Zakken digimuntjes

Vlak voor het naar bed gaan checkte Ak nog even snel zijn e-mail.
‘Oneeneeneeneeneeneenee’ jammerde hij.
Ik schrok me een hoedje. ‘O nee’ betekent nooit iets goeds, dat voel je op je klompen aan. En al helemaal niet als het er jammerend en kreunend uit komt. Het was wel zo’n soort ‘O nee’ waarvan je weet dat het geen sterfgeval of andere ernstige gebeurtenis betreft. Het was meer een ‘O nee dit kan niet waar zijn’-achtige ‘O nee’.

Lang hoefde ik niet in onzekerheid te blijven.
‘Mathis heeft een aankoop gedaan in de iTunes Store! Voor 50 euro!!’
‘Wat??? Hoe? Kent hij jouw wachtwoord dan? En… hoezo zoveel?’ Ik stamelde maar wat. Ik heb nog nooit ook maar één app gezien die vijftig euro kost.
Ak vertelde dat hij een gratis spelletje had geïnstalleerd. En dat Mat blijkbaar een in-app aankoop had gedaan. Misschien had hij daar geen wachtwoord voor nodig.
‘De instellingen zijn onlangs wel gewijzigd’ wist ik te vertellen, maar ik kon mijn zin niet eens afmaken want Ak verbleekte nog meer.
‘Oneeneeneeneeneeneenee’ jammerde hij. ‘Het is nog erger. Nóg een rekening. Van negentig euro!!’
Ik zakte bijna door de bank. ‘Dat is al honderdveertig euro! Dit gaat nergens over. Is dat dan wel alles?’
Ak schudde zijn hoofd. ‘Er is er nog één. Van 30 euro.’

We zaten een poosje zwijgend op de bank. Ik zag 170 eurootjes cirkelen in de gootsteen en door het afvoerputje wegglijden. Wat kun je allemaal doen voor 170 euro. Heel uitgebreid uit eten en naar de film. Of er arme kinderen mee voeden. Of het eventjes bewaren. In ieder geval veel betere dingen dan ze besteden aan een app.
‘Ik vond al dat hij ineens zoveel muntjes had’ zei Ak nog. Ik zocht al naar uitwegen. Hoe krijgen we dat geld weer terug?

Google bood ons niet veel hoop. Je moet je kinderen nu eenmaal niet zomaar laten spelen op je iPad en al helemaal niet als ze zonder wachtwoord dingen kunnen kopen. Jahaaa. Weten wij ook wel. Maar wij dáchten ook dat hij niks kon kopen. En in welke app kun je nou voor 170 euro aankopen doen?
Mat, die lag intussen als een prinsje te slapen. Dromend van zakken met digimuntjes die als glimmende goudstukken over hem heen regenden. Onze eigen Dagobert Duck.

Het leek een weinig hoopvolle toestand. Maar op ons mailtje naar de iTunes Store kwam na twee dagen reactie. “Hoewel volgens de voorwaarden van de iTunes Store alle transacties definitief zijn, heb ik vastgesteld dat in dit geval een uitzondering op zijn plaats is en heb ik de aankopen kunnen terugbetalen.”
We hadden het spel inmiddels in de digitale prullenbak gegooid en de instellingen – inderdaad stond de optie aan dat je binnen 15 minuten na een aanschaf nog aankopen kon doen zonder wachtwoord – gewijzigd.

Dus nu hebben we weer 170 euro. Misschien weet de kleine Dagobert nog een leuke bestemming.

Post navigation

  7 comments for “Zakken digimuntjes

 1. Aafke
  21 dec ’12 at 0:52

  Wat een opluchting dat ze het geregeld hebben!

 2. Alice
  21 dec ’12 at 9:59

  Ik weet dat het stressvol was en dat jullie in shock waren, maar het is wel hilarisch geschreven! En het doet me herinneren dat ik onze instellingen ook maar even moet wijzigen….

 3. carin
  21 dec ’12 at 10:14

  Nu je het geld terug hebt is het een heel vermakelijk verhaal.
  Je gaat nog veel meemaken met de kids :).

 4. Els
  21 dec ’12 at 19:25

  Ow echt?? Daar ben ik ook altijd bang voor maar ik was er vanuit gegaan dat er sowieso binnen 15 min. nadat je Apple ID is gebruikt je (in een andere app) aankopen kon doen zonder je wachtwoord weer in te hoeven voeren? Dus daar en ikaltijd alert op. Ik hoop dat dat klopt…anders moet Ik ook maar weer s aan t uitzoeken :)

 5. marlinde
  22 dec ’12 at 11:11

  Oh men, zakkenkloppers. Dat zelfs onschuldige kleuters al 170 euro kunnen spenderen!! Ben blij dat jullie je centen terug hebben. Ik zou er dan idd maar een lekker etentje en een film van maken want eigenlijk heb je dit geld toch niet, dus schuldgevoel kwijt en genieten maar… :)

 6. Linda
  22 dec ’12 at 11:24

  ow nee…. dat dat kan…. fijn dat het terug is!
  en geniet van de muntjes ;)

 7. Jolien
  23 dec ’12 at 14:08

  HAHAHAHAHA! Hilarisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.