Ingewijd in de gebruiken

Vrijdag is het juffendag bij Lauren op school. Ik ben nog helemaal niet ingewijd in de gebruiken rond zulke gelegenheden. In opvoedingsbladen lees je wel eens over de concurrentiestrijd tussen ouders over wie het leukste, hipste, duurste cadeau meegeeft voor de juf. Maar dat lees je ook over trakteren, dat men daar een bepaalde druk bij ervaart, en dan komt er weer zo’n voordeel van het wonen in een multiculti achterstandswijk om de hoek kijken: dat heb je hier allemaal niet. We mogen blij zijn als we elkaar verstaan op het schoolplein; elkaars cadeau- of trakteercultuur begrijpen gaat echt te ver. Er is hier geen moeder die iets in elkaar knutselt, en de inhoud van de trakteerzak varieert van roomcroissants tot bekers snoep. En cadeautjes… Ik weet niet hoor, maar de meeste prullaria die worden meegebracht zou ik zelfs op de rommelmarkt voorbij lopen.

Dus kunnen we gewoon lekker onszelf blijven. Dat doen we dan ook maar voor juffendag. Voor iedereen die ook nog zit te broeden op een juffendagideetje hierbij wat tips.

Als je samen met je kind wilt knutselen: maak een pennenbakje van een glas dat je samen rondom beplakt met opstaande potloden. Hoe precies weet ik ook niet; het idee is leuk maar je hebt er wel een speciaal soort doorzichtig dubbelzijdig plakband voor nodig volgens mij.

Als je niet veel tijd hebt om er iets van te maken: een cadeaukaart van de HEMA voor een appeltaart. Of een gepersonaliseerde cadeaukaart van de HEMA met een foto van je kind.

Als je een leuke verpakking zoekt voor een tekening van je kind: flessenpost. Een opgerold vel in bijvoorbeeld een beugelfles. Voor een extra geheimzinnige touch kun je het papier verouderen door het te weken in thee en dan weer te laten drogen (een truc uit grootmoeders tijd), de randjes weg te branden of te schrijven met onzichtbare inkt.

Als het een hele lieve juf was: een doosje met hartjessteekvormpjes voor koekjes. Of als het Laurens juf was: hele grote oorbellen. En dat wilde Lau dus ook heel graag geven, maar ik durfde het niet aan; ook op dat gebied ben ik niet helemaal ingewijd in de gebruiken.

Dus wij hebben het voor onze eerste juffendag dichter bij mijn eigen expertise gezocht en low budget gecombineerd met crea bea: we hebben een weckpot gevuld met alle ingredienten voor onze favoriete cranberry cookies:

Lauren heeft de pot versierd en mijn zusje heeft er een passend kaartje aan gehangen:

En Lau heeft er uiteraard ook nog een tekening bij gemaakt van haar liefste juf:

“En wat vond je het leukst van juf M.?” Vroeg ik haar vandaag, terwijl we zaten te fröbelen.
Daar hoefde ze geen seconde over na te denken. “Dat ze tegen me zei dat het lief van me was dat ik altijd tekeningen voor haar maak. Ik heb namelijk al duizendmiljoen tekeningen voor haar gemaakt dus haar hele woonkamer hangt er vol mee!”
Ja hoor, vast wel.

Tussen neus en lippen door kreeg ik ook even te horen dat ze later echt niet zou gaan trouwen met justin de pustin, want die hield niet van kusjes. Dat vond ik heel verstandig van haar. Op dat gebied ben ik in ieder geval wél ingewijd in de gebruiken.

  14 comments for “Ingewijd in de gebruiken

 1. marlinde
  28 jun ’12 at 1:46

  Als ik de juf was zou ik totaal verrukt zijn, origineel, heel leuk bedacht! :-)

 2. Linda
  28 jun ’12 at 12:09

  wat onwijs origineel en leuk!!
  ik bedacht me dat onze wc vroeger thuis altijd vol stond met de ‘mooie’ cadeau’s die mijn moeder kreeg van haar leerlingen ;( en geef de juf dus iets wat op kan… nagellak/douchespul… niet origineel…. en jou cadeau gaat ook op… duss ik ga het gewoon jatten van je….

 3. marieke
  28 jun ’12 at 13:13

  Heel leuk en mooi!
  Ik heb T. nagedaan ;) en heb bij Dille&Kamille een aantal
  potjes vergeet-mijn-nietjes leuk in laten pakken.
  Allebei hebben ze 2 juffen, en na 8 schooljaren ben je zelf èn is je dochter klaar met knutselen!

 4. carin
  28 jun ’12 at 17:42

  Leuk idee! Heb je de boter er ook in gedaan?

 5. Dorieke
  28 jun ’12 at 19:30

  Nee :-). Boter en een ei moet ze zelf nog toevoegen!

 6. Liesbeth
  28 jun ’12 at 21:09

  SUPER origineel!

 7. Jolien
  28 jun ’12 at 22:01

  Echt leuk! Ik wou dat ik ook juf was.

 8. Aafke
  28 jun ’12 at 22:37

  Wij hebben woensdag juffendag en ik bereid me voor op merci, celebrations en zeebanket. Jammer genoeg hebben we dan net thuis onze verjaardagen gevierd, anders kwam ik er weer mooi vanaf. Maar het leukst zijn de lieve kaartjes en mooie knutsels. Erg leuk gedaan, die weckpot, Dorieke!

 9. Hanneke
  29 jun ’12 at 23:30

  Die tekening is trouwens echt een aardige gelijkenis. Leuk!
  Marita’s juf houdt van drop en is gek op nagellak, dus hebben we dat maar gegeven. :-)

 10. susan
  30 jun ’12 at 10:14

  waar is het ei?
  echt heeeeel leuk!

  • dorieke
   30 jun ’12 at 22:12

   Een ei en boter moet ze er zelf nog bij doen!

 11. Anneriet
  1 jul ’12 at 15:54

  Ha leuk! Wij zijn op de laatste dag voor de vakantie voor een zonnebloemplantje gegaan. Knutselen met meneer wordt helaas een marteling (voor alle partijen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.