Over de kv

Of het een beetje klikt met onze kraamverzorgster, dat is een van de standaardvragen van ons bezoek. En begrijpelijk, want daar ben ik zelf bij anderen ook heel nieuwsgierig naar. In de ‘Ouders van nu’ van deze maand stond een artikel over een ‘kraamhulp from hell’. Echt een horrorverhaal, over een kraamverzorgster die met vier flessen bleek het hele huis van het gezin te lijf ging, hun oudste kind ’s ochtends kruisjes op het voorhoofd drukte, al het bezoek na korte tijd de deur weer uitwerkte, niet toestond dat moeder emailde of belde met vriendinnen en uiteindelijk de moeder zelfs een keer opsloot op de studeerkamer omdat ze het had gewaagd tijdens een rustuur uit bed te gaan. Ze werd door het gezin de deur uitgezet en een paar weken later lag er een religieus pamfletje met een verscheurde babyfoto bij hen op de mat. Hoe eng wil je het hebben!

Zulke horrorverhalen hebben wij gelukkig niet. Bij Lauren hadden wij een kraamverzorgster die erg van aanpakken wist. Zij zat niet stil – maar haar mond stond ook niet stil. Dat was mij soms wel een beetje teveel, zo in die after-birth dip waar ik doorheen ging. Het strijkgoed nam ze mee naar de slaapkamer en daar tetterde ze me de oren van mijn hoofd, terwijl ze het ene hydrofiel luiertje na het andere door haar handen liet gaan. Ze was lief, maar ook een beetje manisch. Toen ze weg was bleef het huis nog wekenlang fris, dat dan weer wel. Zij introduceerde ook mandjes voor vanalles en nog wat in ons huis, zoals voor de pakjes maandverband en tampons in de wc. En die mandjes gebruiken we nog. In die zin heeft ze ons leven dus behoorlijk beïnvloed.

Bij Mathis was de kraamverzorgster een studente verloskunde. Geen huishoudelijk aangelegd type, maar dat gaf eigenlijk niet zo. We kregen halve dagen zorg en ze kon het goed met Lauren vinden. Wel kwam ze zeer regelmatig aan mij vragen wat ze moest gaan doen: stofzuigen, of de badkamer doen, of ons bed verschonen. En dan dacht ik: ‘Weet ik het? Ik doe dat soort dingen zelf ook nooit!’

En dit keer is het weer een jonge meid. Eentje die nog thuis woont en dus ook geen huishouden runt. Maar ze heeft een paar heel leuke elementen ingebracht in de manier waarop ze ons verzorgt. Zo maakt ze elke middag een fruitcocktail voor me klaar. In een hoog glas met een rietje, cirkels van netjes gesneden fruit, en overgoten met vruchtensap. Jummie! Op de vijfde dag nam ze een fleurig ingepakt cadeautje voor ons mee, tjokvol proefmonstertjes, een lief rompertje en een knuffeltje voor Mels. Wat ik dan wel weer een beetje ongemakkelijk vind is dat ze naast de vaste taken – mij en Mels verzorgen, het bed regelmatig verschonen, de wc en de badkamer poetsen en de was – niets anders doet. Ze wil het denk ik wel, maar ze ziet het werk gewoon niet, en dus zit ze wel eens een paar uur gewoon stil achterin de kamer terwijl wij bijvoorbeeld bezoek hebben. Maar goed, die fruitcocktails compenseren dat eigenlijk wel weer.

Nu nog even afwachten of er over een paar weken geen enge foto’s thuisbezorgd worden, en ook deze kraamverzorgster is weer met vlag en wimpel geslaagd!

  8 comments for “Over de kv

 1. Priscilla
  17 dec ’11 at 23:27

  Als ik het zo lees… je kunt het altijd slechter treffen, maar ik ben erg blij dat bij ons straks mijn moeder weer komt kramen ;-) Heel gezellig en ze weet precies wat ik wel en niet wil… (gewoon relaxed, niet al te veel schema’s…)

 2. Liesbeth
  18 dec ’11 at 16:20

  Heeft ze jullie blog nog niet ontdekt? ;) Die fruitcocktails hoor ik inderdaad altijd, maar ze zijn onze neus beide keren voorbij gegaan. Ik had twee keer van die types die vastzaten aan hun lijstjes, temperaturen die ingevuld moesten worden etc, en een hoop adviezen die volgens mij alweer een beetje achterhaald zijn. Maar ik ben denk ik te kritisch :).

 3. Rianne B
  18 dec ’11 at 20:50

  Het mooiste verhaal vond ik eigenlijk nog ‘Ak in zn zwembroek onder de douche’. Bij de eerste kraamverzorgster, toch?!

 4. Alice
  18 dec ’11 at 21:29

  Niemand een verscheurde babyfoto in de brievenbus?

 5. Dorieke
  18 dec ’11 at 23:36

  @Rianne: klopt, ook een behoorlijk pusherige actie trouwens; hij moest en zou een keertje met lauren douchen om dat ook te leren. En dan hield zij zelf de douchekop vast, hahaha. Maar ik was er ook bij hoor :-)

 6. Els
  19 dec ’11 at 22:09

  Ik heb nog nooit met n baby gedoucht…is me veel te glibberig..

 7. Linda
  20 dec ’11 at 10:44

  Wij douchen (bijna) alleen maar… in bad vind ik zo’n gedoe en douchen is super… maar wat betreft KV: die van ons keek gewoon terwijl A stond te douchen met D haha

 8. Rianne Bonk
  20 dec ’11 at 15:50

  Ik ga maar op Rianne Bonk over want ik ben dus niet de Rianne B van hierboven. Nee, Linda, A had toch wel een zwembroek aan, mag ik dan hopen?? En dat horrorverhaal, te creepy! Ik trok het allemaal nog aardig met de kruisjes en de flessen bleek, maar die verscheurde babyfoto komt in de engste films nog niet voor!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.