Zonder hapering

Nu ik weer regelmatig op de weg zit luister ik ook weer naar ‘het geleuter uit het zwarte kastje’. Echt, wat kunnen de jongens van de radio leu-te-ren. Van het ene onderwerp naar het andere, zonder haperingen, zonder euh’s en ah’s. Mijn favoriet is Radio Rijnmond. Vooral als er stellingen de ether in worden geslingerd waar een willekeurige luisteraar op mag reageren.

Vandaag ging het over de nieuwe burgermeester van Schiedam. Die is er nog niet, maar de gemeente is bezig om een profiel op te stellen en alle burgers mogen meedenken. De mannen van de radio vroegen voorbijgangers wat voor iemand die nieuwe burgermeester dan zou moeten zijn. ‘Ja eh… beetje sportief wel lijkt me’. Of ‘in ieder geval iemand die wat met cultuur heeft’. Aha. Maar het meest opvallend vond ik wel dat de eerste reactie van een aantal ondervraagden was: ‘Het moet in ieder geval een man zijn’. En waarom dan wel, wilde de verslaggever weten. ‘Ja, een man wekt toch meer vertrouwen’. Let wel, het waren allemaal vrouwen die deze mening waren toegedaan.

Wat is dat toch met vrouwen dat ze zonder enige hapering, zonder enig euh of ah, hun eigen sekse zo makkelijk omlaag praten. Ik kan me niet voorstellen dat als je een willekeurige zwarte in Amerika vraagt wat voor iemand de nieuwe president zou moeten zijn, diegene dan zou antwoorden ‘Het moet in ieder geval een blanke zijn’. Waar is de verwantschap, waar is de solidariteit? Het viel me ook op bij Wie is de Mol?. Daar sprak Art Rooijakkers de drie overgebleven kandidaten als volgt toe: ‘Drie vrouwen in de finale, een unicum in de geschiedenis van Wie is de mol. En wat voor een vrouwen. Twee actrices en een journaliste. Mooi, slim, getalenteerd, stoer. Vrouwen die ik alledrie ‘one of the guys’ zou kunnen noemen.’ Pardon? Als je mooi, slim, getalenteerd en stoer bent mag je je vergelijken met het superieure geslacht?

Gisteren was het de internationale dag van de vrouw. Op de redactie van de Duitse krant Bild kregen alle vrouwen verplicht een dag vrij. Het overgebleven deel van de redactie, de mannen, besloot om vanaf die dag geen blote vrouw meer op de voorpagina van de krant te zetten. Om tegemoet te komen aan een wens van veel vrouwelijke lezers. De blote dame verhuist nu naar de binnenkant van de krant. Attente jongens, die redactie van Bild. Je zou ze een ‘internationale dag van de man’ gunnen.

Dus ik kijk met liefde naar Mathisje, die in navolging van zijn zus knipjes met bloemetjes in zijn haren steekt, en met groot enthousiasme een roze onderbroekje draagt als zijn eigen boxershortjes nat zijn. Verbeter de wereld, begin bij jezelf: bij ons in huis doet iedereen zijn best om ‘one of the girls’ te zijn.

  6 comments for “Zonder hapering

 1. Jolien
  9 mrt ’12 at 23:03

  …”vind ik leuk!!”

 2. Ronney
  10 mrt ’12 at 8:23

  Ik keek niet eens echt mee, maar die ‘one of the guys’ vond ik ook al zo bizar! En aan een vrouwendag heb ik geen boodschap, ik denk dat ik het gewoon niet zo snap. Lang leve de verschillen en verschillen zeggen niets over waardeverschillen. Zo simpel zie ik het :)

 3. Trienke
  10 mrt ’12 at 19:22

  Ik dacht dat Art: ‘One of a kind’ zei?

 4. dorieke
  12 mrt ’12 at 21:03

  @Trienke: nee hij zei echt ‘one of the guys’, luister maar terug en huiver ;-)

 5. Els
  12 mrt ’12 at 21:56

  Ik vond Art Rooijakkers eigenlijk altijd wel een geschikte gast lijken maar deze zin deed mij ook huiveren tot in de bilnaad…
  Dat van ‘voor het eerst 3 vrouwen in de finale’ kan ik nog door de vingers zien als een opsomming van een statistiekje. Maar die ‘one of the guys’ opmerking is ‘crossing the bridge Art!!!

  PS1: jaja, ik noem de beste jongen bij zijn volledige naam want mocht hij zich eens vervelen en zichzelf gaan googlen dan leest hij misschien ooit een keer wat ‘some of the girls’ van zijn opmerking vonden…)

  PS2; misschien heeft Art een tekstschrijver maar dat is al erg genoeg. Daar mag je je dan niet óok nog eens achter verschuilen, toch?

 6. Trienke
  13 mrt ’12 at 23:26

  Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet verwerken… Hoe kan hij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.