Het diepe

Lauren is een echte waterrat, altijd al geweest. Misschien komt het doordat ik al met haar ging babyzwemmen toen ze nog geen drie maanden was. Rond en rond tolden we in het water op het ritme van ‘zo gaat de molen’, en als zes maanden oude baby dook ze onder water door een hoepeltje. Babyzwemmen is een luxe voorbehouden aan moeders en vaders die maar één kind thuis hebben, want zodra je met twéé kinderen naar het zwembad moet is alle plezier verdwenen en resteren alleen nog zweet en tranen.

We wilden haar al vroeg opgeven voor zwemles, maar onze omgeving waarschuwde ons daarvoor. “Kinderen van vier hebben nog niet voldoende kracht” zei een collega. “Kinderen van vier zijn nog te speels en hebben moeite om instructies op te volgen” zei een kennis. “Een kind van vier doet sowieso een jaar langer over zwemles” zei een vriendin. Dus. We stelden het nog maar even uit. En Ak, die houdt van alternatieve routes, ging intussen op zoek naar dé perfecte zwemdeal. We ontdekten ‘intensieve cursussen’; een zwemcursus van bijvoorbeeld tien weken lang twee keer per week twee uur les. Met diplomagarantie.

We gaven haar op. Voor een zwemcursus in de kerstvakantie. Er was een wachtlijst, maar misschien zouden er nog kinderen afvallen. Of dat gebeurd is weet ik niet, maar we kregen vorige week een telefoontje dat Lau mag komen proefzwemmen. Dan bepalen ze of ze uit het juiste hout gesneden is voor zo’n intensief programma. “En wat gaan ze dan precies doen?” vroeg ik aan Ak, die het telefoontje aangenomen had.
“Ik weet niet. Het ging nogal snel, dat gesprek”.
Lau, die heeft er al helemaal zin in. Lekker een uurtje zwemmen.

Ze weet inmiddels dat ze niet meteen met kleren aan en zonder bandjes hoeft te zwemmen. Een paar weken geleden logeerde ze bij opa en oma. Opa vertelde dat hij ook zwemles gehad heeft, maar pas toen hij al groot was. En hij leerde wel zwemmen, maar hij haalde zijn diploma niet, want met kleren aan ging niet fantastisch. Lauren zag meteen voor zich hoe zij zelf zonder bandjes en in volledige outfit naar de bodem van het zwembad gezogen zou worden. Huilend bezwoer ze dat ze nooit, maar dan ook nooit op zwemles wilde. Maar nu er een paar vriendinnetjes les hebben die het allemaal overleven, nu durft ze toch wel weer.

“Maar wat gaan jullie dan precies doen?” Ik belde vanmorgen naar het zwembad voor meer informatie.
“Ja, nou heel gewoon hoor” zei de mevrouw achter de receptie.
“Ja? Wat dan precies?”
“We gaan kijken of ze drijvende is”
“Drijvende?”
“Ja, drijvende. We gaan gewoon kijken… Een badjuf neemt haar mee, en dan mag u ook even een paar minuutjes meekijken, en dan kijken we of ze drijvende is.”
“Oh. En moet ze ook bandjes mee?”
“Nee hoor, dat is niet nodig, ze hoeft geen bandjes mee.”

Drijven. Geen bandjes. Ik voorzie scenario’s.
Maar voorlopig is Lau nog enthousiast, en ik zie ons weer tollen door het water, op en neer, en ik zie weer haar babygezichtje onder het water, grote pretogen en dus. Haal ik zelf ook maar even diep adem voor een sprong in het diepe.

  3 comments for “Het diepe

 1. Jolien
  3 dec ’12 at 19:58

  Wat doen ze daar stoer zeg, ‘gewoon’ kijken of ze drijvende is?!
  Welk zwembad is het trouwens? Want Kai heeft gewoon les gehad in Charlois en dat was ook 2 x per week.
  Veel succes, twas niet mijn favoriete bezigheid; al zwetend en met beslagen brilleglazen in zo’n kleedkamer en langs het bad.

  • dorieke
   3 dec ’12 at 21:23

   O nou Jo, als je het verhaal over die tekening van afgelopen week al hartverscheurend vond… Maak je borst dan maar nat voor de blog die nog volgt over ‘drijvend’ zijn.
   Zo’n intensieve cursus in de kerstvakantie is trouwens tien dagen lang, drie uur per dag. Maar daar hoef je natuurlijk geen drie uur naast te gaan zitten.

 2. Alice
  4 dec ’12 at 10:23

  Door, wat een cliffhanger over dat die blog nog volgt over ‘drijvend zijn’….ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.