Fictie

Bij het eerste teken heb ik nog geen argwaan. Het gebeurt als ik een prei uit de weg moet ruimen. Het is een oud verwelkt exemplaar uit ons groentepakket: wij willen hem niet meer eten. Maar hij past niet helemaal in het afvaltasje dat ik klaar heb gezet. Voor ik ons grote slagersmes ter hand neem twijfel ik even over de meest passende oplossing. Dan schiet er een scene door mijn hoofd uit een televisieserie van gisteravond. Een detective, waarin het lijk van een vermoorde dame handig werd verstopt in een iets te krappe kist. Hup, benen tot boven de knieën afgezaagd om het passend te maken. En starend naar de prei valt bij mij het kwartje: ik zaag het groen eraf tot net boven het witte stuk. Dan glijdt het hele geval gemakkelijk in de tas.

Het tweede teken is opvallender. Het treedt op als Ak en ik knus tegen elkaar aangekropen op de bank zitten te zappen. Het beeld schiet langs ‘het mooiste meisje van de klas’. “Als ik het mooiste meisje van de klas word” zeg ik tegen Ak “dan heb ik maar een heel saai verhaal. Jij bent mijn eerste en enige vriendje!”. Het dringt meteen tot me door. De tekenen zijn overduidelijk: fictie en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen. Het is tijd om mijn televisiekijkgedrag een beetje terug te schroeven.

  5 comments for “Fictie

 1. Els
  14 mrt ’09 at 12:26

  Ja dan spaar je het op en dan kunnen we tijdens ons verlof gewoon een week lang samen series gaan kijken!
  Goed idee he!!!!!!

 2. dorieke
  16 mrt ’09 at 9:43

  Yes!! Ik wist wel dat ze met iets bezig waren, ik heb er zelfs al een keer een voorstukje van voorbij zien komen, op de BBC denk ik. Maar de laatste tijd hoorde ik er niet meer echt wat over. Ik ben net de boeken weer aan het herlezen, ze zijn zooo leuk!! En wie niet weet over welke serie ik het heb kan zichzelf gelukkig prijzen, want dan heb je nog heel veel leesplezier in het verschiet. Dus begin maar ’s bij deel 1: het geheim van de krokodil. En voor wat plaatjes van de boeken, klik hier: http://www.deboekenplank.nl/naslag/aut/s/smith_am.htm.

 3. Els
  16 mrt ’09 at 13:42

  Ik kan – illegaal- de eerste aflevering voor je regelen Door.

  Oeeehhhh tempting tempting he? ;)

 4. dorieke
  16 mrt ’09 at 14:27

  Ja als jij hem regelt ben ik toch niet illegaal bezig? :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.