Sleuteltjes

Het is donderdagochtend. Alle kleutertjes uit Laurens klas zijn druk in de weer met hun stoeltjes. Op de rugleuning staat hun naam, met daarnaast een plaatje van Floddertje. Ze hebben deze week al geleerd hoe je een Smeerkees kunt knutselen van zwart papier, en hoe je een ladder maakt, en hoe je Floddertje tekent. Ze hebben ook al geroerd in een grote, grote pan groentesoep en elk een kommetje geproefd. En nu is het tijd om hun stoeltjes weer aan hun tafeltjes te schuiven en rustig te gaan zitten.

Maar Lau ziet iets. De juf schuift een beetje met haar shirt. Tilt het puntje op. Frunnikt aan de pleister die daaronder zit. En terwijl iedereen maar stoelen blijft verschuiven roept Lau verrast: “Juf!! Heb je suikerziekte?”

Want die pleister heeft ze eerder gezien.

De juf hoort het niet. Ze gebaart naar Lauren dat ze door moet lopen. “Allemaal gaan zitten en mondjes dicht!” roept ze. Maar Lau laat zich niet afleiden. “Juf!” roept ze. “Heb je suikerziekte??”
De juf schudt vanuit de verte haar hoofd en duwt haar wijsvinger tegen haar lip. “Allemaal je plekje opzoeken” zegt ze. Maar Lau, die heeft dus gezien dat de juf suikerziekte heeft. Dus je snapt, die kan niet zomaar rustig aan tafel gaan zitten. Ze loopt naar voren richting de juf. Opent haar mondje wijd en roept: “JUF!! HEB JE SUIKERZIEKTE!!??”

“Want de juf heeft dus geen sleuteltjes in haar bloed” vertelt ze me na schooltijd. “En die heb je wel nodig. Maar door het pompje op haar buik krijgt de juf ook sleuteltjes. Handig he!”

Ik vind het ook handig. Maar daar gaat het niet om. “Lau” zeg ik bezorgd. “Nu ben ik bang dat de juf boos op je was omdat je zo hard door de klas schreeuwde”.
“Nee hoor”. Lau trekt haar meest eigenwijze hoofd. Er staat ineens een levensecht Floddertje voor mijn neus. “Nee hoor, de juf was niet boos. Ze zei: “Wat goed van jou!”.

  2 comments for “Sleuteltjes

 1. Liesbeth
  5 sep ’12 at 8:53

  Goede diagnosesteller die Lauren! En wat heeft ze toch prachtig haar, zie ik weer op de foto.

 2. Jolien
  9 sep ’12 at 20:34

  Geweldig, ik zie (en hoor) het helemaal voor me…Lau met haar engelen-stemmetje door de klas… die wijsheid heeft ze natuurlijk van ome Ed, toch?
  Overigens ook erg goed uitgelegd door de juf! En ja, jij hebt het weer érg leuk opgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.