Anderhalf jaar

Onderweg naar de supermarkt valt mijn oog op een kistje vol prachtig gekleurde roze-paarse stengels. Rabarber! Het is lekker zonnig en dit beeld maakt het zomerse gevoel helemaal compleet. Direct stal ik mijn fiets op de hoek van de straat. Met een zwaai til ik Lauren uit het zitje. Intussen gaan onze glimmende oogjes langs alle uitgestalde lekkernijen. Gele en rode pruimen, sinaasappels, appels met rode wangetjes, druiven. Ik sla een zak vol fruit in en voel me de koning te rijk als ik even later weer met Lauren op de fiets zit. De roze stengels steken uit mijn hippe fietstassen. De zon straalt op onze gezichten. “Jamjam” zegt Lauren, die een handvol druiven eet.

“Mevrouw, hebt u een euro voor mij?” roept iemand aan de overkant van de straat.
“Nee, sorry!” roep ik terug.
“Hebt u dan iets te eten voor mij? Ik heb zo’n honger!”. De klaaglijke stem van de vrouw draagt ver, en hoewel ik haar al voorbij was maak ik een scherpe U-turn en fiets terug.
“Sorry, ik heb niks bij me” vertel ik als we eenmaal halt houden aan de rand van de stoep. “Alleen maar fruit!”. Ze haalt haar schouders op. “Als het maar iets is, ik heb zo’n honger”.
Ik graai in de tassen achterop, pluk er lukraak een paar pruimen uit waar ze meteen gretig vanaf hapt. “Wat een schatje” zegt ze over Lauren. “Hoe oud is ze?”
“Anderhalf”
“Ik heb er ook eentje van anderhalf”
“Echt? Wat leuk. Leuke leeftijd he?”
“Ik zou het niet weten, ik heb die van mij nooit gezien. Zit in een pleeggezin. Alleen na de geboorte heb ik hem even vastgehouden en daarna is ie gelijk afgepakt.”
“Oh nee, wat erg!”. Iets beters weet ik niet te zeggen. Ze haalt haar schouders op.
“Tja, wat moet je dan, ik kan er niet voor zorgen, ik leef op straat. Mag ik ook wat druiven?”
Ik steek haar een halve tros druiven toe, terwijl Lauren roept “Meer! Meer!”. Zij krijgt er ook nog een paar. We staan even stil met zijn drieën van het fruit te genieten. “Lekker zeg!” zegt de vrouw. Dan sla ik mijn fietstassen dicht en klim ik weer op mijn fiets. We zwaaien als we verdergaan. Ik haal even heel diep adem. Begraaf mijn neus in de zachte krullebol van het kaboutertje voorop. En ik denk aan het geluk van anderhalf jaar Lauren.

Post navigation

  1 comment for “Anderhalf jaar

  1. Ronney
    4 apr ’09 at 9:59

    Hup! voor zonnestraaltje één en twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.