Slug City

Onze tuin is veranderd in Slug City. Zodra het begint te schemeren komen ze tevoorschijn, de glibberige natte slakken met hun akelige slijmspoor. Traag bewegend duiken ze overal op. En het gebeurt in een oogwenk: ging je net lekker zitten met je roseetje op je tuinbank, tevreden, kijk je rond, blijkt die mooie vlonder van daarnet een mijnenveld van slakken. En als je er op een gaat staan, o boy. Er knappert iets onder je voetzool, het glibbert weg, je wankelt, verliest bijna je evenwicht. Een geluk bij een ongeluk: vallen geeft niet, want je komt zacht neer – slakken, overal.

Op de radio hoorde ik dat iederéén er over klaagt. Het vochtige zomerweer van de afgelopen weken is blijkbaar zeer aangenaam voor de naaktslak, die leeft van ontkiemende plantjes en vocht. Een vrouw zei met vastberaden stem: ‘Ik heb de naaktslakken de oorlog verklaard. Eerst zette ik biervallen. Maar dat was vies; elke ochtend moest ik drellerig slijm weggooien. Daarna strooide ik zout. Maar dat was dieronvriendelijk. En nu maak ik er saté van. Ik rijg ze gewoon aan prikkers en hopla, weg ermee.’

Maar wij, wij zijn zelf een soort slakken. Niet in staat in beweging te komen en er iets aan te dóen. Een plaatje maken met mijn telefoon kan wel:

En als ik dan toch bezig ben maar meteen even een rondje door de tuin. Om te laten zien hoe het er nu bij staat.

Dit was in 2007:
eksterstraat-009

En zo is het nu:

Dit was in 2008:
img_5443

En zo is het nu:

Of dit, toen we net aan het graven waren:
1img_5441

En nu dit:

Dit uitzicht:
img_8119

Is ook wel even wat anders dan dit:

Trouwens, dit uitzicht:
img_8223

Is ook heel wat anders dan dit:

Want niet alleen in de tuin is veel veranderd sinds 2009:

  4 comments for “Slug City

 1. Rianne Bo.
  16 aug ’12 at 15:53

  Nice! Wat een paradijsje, jullie tuin. En wat een voldoening om het naast dat maanlandschap te zien. Chapeau!

 2. marlinde
  16 aug ’12 at 17:23

  Zoooo mooi geworden, geniet ervan met dit mooie weer!!

 3. mirjam de jong
  21 aug ’12 at 13:01

  ha Doriek, ik ben gewezen op je site door marlin en ik smul ervan! Ik heb jullie tuin ook eens gezien, jawel. Toen bestond het gehele oppervlak uit best mooi onkruid naar ik meen. Maar oei, ik houd met alle macht mijn jaloezie onder de duim als ik de foto’s van de tuin in zijn huidige staat, supermooi!
  groetjes mirjam

 4. Dorieke
  21 aug ’12 at 16:09

  Hé Mirjam, wat leuk dat je meeleest! En bedankt voor je complimentje over de tuin, dat compenseert weer een beetje voor alle bloed, zweet en tranen die wij er als niet zo heel handige tuinmannen in hebben zitten :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.