Eenogige piraat

Ze heeft het er nog steeds over hoor!” vertrouwt een moeder op het schoolplein mij toe. “Dat ze zo leuk bij jullie gespeeld heeft, en dat er een jongetje was die een jurkje aan had en al zijn nageltjes gelakt.”

En het klopt, toen Laurens vriendinnetje kwam spelen was er een jongetje met tien gelakte nageltjes: Mathis. Die zich net zo graag verkleedt in een prinsessenjurk als zijn grote zus, en net zo lief een kroontje in zijn haren steekt. De moeder van het vriendinnetje van Lau was ook mee met de speeldate. Ze keek misschien wel een klein beetje vreemd op toen ik na het lakken van de nageltjes van Lau gewoon verder ging met de volgende tien vingers die mij toegestoken werden. “Maar…” zei ze een beetje aarzelend. “Je zegt soms toch ook wel eens tegen hem: daar ben je nog te klein voor?”

Nu zeg ik dat sowieso eigenlijk niet vaak tegen de kinderen, maar in dit geval vertaalde ik het toch een beetje als ‘het is toch geen meisje?’. Mijn collega’s vinden het in ieder geval onvoorstelbaar dat ik toesta dat Mat in prinsessenjurken loopt. Dat zouden hun jongens noooooit doen. Een meisje dat in bomen klimt en alleen maar broeken aan wil is stoer, een jongetje dat prinsessenjurken aantrekt is… Een beetje vreemd en zo hoort het gewoon niet. Ik kan roepen wat ik wil over dat een heleboel jongens dat zouden doen als ze hun grote zus willen imiteren, ze blijven hardnekkig hun hoofd schudden. En dan denk ik heel volwassen dat ze lekker door moeten gaan met hun kinderen nu al in hokjes te leren denken.

Maar stiekem wil ik ook weer niet dat mensen Mat raar vinden, dus als we samen naar Oud-Beijerland rijden om de verkleedkist met prinsessenjurken op te halen voor Laurens feestje vertel ik hem dat er ook verkleedpakken zijn voor ridders en piraten. ‘JAAA!!’ roept hij enthousiast. Ik zie al voor me hoe er vrijdag zes prinsesjes door onze tuin schrijden terwijl er op het dak van de schuur een eenogige piraat op de loer ligt met zijn zwaard. Dat voegt toch wel een spannend element toe aan het zoetsappige feestje. Maar als we de kleedkamer met jurken en pakken binnenstappen roept Mat meteen: “Ik wil Sneeuwwitje! Ik wil Sneeuwwitje!” Hij staat al hysterisch aan een jurkje te trekken. Ik werp een zijdelingse blik op de vrouw die ons helpt. Speelt ze mee of wijst ze hem af? Ik kan meteen opgelucht constateren dat ze meespeelt. Mats zweterige sandalen liggen al onder de kledingrekken en hij hijst zich in het jurkje. Een toverstafje in zijn hand, een kroontje op zijn hoofd. Lauren kleedt zich intussen als een echte dame rustig uit in het pashokje en laat een rose prinsessenjurk over haar hoofd glijden.

En toch en toch. Hoe lief ze daar ook staan samen, ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat die eenogige piraat nog ergens op de loer ligt.

  7 comments for “Eenogige piraat

 1. Linda
  13 sep ’12 at 10:45

  Go Door, laat je niet afschrikken daar wat anderen vinden, laat M. lekker gaan
  Kus

 2. Alice
  13 sep ’12 at 14:38

  Die laatste foto, prachtig! Ben benieuwd wat hij morgen echt uit de verkleedkist trekt…sneeuwwitje of een piraat.

 3. Priscilla
  14 sep ’12 at 12:27

  Fantastisch! Gewoon lekker Sneeuwwitje laten zijn! Ik heb trouwens nog nooit zo’n ondeugende Sneeuwwitje gezien ;)

 4. Hanneke
  14 sep ’12 at 21:43

  Geweldige foto! Volgens mij zijn jongens en meisjes nog nooit zo in hokjjes gestopt als tegenwoordig. Ik denk er ook vreemd zou zijn gekeken als Lau een piratenfeestje zou geven… en dan Mat als t prinses. Lol.
  Marita vond t fantastisch! Vooral dat ‘kus de kikker’ heeft indruk gemaakt.
  Ze had zo’n zin in het feestje. Ze had nog van de juf op haar kop gehad omdat ze rende in de gang. Zei ze: ja, maar dan gaat de tijd sneller’….

  • Dorieke
   14 sep ’12 at 23:11

   Dat is leuk om te horen! Ze zijn ook wel erg lief geweest hoor (maar man wat zijn we afgepeigerd :-)). Er staat een stukje over het feestje klaar maar ik moet nog even wat foto’s uploaden. Eerst maar eens even slapen…. En dat Kus de Kikker – de simpelste spelletjes zijn blijkbaar de leukste, vooral als je er snoepjes mee kunt winnen natuurlijk, hahaha

 5. susan
  16 sep ’12 at 18:56

  bij ons precies hetzelfde…nog erger…ik lak 40 paar nagels en dat terwijl we van allebei de soorten er 2 hebben. Dus…gewoon genieten en vooral fotoos blijven maken, leuk voor later…muhahahahaha

  • Dorieke
   16 sep ’12 at 20:28

   Hahaha! Ik vroeg me al af of ik het Mathis kon aandoen om die foto op internet te zetten, stel je voor dat het later als hij er niets meer van moet hebben weer te traceren is :-). Maar ‘grote’ jongens laten hun nagels dus ook nog net zo lief lakken, dat belooft nog wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.