Katje

Het eerste semester zit er bijna op en de week van de examens komt eraan. Tijd voor onze docenten Portugees om wat belangrijke dingen te herhalen. Voor de zoveelste keer krijgen we de rijtjes werkwoorden voor onze neus, de persoonlijke voornaamwoorden, de aanwijzende voornaamwoorden. We leren ook welke woorden we moeten gebruiken om een samenvatting of een opsomming te geven. Constructies als bovendien, kortom, met andere woorden, ik bedoel.
Een van de voorbeeldzinnen luidt als volgt: “De dief kwam het huis binnen, roofde de cd’s, stak het gordijn in brand en nam bovendien de auto mee.” Vervolgens krijgen we om en om de beurt om de zin langer te maken, als een soort ‘ik ga op vakantie en neem mee…’ Maar er valt niet zoveel te verzinnen, vooral niet omdat een van de eersten al zegt: ‘nam de auto mee en vermoordde bovendien de bewoners.’
Dan krijgt Kazuchito de beurt. ‘Gebruik dezelfde zinsconstructie’ zegt Maria (voor de trouwe lezers: zij heeft een nicht die in Nederland woont). ‘Maak de zin een beetje langer, gebruik het woord “bovendien” en verzin iets wat nog erger is.’
Kazu kijkt verward, en ik moet toegeven, ik weet ook niet precies wat hij nu nog zou kunnen zeggen. Langzaam begin hij: “De dief kwam het huis binnen, roofde de cd’s, stak het gordijn in brand, nam de auto mee, vermoordde de inwoners……”
Het is even stil. Dan klinkt het triomfantelijk:
“en at hun kat op!”

  6 comments for “Katje

 1. roel
  22 jan ’05 at 18:48

  ‘Dat zal lekker smaken’

 2. Esther
  23 jan ’05 at 15:46

  Kijk zo leer ik nog wat over cultuur, in portugal is een kat opeten veel erger dan inwoners vermoorden…:(

 3. J
  23 jan ’05 at 18:59

  mmmm… klinkt bijna als kannibalisme..

 4. Anoniem
  26 jan ’05 at 21:47

  hai hai
  Hoor net op het nieuws dat het sneeuwt in Portugal!! is het bij jullie nog uit te houden met de kou? (ja daar maak ik me nou zorgen om!!)
  Hopelijk hoeven jullie geen kattenvlees te eten om warm te blijven!
  Kus
  Linda

 5. Dorieke
  27 jan ’05 at 16:37

  Oh, het is vandaag inderdaad berekoud, het schijnt de koudste dag te zijn in tijden. Maar we hebben net weer een week met zon achter de rug, dus ik vind dat we niet mogen klagen (dit is ook bedoeld voor Axel ;-)

 6. Fenny
  15 feb ’05 at 8:45

  Het is toch knap om in zo’n vlugge fantasie zoveel te kunnen laten gebeuren.
  Als deze jongen een boek zou moeten schrijven hoe zou dat eruit zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.