Schepping

“Vandaag gaan we het hebben over het verhaal van de schepping”. Ik kijk of ik herkenning zie in de ogen van Julia, Beatrice en Angela. Ze knikken alledrie; de schepping is bekend terrein.
“Laten we eerst eens nadenken over wat iedereen gelooft over het ontstaan van de wereld.”
Het is even stil. Beatrice antwoordt: “Ik geloof in de evolutietheorie, maar de evolutietheorie heeft niet overal een verklaring voor.”
Julia zegt: “Ik denk dat er een wel een God is, maar dat dit gewoon een verhaal is.”
Angela gelooft ook in de evolutietheorie, omdat dit de meest wetenschappelijke verklaring is. “Maar” voegt ze eraan toe, “ze zouden erbij op school bij moeten vertellen dat het een theorie is, want de evolutietheorie heeft niet overal een antwoord op.”
Vervolgens lezen we genesis 1. God maakte de wereld in zes dagen en op de zevende dag rustte hij uit. “Dit verhaal is bedacht omdat mensen een verklaring wilden hebben voor het ontstaan van de wereld”, zegt Angela.
“Wat is het verschil tussen de mens en de andere schepselen?” vraag ik.
“De mens krijgt een speciale taak van God. Hij mag over de andere schepselen heersen.” antwoordt Beatrice. “God had geen zin om zelf voor alles te zorgen, dus hij schakelde een tussenpersoon in”, zegt Angela.
“Waarom staat hier dat we gemaakt zijn naar het beeld van God? Denk je dan dat God blank is?”
“Nee”, leg ik uit. “We lijken op God omdat we vriendschappen kunnen aangaan, omdat we blijdschap kunnen voelen, omdat we een ziel hebben.”
“Je hebt dit soort verhalen in alle culturen. Mensen willen gewoon weten waar ze vandaan komen”, zegt Beatrice.
Genesis 1, God schiep de wereld. Aan het einde van de bijbelstudie vraag ik of het verhaal van de schepping betekenis heeft voor hen.
“In de evolutietheorie zijn wij een soort apen. Maar in dit verhaal heeft de mens een hele speciale plaats, en is hij duidelijk anders dan een aap. Dat vind ik een belangrijk verschil.” zegt Beatrice.
“Dit verhaal zegt veel over de westerse cultuur, en daarom is het voor mij heel interessant”, zegt Angela.
“Als er geen God was, zouden wij er niet zijn”, zegt Julia.

Post navigation

  2 comments for “Schepping

 1. Ronnos
  9 dec ’04 at 18:05

  “Je hebt dit soort verhalen in alle culturen. Mensen willen gewoon weten waar ze vandaan komen”, zegt Beatrice”
  grappig hoe ze dat zegt. Vooral haar conclusie die ik erin lees, namelijk ‘verzonnen!’
  Ik denk juist: als je overal zulke verhalen terughoort, bij de primitiefste volken en stammen: zou het dan niet op waarheid berusten?
  Net als bij de zondvloed. Overal over de wereld hebben allerlei oude volken verhalen over een zondvloed. Dat verzinnen ze toch niet zomaar?

 2. Alice
  11 dec ’04 at 13:21

  Wat cool om te horen dat ze dan toch hun beeld van het begin van de aarde bijstellen na zo’n bijbelstudie! Je kunt ze natuurlijk nooit alleen met woorden overtuigen dat God de aarde heeft geschapen maar we zullen met jullie meebidden dat de Heilige Geest in hun werkt waardoor ze Gods Woord aannemen als het ware Woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.