Voor het goede doel

Kinderen die briefjes met belangrijke informatie van school meekrijgen in hun tas. Dat werkt dus niet voor ons. Zo ontdekten we gisterochtend op de bodem van Laurens tas, onder een verwaarloosd broodtrommeltje en tussen ontelbare tekeningen, de inschrijflijst voor een sponsorloop van vrijdag. Oeps. Als een dolle verzamelde ik telefoonnummers, instrueerde Lauren en zette haar aan de telefoon. Om sponsors binnen te halen. Opa en oma, een tante, nog een opa en oma, nog een tante. Lauren, die best houdt van een kletspraatje aan de telefoon, liet zich van haar minst wervende kant zien. Draaide plichtmatig haar praatje af en liet de hoorn daarna in mijn handen vallen. Zodat ik de deal kon sluiten, de buit binnen kon halen, de euro’s vast kon spijkeren.

Vroeger. Toen liepen we de deuren langs met Wilhelminapepermunten om geld op te halen voor het goede doel. De schaamte en schroom die daar mee gepaard gingen staan in mijn geheugen gegrift. Net als het gezicht van een buurvrouw, die vroeg voor welk goed doel die pepermunten dan wel waren, en een grimas trok toen ik antwoordde ‘Voor de VBOK’, en zei: ik ben eigenlijk wel vóór abortus’, en ik dacht: ‘Abortus? wat is abortus?’. Maar ze slofte weg om haar portemonnee te halen, dus waarom zou ik vragen stellen. We gingen ook wekelijks met het kerkblaadje langs de deuren, maar dat was van heel andere orde. Die mensen wisten dat je kwam, en hadden grote marsen, rollen snoep en dikke koeken voor je klaarliggen op het kastje in de hal.

Toen ik eenmaal af en toe een beetje geld had, misschien bij elkaar gesprokkeld door het inleveren van lege flesjes, misschien opgespaard van het wisselgeld van de bakker dat ik soms mocht houden, besefte ik dat je met geld je vrijheid kopen kunt: dan koop je toch zélf al die Wilhelminapepermunten en eet je ze toch lekker zelf op? Je gaat toch niet meer langs de deuren lopen leuren met je armzalige doosjes? Nee, wie geld heeft hoeft niet te zwoegen, die zakt neer op de bank en propt beide wangen vol met pepermunt.

En nu is Lauren de sigaar. Nu mag zíj vrienden en familie langs met een lijst voor haar sponsorloop. De opbrengsten gaan naar het diabetesfonds, en daar wordt ze blij van want dat is goed voor E., zegt ze. Niet zó blij dat ze daadwerkelijk haar beste beentje voor zet om die lijst vol te krijgen, maar blij genoeg om morgen heel hard heel veel rondjes te lopen. Ak zal trots, in de stromende regen, aan de zijlijn staan om haar aan te moedigen. En ik zal staren naar de inschrijflijst met vier adressen, met het puntje van mijn pen boven het papier; zal ik of zal ik niet vijftien adressen fingeren om de lijst vol te krijgen?

  7 comments for “Voor het goede doel

 1. E.
  1 nov ’12 at 23:01

  Go Lau!!

 2. marlinde
  2 nov ’12 at 14:37

  Zo jong al aan de sponsorloop? goed hoor! ik verdenk mijn ouders ervan vroeger ook alle doosjes pepermunten opgekocht te hebben want ik zie de kast nog vol staan en ik werd gelijk een beetje misselijk bij het plaatje, heb er duidelijk teveel van gehad….

  • Hanneke
   2 nov ’12 at 22:49

   Ik ben al zo gewend aan die ‘like’-button, dat ik er regelmatig op wil klikken als k iets lees waar k t mee eens ben en er dan achter kom dat er geen ‘ like’ maar ‘reply’ staat. :-) Hebben jullie dat ook of ben ik gewoon zo facebook verslaafd?

  • Dorieke
   3 nov ’12 at 0:44

   Hier moest ik om lachen. Ik word ook misselijk van Wilhelminapepermunt :-)

 3. Susan
  5 nov ’12 at 19:24

  Toen ik de pepermunt zag wist ik dat t over de VBOK Zoé gaan. Weet je de lada autootjes nog?

  En warme gevoelens aan ‘ snickertje’ remember?

  • Dorieke
   5 nov ’12 at 19:40

   Die autootjes weet ik nog! Die waren best leuk. Maar ‘snickertje’?? Er gaat geen belletje rinkelen… Geef nog wat meer aanwijzingen!

 4. Susan
  16 nov ’12 at 14:12

  Kerkvenster, Wieringa, trommel met snijers… Of ging jij niet met mij mee? Dan was het Sindy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.