Raar

Regelmatig als ik een kop koffie drink in Justicia e Paz, een bar dicht bij de faculteit, kom ik de koffieman tegen. Hij vraagt me soms om een kop koffie te betalen, soms wil hij gewoon even kletsen. Omdat hij me vaak bijbelstudie ziet doen heeft hij eens gezegd dat hij ook graag de bijbel zou willen lezen, en ik heb een Engelse versie voor hem meegebracht. Pas zag ik hem een tijdje niet, en toen we elkaar daarna weer tegen het lijf liepen omhelsde hij me bijna en zei met een diepe zucht: “Daar ben je weer. Ik had alle hoop al opgegeven!”
Maar wees niet bang, hij omhelst me niet, komt nooit te dichtbij en weet wie Axel is. En wie die Hollandse reus kent, probeert natuurlijk niet met zijn fragiele vrouwtje te rotzooien…
Vandaag zit ik te wachten op de chinese meiden om bijbelstudie te doen, als hij Justicia e Paz weer komt binnenlopen. Hij is blij verrast me te zien, maakt een kort praatje en gaat dan ergens aan een tafeltje zitten. Het duurt niet lang voor hij terugkomt om een papiertje te vragen. Intussen arriveren Tiachen, Tina en Peipei. Onze bijbelstudie gaat vandaag over een passage uit Marcus. Jezus legt uit hoe de mens niet onrein wordt van dingen van buitenaf, maar van de dingen die van binnenuit komen. “Ik denk dat egoisme de wortelzonde is van de maatschappij” zegt Tina. “Als we niet egoistisch zouden zijn, zouden we geen mensen zijn volgens mij!” Intussen komt de koffieman weer naar ons tafeltje lopen. Hij heeft een tekening gemaakt op het papiertje dat ik hem gaf. Het stelt een biddende figuur voor, met daarbij de woorden: If you’re not happy, shot the drums. Terwijl hij wegloopt kijken we elkaar een beetje lacherig aan. Wat is dit nu weer? Maar als de koffieman achterom kijkt om te zien wat ik met zijn tekening doe, voel ik me schuldig.
Vlak voor we de bijbelstudie afronden komt de koffieman nog een keer terug. “Ik ga nu hoor!” deelt hij mee. “Tot morgen!” Als hij weg is kijkt Tina me bedachtzaam aan. “Die man vindt jou wel heel aardig” zegt ze. “Volgens mij is dat omdat jij de enige bent die hem als een normaal mens behandelt.” Ik denk aan alle dingen die ik van dit mannetje vind. Dat ie raar is en een beetje eng, dat ie niet te dichtbij moet komen, dat ik niet wil dat hij me ziet als hij binnenkomt, dat ik geen zin heb om meer dan vijf minuten met hem te praten, dat ik altijd wel een excuus heb om hem alleen te laten zitten. “Misschien heb jij dan wel een rein hart!” voegt Tiachen aan Tina’s opmerking toe. Ze heeft het mis. Jezus zegt in Marcus dat niets van buitenaf de mens onrein kan maken. Onreinheid komt van binnenuit. Het werkt ook andersom. Niets van buitenaf kan de mens rein maken. Aardig zijn tegen een raar mannetje kan mij niet rein maken. Onreinheid komt van binnenuit.

  7 comments for “Raar

 1. Trienke
  11 mrt ’05 at 17:46

  He tjoepies,
  Was het leuk met Ed en Al? Leuk dat je de koffieman steeds tegenkomt. Best knap van hem dat hij zomaar contact met jou heeft durven maken! Hij heeft duidelijk een beetje aandacht nodig. Je moet maar niet teveel stil staan bij de dinge die verkeerd doet. De volgende keer moet je het gewoon niet meer doen.

 2. Fenny
  11 mrt ’05 at 18:24

  Lief van je hoor om zo geduldig te zijn met het rare koffiemannetje.
  Er is toch niets mis met het aandacht geven aan iemand die dat blijkbaar nodig heeft.
  Dat is volgens mij wel degelijk met een rein hart kijken naar een ander. En zijn wij in de familie eigelijk allemaal niet zo dat we graag een ander voorthelpen hoe raar ze ook op ons overkomen.
  Groeten

 3. Ed
  11 mrt ’05 at 20:31

  Een keer in de maand een bakje doen met het koffiemannetje moet wel lukken toch? Zo eng is hij ook weer niet!
  “If you’re not happy shut the drums” Ga in ieder geval nog een keer met hem koffiedrinken! Kben benieuwd wat bovenstaande zin betekent.

 4. Alice
  12 mrt ’05 at 14:18

  Ik heb de tekening gezien maar vraag em nu ineens af of hij jou had nagetekend of dat ie gewoon maar in het wilde weg wat gedaan had. Ga sowieso nog een keer met hem praten zodat we erachter kunnen komen wat die zin betekent…kben zo benieuwd!

 5. Dorieke
  12 mrt ’05 at 17:36

  Je hebt die tekening toch gezien? Ik denk niet dat hij mij had nagetekend…hahahaha.

 6. Els
  13 mrt ’05 at 19:20

  Mmmm bedoel je dat je er dan te voordelig vanaf zou komen of juist niet?
  Was het uberhaupt een tekening van een mens? ;)

 7. Linda
  13 mrt ’05 at 21:11

  dit is echt zo’n verhaal voor een goede film!! go for this man! kun je niet stiekem een foto van hem maken? enneh… misschien vindt tie de cursus wel heel leuk…(??)
  kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.