Pesto-erwtensoep met vissticks

Op dinsdag en donderdag werken Ak en ik allebei, dus dan is het avondeten altijd een lastig moment. De kinderen zijn moe als ze uit de opvang komen. Ze hebben honger, willen eten en moeten naar bed. Maar om nog te moeten gaan koken terwijl zij al uitgeteld op de eetkamerstoelen hangen met baklappen van hier tot gunter (baklappen = een nieuwe uitdrukking uit het kantoorrepertoire), dat gaat echt te ver. Bovendien ben ik zelf op dat moment nooit aanwezig omdat ik nóg later uit mijn werk kom dan de rest van de family. Dus daarom zorg ik meestal dat er al een pan eten voor ze klaarstaat. Hoe keukenprinsesserig en goed georganiseerd is dat! Ik maak op maandag bijvoorbeeld een gerecht dat in de oven moet, en terwijl het staat af te bakken draai ik het eten voor dinsdag in elkaar. Nu moet ik er natuurlijk wel bijzeggen dat het over het algemeen hele eenvoudige eenpansgerechten zijn, maar toch. Het geeft een enorm gevoel van luxe om op dinsdagochtend de deur dicht te trekken in de wetenschap dat het eten ’s avonds met een minimum aan inspanning op tafel staat.

Zo stond er vanavond op het menu: soep van aardappels en doperwten met pesto, volgens een recept van BBC GoodFood. Met visstickcroutons. Ook eens proberen? Wij hebben er van gesmuld dus ik kan het aanraden!
Je hebt nodig voor 4 personen: een pak diepvrieserwten van 450 gram, 4 middelgrote aardappels, ruim een liter hete groentebouillon (=water + twee bouillonblokjes), twee eetlepels pesto en tien vissticks. Voor een vegetarische versie laat je de vissticks weg natuurlijk.
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Doe de blokjes samen met de erwten in een pan. Giet er een liter hete groentebouillon overheen en breng aan de kook. Laat een minuut of tien zachtjes koken, tot de aardappelblokjes zacht zijn. Bak intussen de vissticks knapperig en goudbruin. Schep met een schuimspaan ongeveer een derde van de aardappels/erwtjes uit de pan, pureer de rest van de soep met een staafmixer en voeg de apart gehouden aardappels/erwtjes weer toe. Roer er ook twee eetlepels (of meer of minder naar smaak) pesto doorheen. Snijd de vissticks in stukken, twee of drie per visstick. Schep de soep in kommen en leg de visstickcroutons erop. Een waar succes bij jong en oud, en vooral bij het allerkleinste smulpaapje.

Een grapje over snotsoep met gebakken vingers kán leuk zijn, maar je kunt er ook huilende meisjes van krijgen. Wees dus gewaarschuwd.

  6 comments for “Pesto-erwtensoep met vissticks

 1. Alice
  20 nov ’12 at 22:30

  Vissticks, lang geleden! Klinkt lekker dit soepie, en dikke respect dat je iedere keer iets lekkers en gezonds op tafel weet te toveren voor die aapjes met baklappen (nadere toelichting is wel gewenst overigens…)

 2. marieke
  23 nov ’12 at 9:18

  Mmm…klinkt lekker,ga ik ook eens proberen.
  De ingredienten voor verse pesto heb ik net gehaald, misschien van t weekend dan.
  Wil je trouwens nog een ‘snelle’ maaltijd, lees dan de blog van T. ;)

  • Dorieke
   23 nov ’12 at 19:30

   Ik weet het, bij Teunie is het al snel als je niet eerst aardappelpartjes op de houtkachel hoeft te drogen…

  • Liesbeth
   23 nov ’12 at 21:16

   O, nu snap ik de T… inderdaad, aardappels schillen voor 10 personen en ongesneden andijvie… ik zou uren verder zijn :)

 3. Liesbeth
  23 nov ’12 at 13:50

  Klinkt lekker! Ik ben altijd op zoek naar snelle recepten voor op de dagen dat we allebei werken. Er staan ook al verschillende recepten van jou in mijn kookboek. (Deze maand weer: de peercranberryspeculaascrumble! Maar dat is geen hoofdgerecht..) Dus als je er nog meer hebt, welkom! Bij ons wordt het toch vaak soep of pizza op die dagen…

  • Dorieke
   23 nov ’12 at 19:32

   Ik zal weer eens wat vaker receptjes posten, we hebben al een heel repertoire voor dit soort avonden! Krijg zelf ook weer zin in die cranberry-speculaascrumble, het is er weer voor :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.