzaakte een bulderlach met dijenkletsers bij JW!

 10. Ronney
  6 jan ’13 at 23:02

  En deze voor over een paar jaar: http://www.bol.com/nl/p/gewoon-klaartje-boon/1001004007506745/

  Ook van Lauren Child, dus vet!

 11. Hanneke
  8 jan ’13 at 11:39

  Door, White Collar is nu op RTL 5 te zien. donderdag 10 januari
  23:20 – 00:15. Ik vind t wel een beetje laat, dus ik neem m op. T is echt een leuke serie, maar je moet er wel een paar zien om er echt in te komen.

 12. carin
  17 jan ’13 at 21:26

  Borgen start 17-01 op nld 2 om 23:00 uur.

  • Dorieke
   17 jan ’13 at 21:51

   Superleuk, kan iedereen die het nog niet kent een aflevering uitproberen!

 13. carin
  8 jul ’13 at 19:59

  Net de vergeten tuin uitgelezen, wat een heerlijk boek.
  Ik ben dol op je tips en lijstjes, ideaal als ik in de bibliotheek ben!
  3 seizoenen Downton Abbey liggen ook al klaar…….maar ik weet nog niet of ik dat echt leuk ga vinden

  • Dorieke
   8 jul ’13 at 20:54

   @Carin: echt leuk boek he, ik heb inmiddels ook twee andere van haar gelezen en ben nog steeds fan ;). En Downton Abbey: ik kan natuurlijk niet garanderen dat je het leuk gaat vinden, maar ik kan me haast niet voorstellen van niet, het is zo mooi gemaakt en zo goed geschreven. Als je eenmaal begint wil je niet meer stoppen, dan kijk je alle drie de seizoenen achter elkaar! (denk ik :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.