Ik ga op kraambezoek en ik neem mee

Kraamcadeautjes. Bij elk kind neem ik me weer voor om te onthouden welke cadeautjes de meeste indruk maken, zodat je bij het eerstvolgende kraambezoekje dat je zélf gaat afleggen weet wat je mee moet nemen. Nu bij Mels kom ik erachter dat het ook alles te maken heeft met het jaargetijde waarin het kind geboren is of iets wel of niet in de smaak valt. Wat ik bijvoorbeeld niet verwacht had was dat ik deze keer best wel in mijn nopjes ben met die rare babypakjes uit één stuk, van zacht velours, met sokjes en een mutsje eraan vast. Meestal krijg je die van mensen die vinden dat wij in Nederland onze baby’tjes lang niet warm genoeg aankleden. In de winter zijn die pakjes eigenlijk best handig, en ach, staan ze ook niet lief en baby-achtig?

Een ander cadeau dat me verraste was een grote plastic opbergbak van pampers vol met pakken lotiondoekjes. Ik zou er zelf niet opkomen, maar wat een praktisch cadeau. Lotiondoekjes heb je toch nodig en kunnen op verkeerde momenten ineens op zijn, en zo’n lege opbergdoos gebruik je voor speelgoed. Ik kreeg deze doos overigens van een vriendin die ook al vindt dat ik mijn baby’s niet warm genoeg aankleed, en die luttele minuten na binnenkomst de sokken van Mels verruild had voor een groter en warmer paar. Ik protesteerde nog zwakjes ‘laat maar joh’ maar liet haar daarna begaan. Choose your battles zeggen ze immers.

Van mijn moeder krijg ik na elke geboorte een soort ‘kraampakket’; een mand met een cadeautje voor elke dag van de kraamtijd. Het ziet er iedere keer fantastisch uit en het is een heel feestelijk gevoel om tien dagen achter elkaar ’s ochtends in bed een cadeautje uit te mogen pakken. Dit keer zat er ook een stapeltje tijdschriften tussen de pakjes. Een heerlijk feelgood tijdschrift met mooie plaatjes en verhalen over lieve kindertjes is precies wat je nodig hebt in zo’n kraamweek. Een Libelle daarentegen durf ik in zo’n labiele fase niet open te slaan. In de laatste Libelle die ik las stond een artikel met de kop ‘De dag nadat mijn tong werd verwijderd’. Eerste zin van het artikel: ‘Het begon allemaal met een aft op mijn tong…’. Dat vind ik dus zo typisch Libelle, het begint allemaal heel gezellig maar voor je het weet zit je in een rollercoaster van emoties. Uit deze documentaire over de Libelle (aanrader!) blijkt overigens dat de redactie zelf het blad beschouwt als ‘je beste vriendin’, ‘iemand die er altijd voor je is’. Misschien, maar dan wel de vriendin die altijd zegt: ‘Joh, het kan erger, je denkt misschien dat je ongelukkig bent maar een heleboel mensen zijn veeeel ongelukkiger dan jij. Jij hebt een aft, zij hebben een vertumorde tong.’

Maar wat iemand ook meeneemt op kraamvisite, zelfs al zijn het lege handen, als hij er maar de juiste bewonderende blik, vergezeld door de juiste bewonderende uitroepen (‘Wat een schatje!’, ‘wat een gaaf huidje’, ‘Wat een mooie ogen’) in weet te gooien is alles dik in orde. Want eerlijkheid, dat is in elk geval geen gewenst cadeau in het kraambed.

  9 comments for “Ik ga op kraambezoek en ik neem mee

 1. Linda
  10 jan ’12 at 9:06

  ow nee… ga nu heel hard nadenken of ik dat wel genoeg gezegd heb… en anders bij deze… ’t is een onwijs mooi, schattig en lief mannetje ook al draagt hij van die maffe pakjes ;) X

 2. Alice
  10 jan ’12 at 9:14

  Wauwie, zag ik nou echt net op de frontpage de twee bovenste posts langs elkaar schuiven?

 3. dorieke
  10 jan ’12 at 10:38

  Jazeker! Leuk he!

 4. marieke
  10 jan ’12 at 12:37

  Tsjoh, sta ik vanmorgen lang te wikken en te wegen in de stad voor ’n cadeautje. las ik dit maar eerder ;)

 5. Els
  10 jan ’12 at 21:18

  Vandaar je vraag naar wat mn leukste kraamcadeautje was! Ik weet t nog steeds niet ;) vond zo’n kitsch kitchen achtig luierhoesje wel heel leuk eigenlijk. Had n vriendin zelf gemaakt. En je hebt de docu dus gekeken? Wil je er ook al werken? :D

 6. admin
  11 jan ’12 at 8:50

  @Els: hele leuke documentaire inderdaad! Ik weet niet of ik zou willen werken want het is wel erg ‘vrouw’ allemaal. Ik zou op zich wel met alleen maar vrouwen kunnen werken denk ik, maar zou het leuk vinden als het dan wat verschillende types zijn, bijvoorbeeld ook vrouwen die geen hoge hakken dragen…

 7. Els
  11 jan ’12 at 20:27

  Haha…daar heb je misschien wel een punt! Die zijn er vast wel maar niet gefilmd inderdaad want wat je zag was allemaal erg vrouwelijk…weinig streetwear/sneakers enzo…apart. En daarbij; je hebt net een nieuwe baan :D
  over kraamcadeautjes die leuk zijn; ik vond jullie kraamcadeautje bij Lotte ook erg leuk (zal m niet verklappen want misschien gevn jullie het nog steeds):))

 8. marlinde
  12 jan ’12 at 10:07

  Hi, beetje late reactie op deze foto van Mels… (internetverbinding laat me weer toe even bij te lezen, jippie!) maar wat lijkt hij bizar veel op Lauren en dus op Axel!!! En ja, een heel heel mooi mannetje!!!!

 9. marlinde
  12 jan ’12 at 10:08

  Dat compliment kan je dus in je broekzak steken, Ak, haha!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.