Het knutselvirus

Zei ik niet pas dat ik niet van knutselen houd? Dat het vooruitzicht van een hele middag aan tafel met de kindertjes, lijm, schaar en papier me niet aantrok? Nou, ik ben bekeerd. Toen ik deze lollige bolletjes ontdekte was ik om; ik besloot om op woensdagmiddag met Lauren de schaar ter hand te nemen en me creatief uit te leven. Ik zou me niets aantrekken van lijmresten op de grond, snippers in mijn haar, stiftstrepen op tafel.

Lauren was ook enthousiast. Ze keek met glimmende ogen hoe ik gekleurd papier, glazen, linten en lijm tevoorschijn haalde. En toen we begonnen te werken was ze ook enthousiast. Éven. Ze maakte twee cirkels met het glas, knipte ze uit en riep: ‘Klaar!’.
‘Nou’ mompelde ik, het puntje van mijn tong tussen mijn lippen om de cirkels van mijn eigen werkje te knippen, ‘je hebt er tien nodig hoor, dus knip nog maar even verder.’
Ze liet zich dramatisch achterover in haar stoel vallen. ‘Maar mama, daar ben ik vééél te moe voor. Jij moet het doen’.
‘Ja daaag, ik ben met mijn eigen bolletje bezig’
Met een zucht pakte ze het glaasje weer op. Besloot toen dat het omtrekken toch veel te veel werk was en tekende lukraak wat cirkels op een vel papier. Ze knipte er twee uit en zuchtte weer diep.
‘Jij moet de rest uitknippen’
Ik keek wat verbaasd naar de eivormige figuren op haar blad, maar mijn opgetrokken wenkbrauwen maakten het er niet beter op.
‘Knip nou maar’ zei ze geïrriteerd. En dat deed ik. Acht frommelige cirkeltjes knipte ik uit. Ze plakte ze zelf op elkaar, dat dan weer wel, en het lukte, het lukte. En mij lukte het om mijn blik de andere kant op te richten toen het tafelblad uitbundig werd ingesmeerd met pritstift.

De volgende dag besloot ik dat er meer knutselspullen moesten komen. Je kunt voor zulke werkjes niet eeuwig de geboortekaartjes van je kinderen blijven verknippen.

In Pipoos was het druk en rommelig. Ik werd stil van de prijzen – 4,95 voor wat origamiblaadjes? Terwijl ik de kinderwagen met Mels door de gangpaadjes sleurde hoorde ik een mevrouw die ‘icing’ zocht. Want dat hebben ze tegenwoordig ook bij Pipoos – alles wat je nodig hebt voor cupcakes en cakepops. Geen goedkope hobby overigens, want dertig lollystokjes kosten ook 4,95. Ik bedoel maar.
‘De icing is op mevrouw’ zei de kassajuffrouw. ‘Het komt maandag weer binnen’
‘Ja, maar ik ben hier nú’ schreeuwde de vrouw. Maar dat was gewoon haar stem, ze had een harde stem.
De kassajuffrouw haalde haar schouders op. ‘Klopt’
‘En die icing, smaakt dat ook ergens naar?’ schreeuwde de vrouw.
‘Ja, zoet, naar suiker’
‘Oooooo. Dus je hoeft er eigenlijk niets meer bij te doen?’ En tegen haar vriendin: ‘Dat is makkelijk joh, dan hoef je er verder niets bij te doen’. Ik dacht: neem een bus poedersuiker en een eetlepel water en je hoeft er verder ook niets bij te doen. Maar dat zei ik natuurlijk niet, want ik was druk bezig om me weer uit de winkel te werken. Altijd als ik een winkel uitga zonder iets te kopen denk ik dat de kassajuffrouw denkt dat ik iets gestolen heb, en dan doe ik expres heel onopvallend en langzaam zodat ze weet dat ik dat nooit zou doen.

Bij de Hema kocht ik vouwblaadjes voor 50 cent.
‘En we kunnen wel een knutselkastje voor Lauren inrichten’ babbelde ik vrolijk tegen Ak aan de telefoon. Hij zei het niet, maar ik hoorde toch een stemmetje: ‘Het wordt tijd dat jij weer gaat werken’.

  8 comments for “Het knutselvirus

 1. Els
  9 feb ’12 at 17:42

  Aahhh…lekker knu(t)s toch! Heb je al es bij de action gecheckt voor goedkope knutselspullen?
  Ik kan het trouwens altijd heel slecht nalaten om me met zo’n gesprekje in een winkel te bemoeien als ik gewoon wéét dat ik er een enorm goede bijdrage aan kan leveren. De keren dat ik me niet kon inhouden werden mijn tips overigens niet echt gewaardeerd… :D

  • zus van Susan
   10 feb ’12 at 13:21

   hoi Dorieke,

   leuk knutselen!

   mag ik van gelegenheid gebruik maken om mijn website te promoten?
   http://webwinkelwilma.tk

   thx

 2. zus van.
  10 feb ’12 at 13:23

  weet je waar ook goedkope spullen kan kopen?
  Action
  ze hebben daar van alles.
  ik ben er bijna vaste klant.

 3. Anneloes
  10 feb ’12 at 17:07

  Ik zeg ook Action! Maar pas op! Je raakt namelijk erg gemakkelijk verslaafd aan die winkel ;-)

 4. Linda
  10 feb ’12 at 19:32

  ik zat net de ‘knutselpagina’ van de AH uit te knippen… en dat vind ik al heel wat… Ik vind je bolletjes helemaal leuk! Leuk kraamcadeautje ;)
  en idd… Action… voor vijf euro een vakantielang plezier!
  Knutsel ze!

 5. Ronney
  10 feb ’12 at 21:28

  leuk verhaaltje weer Door! Was dat bij de Action? Wat is die icing daar duur zeg…

 6. zus van susan
  11 feb ’12 at 17:54

  hallo Dorieke,

  hoe maak je die dingetjes?
  wil je me de gebruiksaanwijzing doormailen?
  leuk als mijn nichtje B.wil knutselen

 7. dorieke
  11 feb ’12 at 21:24

  @zus van: je vindt de beschrijving hier: http://ing-things.blogspot.com/2012/01/lets-make-something-nice-12-or.html. Het linkje staat trouwens ook in de post: je kunt op alle tekst die oranje gekleurd is klikken en dan staat er een link onder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.