Hotdogs op een stokje

Voor Mathis is naar de Ikea gaan synoniem aan ‘een ijsje’. Hij noemt de Ikea ‘aikea – ijsje eten’, dat zegt al genoeg. Voor zwager E. staat de Ikea gelijk aan ‘twee hotdogs’. Dat het dunne lange worsten zijn in een iets te knapperig velletje – geen vergelijking met échte hotdogs stel ik me zo voor – doet er niet toe. Gooi de kleffe broodjes vol met saus en uitjes, en het hapt zo heerlijk weg. Begrijp me niet verkeerd; ik zeg zelf ook geen ‘nee’ tegen deze smakelijke bite.

Afgelopen vrijdag ontdekte ik iets bij de Ikea wat wel eens een nieuwe hit zou kunnen gaan worden: kaneelbroodjes. Ik had ze al eerder zien liggen, maar ze achteloos naar de zijlijn van mijn gedachten verschoven. Dat kwam door de prijs: 50 cent voor een kop koffie én een kaneelbroodje. Ik dacht dat ze er vanaf moesten ofzo. Maar vrijdag kon ik geen keuze maken tussen de daimtaart en de appelpunten, en besloot toen de gok te wagen: ik nam een kaneelbroodje mee terug naar onze tafel. Na twee happen waren we verkocht. Mathis zat met zijn snuit in een softijsje en wij raakten maar niet uitgepraat over de prijs-kwaliteit verhouding van het verse, zoete, smakelijke broodje. Ik durfde zelfs het woord ‘bolus’ in de mond te nemen, als in ‘doet wel een beetje denken aan een bolus’, iets wat onder normale omstandigheden op een dodelijke blik van Ak kan rekenen.

Bij de uitgang ontdekten we dat je ze ook in grote hoeveelheden kunt kopen in de diepvries van het Zweedse supermarktje. Nóg een pluspunt van deze heerlijkheden dus: je kunt ze tot Sint Juttemis bewaren. Zes stuks in een zak, en thuis bak je ze een kwartiertje af. We sloegen meteen groot in, wetend dat we zondag op veel bezoek konden rekenen. Mels werd gedoopt en we verwachtten wel wat mensen. Wat we niet wisten was dat mijn ouders het plan hadden gesmeed om de hele goegemeente van krentewegge te voorzien.

En zo komt het dat onze vriezer vol ligt met zakken kaneelbroodjes. En op onze tafel ligt nog een halve meter krentenwegge, ook niet verkeerd. En om het feest compleet te maken hierbij een recept voor gefrituurde broodjes hotdog op een stokje. Uit het (leuke!) kookboek ‘on a stick‘ van Matt Armendariz.

Je hebt er voor nodig: een blik hotdogs, een blikje knakworstjes, satéprikkers, een fles olie, 50 gram bloem, 50 gram maismeel, twee eetlepels suiker, een halve theelepel bakpoeder, een snufje zuiveringszout (baking soda), een theelepel zout, een snufje zwarte peper, 175 milliliter volle melk en een ei.

Verhit de olie in een pan – gebruik een hoeveelheid waarvan je zeker weet dat de hotdogs er met stokje en al in gaan passen. Of verwarm de frituurpan voor op 180 graden, dat kan ook. Meng bloem, maismeel, suiker, bakpoeder, zuiveringszout, zout en peper in een kom. Roer er voorzichtig de melk en het ei doorheen, totdat het een glad mengsel is. Prik de hotdogs en de knakworstjes op een stokje – wij konden ongeveer acht hotdogs en zes knakworstjes door het beslag halen voor het op was. Laat ze in hun geheel, stuk of vier per keer, in de hete olie (180 graden) vallen. Frituur ze een minuut of vier. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Hotdogs en warme kaneelbroodjes – een Ikea-experience in je eigen keuken. Wat wil een mens nog meer.

  4 comments for “Hotdogs op een stokje

 1. Els
  1 feb ’12 at 8:14

  Ik heb die kaneelbroodjes daar nooit gehad maar hebben ze niet iets weg van de ‘cinnamon rolls’? die zijn erg lekker en erg zoet. Heb ze ook ooit zelf geprobeerd te maken maar dat lukte niet echt…te hard en niet sappig. Maar de afbakvariant is dan wellicht een idee ja…ik kom wel een keer proeven ;)

 2. Dorieke
  1 feb ’12 at 8:57

  @Els: ik denk het ja, die zien er op plaatjes in ieder geval net zo uit! Maar er zit geen glazuur overheen zoals bij sommige cinnamon rolls gelukkig, want dan zou ik nooit kunnen beweren dat ze iets weg hebben van bolussen. Kom ons gerust een keer wat broodjes lichter maken :-). We hebben al ontdekt dat ze erg lekker zijn als ontbijt…

 3. Alice
  2 feb ’12 at 11:04

  En bij de koffie op woensdagochtend!

 4. Marjolijn
  3 feb ’12 at 20:07

  Kaneelbroodjes, mmmh! In Noorwegen kreeg je ze rond de kerst aangeboden door winkeliers. En je kunt zo ook heel makkelijk zelf bakken met witbrooddeeg. Maar….die van de IKEA zijn ook wel heel makkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.