Allemaal in english

‘Eh…’ Ik kijk wat beteuterd naar het kleedje van de buren. We zitten op de rommelmarkt, een béétje dicht op elkaar. En laat ons buurtje nou net een collectie glazen én een verzameling parelmoeren gansjes aan onze kant van het kleedje hebben staan. ‘Wat had dat moeten kosten, dat beeldje?’ Hij ligt amechtig op zijn zij, een los snaveltje op de tegels.

Ik ben vijftig cent lichter als ik mezelf even later achter onze kraam prop. Hij staat tjokvol met spullen. Met waar koopmansinstinct heeft Ak de dozen gesorteerd en uitgestald. Trapsgewijs loopt het omhoog, en hier en daar steekt een pronkstuk omhoog. Want het oog wil ook wat. We loven direct een bonus uit voor degene die het houten anker met thermometer verkoopt. En al snel begint de mensenmassa te lopen. Zusje A. en ik wissen nog wat zweetdruppels van onze voorhoofden. De koekjesbakactie is geslaagd. Vijfenzeventig koekjes hebben we uit de oven tevoorschijn gehaald, die we aanbieden voor 1 euro, 2 voor 1,50.

‘Ze zijn lekkerder dan die van Koekela’ zegt Ed. Koekela is een knus en hip koek- en gebakswinkeltje in Rotterdam. Een begrip. Met cookies en cakes en muffins en scones en brownies en bars en pies, allemaal in english want dan klinkt het lekkerder. Het ís ook allemaal heel lekker, en ze staan toevallig tegenover ons aan de andere kant van de straat, maar Ed geeft ons precies het zelfvertrouwen dat we nodig hebben: lekkerder dan die van Koekela. Even later is er zelfs een klant die het zegt, met een mond vol white chocolate en cranberry of milk chocolate en almond, ik weet niet meer wat, maar ik hoor het duidelijk tussen de koekkruimels door: ‘beter dan die van Koekela’ en mijn hart zwelt in mijn borst van trots.

Het meisje naast me spreekt me aan. ‘Wij gaan weg’ zegt ze. Haar moeder ratelt iets in het Turks. Ze knikt naar de glazen op haar kleedje. ‘Die mogen jullie hebben voor de verkoop’ vertaalt haar dochter. ‘Geweldig’ reageer ik enthousiast.

Terwijl wij ons bezig houden met de leegverkoop van onze goederen – de bonus voor het anker gaat naar Ed; hij maakt er iemand dolgelukkig mee – vermaken de kinderen zich met hun afgeschreven speelgoed. Jaren niet naar omgekeken en nu is het ineens helemaal top. Hamertje tik – Mathis heeft een ongekende concentratie en slaat zorgvuldig elk pennetje in een gat. Lauren kleedt een knuffelpino aan met de babykleertjes die er liggen voor de verkoop. Ze heeft zich al verkleed in de prinsessenjurk die we kochten, het eerste waar haar oog deze ochtend op viel. Haar nek en polsen zijn bedekt met kettingen en armbanden uit onze eigen kraam en die van mijn schoonzus, waar ze steeds even naartoe piept om dit of dat te halen. Haar ogen glimmen; ze leeft haar eigen sprookje.

Helemaal aan het eind van de dag koopt iemand één van de glazen voor twintig cent. Jeuh. Heb ik toch die vijftig cent van het begin van de dag een beetje goed weten te maken. Want zo gaat het op een rommelmarkt: je blijft op de kleintjes letten.

  6 comments for “Allemaal in english

 1. Ilse
  1 mei ’12 at 22:40

  Gerrit vond ze heerlijk!

 2. Dorieke
  2 mei ’12 at 0:20

  Hij was dan ook onze favorietste klant :-)

 3. Hanneke
  2 mei ’12 at 16:28

  Misschien moeten we toch nog eens het plan om een coffeecorner in Charlois te beginnen van stal halen….:-)

 4. Dorieke
  2 mei ’12 at 22:04

  Om te beginnen kunnen we het ideetje van Jolien uitvoeren : volgend jaar met meerdere mensen bakken en alleen maar lekkernijen verkopen op de rommelmarkt. Alice kan in elk geval hele knusse prijsbordjes maken!

 5. Alice
  3 mei ’12 at 9:06

  Ej, en lekkere koekjes bakken ja!

 6. Els
  4 mei ’12 at 9:10

  Ow, en een tip van mij (mochten jullie dat niet al doen) een bak ijs neerzetten met blikjes cola erin en pakjes drinken. Mensen krijgen nl. altijd dorst en zoeken dan naar betaalbaar drinken (een euro is goedkoop voor een blikje) en willen er dan ook wat bij (een koek!) Zo verkoop je veel meer denk ik :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.