Een berg

Het is stil in huis. Lauren en Mathis liggen al op bed. In de box ligt Mels nog tevreden geluidjes te maken. Straks, om een uurtje of acht, gaat hij ook slapen. Ak is op pad voor zijn werk. Op de grond voor mij staat een mand met een enorme berg wasgoed, en ik probeer moed te verzamelen om ermee aan de slag te gaan, maar de waarheid is dat ik vertraagd bent door een knoop in mijn maag, een knoop die zachtjes zeurt dat mijn verlof voorbij is en dat alles weer begonnen is.

Het gaat te snel. Bijna drie maanden is hij alweer. Zijn ogen staan helder, hij lacht en pruttelt en grijpt met zijn handjes mijn vingers vast. Er zit een plekje vlak bij zijn oksel, als ik dat aanraak gaat hij schaterlachen. Hij slaapt als een prinsje zo heerlijk, het klokje rond. Wakker maken om te voeden heeft geen zin, want hij draait gerust een keer met zijn oogjes en ronkt dan lustig verder. Hij hoort erbij, het is nu wij met z’n vijven.

Het mag wel snel gaan, natuurlijk, ik kan niet wachten tot hij zijn eerste hapjes gaat eten, zijn eerste stapjes gaat zetten, zijn eerste woordjes gaan zeggen. Hoe groter ze worden, hoe leuker ik het vind. Maar toch is er weemoed van binnen. Ik ben mama ijsbeer en hij is baby Vicks, en we moeten onze eerste stapjes buiten zetten na drie maanden in ons eigen hol. Waar we lekker samen zaten, veilig, dicht tegen elkaar. Ik wil hem nog niet laten gaan, ik wil dat we dat donkere holletje nog niet hoeven verlaten. Even wachten nog, een beetje knuffelen nog.

Maar voorzichtig moet ik het touw laten vieren. Een klein beetje ruimte geven.

En ik zit zuchtend op de bank. Mijn handen willen maar niet aan de slag gaan. 
Het is vast die berg was, die zo hoog, zo dreigend boven me uittorent.

  2 comments for “Een berg

 1. Linda
  6 mrt ’12 at 9:03

  Knuffel hem nog maar een keer ;) Kus voor jou!

 2. Els
  6 mrt ’12 at 10:02

  Och ja..zo voelt het wel een beetje.
  Heel veel succes met werken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.