Goon mama!

Ik ben niet zo’n poetser. Op zich erger ik me er wel aan als er koffievlekken op de tafel zitten, of als het aanrecht vol kruimels ligt, maar met een oppervlakkige veeg van een vochtig doekje ziet het er voor het oog meestal weer oké uit. En dat is voor mij voldoende. Die ene reclame op tv (dit weten waarschijnlijk alleen de vrouwen die dit lezen trouwens, want het schijnt dat vrouwen wél reclames kijken terwijl mannen in de reclametijd gaan zappen) – die van de wc-eend die niet alleen bleekt maar ook ontkalkt, waarin een vrouw panisch met een wc-borstel langs de randen van de pot gaat en maar blijft schrobben tegen onzichtbaar vuil (wat natuurlijk verdwijnt met wc-supereend) – die zegt me helemaal niks. Voor mij geldt: wat je niet ziet en niet ruikt is er niet. Bacteriën? Daar geloof ik niet in. Kalkaanslag in de wc-pot? Who cares.

Maar. Inmiddels heb ik een anderhalf jaar oud dochtertje die nogal van poetsen houdt. De sporadische keer dat ik met een nat lapje door ons huis wandel hobbelt ze achter me aan en roept ‘Goon! Goon!’. Dat betekent ‘Schoon! Schoon!’. Ik geef haar dan een doekje – meestal een toetenpoetser – en dan mag ze helpen. Ze doet het grondiger dan ik. Zit met een serieus gezicht, het puntje van haar tong tussen haar lippen, het doekje in haar vuist geklemd, op haar knietjes voor de tafel. Hartgrondig te poetsen. En dat is nog niet voldoende. ‘Goon mama’ zegt ze na een paar seconden, ‘mama goon’. Dat betekent zoiets als: ‘Mama, pak als de wiedeweerga ook een doekje en ga poetsen’. Als ik niet snel genoeg reageer wordt de toon van haar stem huilerig. ‘Goon mama, goon’. Net zolang tot ik daar ook zit op mijn knieën met een poetslap, en we alle vilstiftstrepen, koffievlekken en diksapresten van het oppervlak verwijderd hebben. Je vraagt het je af, wie voedt wie nou eigenlijk op. En is dit wel wenselijk gedrag voor een anderhalfjarige.

Post navigation

  3 comments for “Goon mama!

 1. Els
  30 mrt ’09 at 15:43

  typisch gevalletje smetvrees-to-be

  Waar heeft ze het van??

  Ik op mijn beurt zit nog steeds te wachten op nesteldrang. Lijkt me een erg bijzonder gevoel als je alles schoon wilt hebben.

  Het heeft zich echter nog niet in het minst aangediend…..

 2. Gerjan
  30 mrt ’09 at 16:31

  Duidelijk een geval van naapen, ze heeft natuurlijk vorige donderdag gezien hoe schoon haar oma alles achterlaat :)
  Die is ook errg schoon :)

 3. jos
  30 mrt ’09 at 23:02

  Mag ik Lauren lenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.