Ze luisteren niet

Als ik Mels in de draagdoek bij me heb naar school oogst ik een boel bewonderende blikken. Vooral als hij met zijn gezicht richting de buitenwereld zit en vrolijk rondkoekeloert. Ik hoop altijd dat mensen niet zo dichtbij komen dat ze zijn ontelbare pukkeltjes of de berg in zijn wenkbrauwen ontdekken, maar dat ze gewoon van gepaste afstand blijven roepen: ‘Ohhhhh wat scháttig!’. Volgens de consultatiearts is die huidproblematiek overigens heel normaal. ‘Kindje gaat de hormonen van mama afbreken’ `zei ze. Mama? Mama? Oh, ík! Helemaal Jip en Janneke taal, helemaal Rotterdam-Zuid.

Vandaag is er weer zo’n moeder die blij verrast in het snoezige snuitje van Mels kijkt. ‘O, jij bent zo goed bezig’ zegt ze tegen mij. Ik hou er altijd van om met haar te praten. Ze is een Turkse, maar geboren en getogen in het Oost’n, net als ik. Ze heeft zelfs op een buurschool gezeten. Haar Nederlands heeft zowel een Turks als een Twents accent, mooier kan niet. Als zij tegen me praat voel ik me helemaal thuis. Mijn eigen eee en ooo worden ook wat langgerekter, en zo staan we gezellig te beppen, een Turk en een Hollander, maar tukkers in hart en nieren, en helemaal Rotterdam-Zuid.

‘Goed bezig? Hoezo?’
‘Ja, omdat jij er al drie hebt. Ik heb er nog maar één, maar ik kan het al niet aan’.
Ik lach om de gespeelde wanhoop in haar stem.
‘Ik had het net als jij moeten doen’ zegt ze. ‘Gewoon drie snel achter elkaar. Maar nu is het te laat. Nu durf ik niet meer’
‘Joh, het valt reuze mee’ beur ik haar op. Ik heb dan misschien wallen tot aan mijn onderbroek, ik houd mijn hoofd heus wel koel hoor. Heus. ‘Die kinderen spelen ook met elkaar, die houden elkaar wel bezig’.
Ja, geloof je het zelf, Lau en Mat houden elkaar wel bezig inderdaad, vooral met jennen, jengelen, pesten en plagen.

Gezinnen met twee meisjes zijn het gelukkigst, dat blijkt uit onderzoek. Op de tweede plaats staan gezinnen met een dochter en een zoon. Gezinnen met een dochter en twéé zoons bungelen waarschijnlijk ergens onderaan (overigens nooit zo laag als het ultieme dieptepunt volgens het onderzoek: een gezin met vier meisjes). Maar niet getreurd, met mijn optimistische persoonlijkheid weet ik overal wel wat van te maken. En als Lau en Mat aan het eind van de dag met z’n tweetjes onder een dekentje zitten voor een filmpje zijn we allemaal heel gelukkig. En dan slaan ze zelfs hun armen om elkaar heen – a-do-ra-ble. Totdat een van beiden een te groot stuk deken pakt, of de ander in de zij trapt, of met zijn hoofd in het blikveld van de ander komt, of zijn neus snuit in de ander z’n haar.

Maar goed, het valt reuze mee dus. Ze gelooft me niet.
‘Nee. Jouw kinderen luisteren goed. Maar die van mij luistert niet. Luistert helemaal niet.’
‘Die van mij ook niet!!’ protesteer ik. Moet ik nota bene nog mijn best doen om iemand ervan te overtuigen dat mijn kinderen niet luisteren? Ze loopt hoofdschuddend door.
‘Echt!’ roep ik haar na. ‘Mijn kinderen luisteren ook niet! Echt niet!’
Geloof me nou.
Maar ze gelooft me niet.

En dan staat er weer iemand aan de plooi van de draagdoek te trekken om Mels beter te bedekken, want ‘hij is veel te koud’ en ‘waarom heeft hij geen sjaal om’, en ik probeer al mijn opgekropte ergernis van weken deze zelfde riedel aan te moeten horen te onderdrukken en glimlach krampachtig dat het allemaal reuze meevalt, maar niemand luistert. Ze luisteren niet. Tja, dat is dus ook helemaal Rotterdam-Zuid.

Post navigation

  6 comments for “Ze luisteren niet

 1. Alice
  14 feb ’12 at 8:27

  Ik hartje Rotterdam Zuid!

 2. Liesbeth
  14 feb ’12 at 9:30

  Geweldig!

 3. Rianne
  15 feb ’12 at 18:52

  De manier waarop ik jou anders vanmiddag de Pleinweg zag oversteken, lukt mij nog niet eens met één kind!

 4. Dorieke
  15 feb ’12 at 22:06

  Maar de Pleinweg, daar noem je ook een straat… Ik heb echt mijn hart in mijn keel zitten als we daar moeten oversteken. Ik heb je niet gezien trouwens (je zat zeker lekker droog in een auto? :-))

 5. Hanneke
  16 feb ’12 at 14:20

  En dat terwijl die van haar volgens mij echt niet moeilijk is… :-)

 6. Dorieke
  16 feb ’12 at 14:24

  Hahaha, jij kunt het weten Hanneke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.