Nog niet naar huis

Het was warm in de bibliotheek. Te warm. De kinderen gooiden meteen hun jassen en laarzen uit. Ze liepen snelle rondjes langs de boeken, terwijl ik de dubbele kinderwagen in een hoekje schoof en met mijn voeten wat kledingstukken bij elkaar schoof. Ik hoorde ergens op de achtergrond iemand zeggen ‘maar die zijn niet in de bieb, die denken dat ze gaan kamperen’ en pas heel veel later, toen er allang geen snedig antwoord meer mogelijk was, viel het kwartje dat die opmerking weleens over ons had kunnen gaan.

Het ging een poosje goed. Ik was opgelucht, want hiermee kon er weer een activiteit op mijn lijstje blijven staan die wel mogelijk is met drie kinderen. Het zwembad, de dierentuin en de kinderboerderij waren al afgevallen – te gevaarlijk, te onhandig en te ver. Maar naar de bieb, dat ging nog net. Mathis voorin de kinderwagen, Mels achterin en Lauren op de stang. En daarachter een zeer bezwete, zeer hijgende moeder, maar met drie schattige kids wordt daar niet op gelet. Toch?

Toen ging het niet meer goed. Wat er precies gebeurde blijft een raadsel, maar Mat lag op Lau en Lau gilde en kwam toen snikkend naar me toe. ‘Mathis heeft me pijn gedaan!’ Het gejammer ging door merg en been, net als het geschreeuw van Mat: ‘NEE!!’. Mels koos net dat moment om zijn stem aan het klaagkoor toe te voegen. Ik stond verstijfd tussen de jassen, laarzen en stapels biebboeken. ‘Mathis!’ siste ik. ‘Jij krijgt straf als we thuis zijn’. Ja hoor, dat maakte indruk… NOT. Al leek hij er wel iets van te begrijpen. ‘Ik wil niet naar huis!’ schreeuwde hij. Nog harder: ‘Ik wil niet naar huis!!’. Ik sleurde de hele santekraam richting de uitgang. Eerst nog in de rij om de zoveelste boete te betalen. Ik probeerde de frequentie van Laurens toonhoogte weg te filteren en duwde ongeduldig een speen in Mels zijn bekkie. ‘Ik wil niet naar huis’ galmde het weer.

De bibliotheekjuffrouw keek lief glimlachend omhoog. ‘Ach’ zei ze vertederd. ‘Dat vind ik toch zo leuk om te horen. Een kind dat niet naar huis wil. Dat liever in de bieb blijft. Prach-tig.’

  2 comments for “Nog niet naar huis

  1. Els
    17 mrt ’12 at 21:24

    Ja, wat kún je eigenlijk doen met 3 kids als je in je eentje bent? De speeltuin? :) Dapper dat je t blijft proberen…..

  2. Rianne
    21 mrt ’12 at 12:49

    Chapeau voor de biebmiep, allways look at the bright side of life!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.